Deși ar părea că lucrurile au intrat într-o relativă acalmie după ce la conducerea Universității Dunărea de Jos din Galați, a fost numită, ca rector interimar, profesoara Laura Daniel Buruiană, al cărei rol este, desigur, să organizeze noi alegeri în locul celor invalidate de minister, de fapt scandalul nu s-a potolit.
De fapt, protagoniștii acestei situații penibile – niciodată în istoria învățământului românesc nu au mai fost anulate alegerile interne pentru fraudă sau nereguli în organizare – continuă să-și dea „capace”, să se înjure academic (așa, subtil, printre cuvinte elegante), să caute și să inventeze vinovați.
Spre exemplu, profesorul Puiu Lucian Georgescu – rectorul care a câștigat alegerile, dar a fost invalidat prin ordin al Ministrului Educației – arată mai nou cu degetul spre medicul Aurel Nechita, deputat PSD (deci din același partid cu Georgescu) și coleg de universitate (în calitatea de profesor la Facultatea de Medicină, pe care a și fondat-o). Teoretic, cei doi n-ar avea prea multe de împărți, dar au.
Mai nou, Puiu Georgescu îl acuză – deocamdată voalat, cu formule de genul „un domn deputat” – că ar fi cel care a determinat-o pe ministra Educației să anuleze alegerile de la Galați. Și ar fi făcut acest lucru nu pentru că ar avea vreo legătură cu contracandidatul lui Georgescu (profesorul Fetecău), ci pentru că Nechita vrea să transforme facultatea de medicină de la UDJ în universitatea de sine-stătătoare, pe care să o conducă.
Desigur, Georgescu nu acceptă „manevra”, pentru că ar însemna să piardă de sub control singurul domeniu emergent din UDJ. Toate facultățile din universitatea gălățeană pierd anual, constant, studenți, mai puțin medicina, unde cererea de locuri crește.
Evident, ieșirea de sub tutela UDJ a specializării Medicină ar însemna o reducere masivă a importanței universității, s-ar pierde bani, s-ar desființa locuri de muncă, s-ar diminua importanța și influența hubului educațional, s-ar putea pune problema rentabilității și, desigur, problema acreditării. Medicina este gâsca cu ouă de aur, toată lumea o vrea, deci scandalul era inevitabil.
În același timp, în jurul scandalului amușină și procurorii, căci „sifoanele” sunt active în vremuri de criză, se pot afla multe posibile infracțiuni. De altfel, să nu uităm că Puiu Lucian Georgescu are deja calitatea de inculpat într-un dosar penal legat chiar de universitate.
„Faptele s-au petrecut în perioada 2014-2017. Este vorba de un număr relativ mare de acte materiale, în sensul în care inculpatul Lucian Puiu Georgescu a folosit resursele Universității în scop propriu, fără a avea cadrul necesar pentru acest lucru. S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva acestuia pentru infracțiunea de delapidare prevăzută de articolul 295, alineatul 1, Cod Penal”, a precizat Cătălin Nicolae Constantinescu-Mărunțel, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați.
Conform anchetatorilor, profesorul Georgescu ar fi folosit un laborator din cadrul Centrului Regional de Cercetare și Monitorizare a Calității Mediului de la Facultatea de Mediu din Galați, în perioada când era decan al instituției de învățământ, printr-un PFA pe care îl avea deschis pe numele său, pentru a efectua analize pentru numeroase societăți private și companii de utilitate publică, precum Kaufland, Selgros, firma de construcții Vega 93, SC Apă Canal SA și Serviciul Public Ecosal.
Practic, profesorul Puiu Georgescu a folosit în mod gratuit o infrastructură publică de milioane de euro pentru a obține venituri în nume personal, lucru interzis și sancționat de lege.
Nu putem să nu amintim aici și de cei din UDJ care speră „să tragă un folos” din tot scandalul. L-am menționa aici pe conferențiarul Ștefan Baltă, care se răfuiește de mai mulți ani cu universitatea, pe diverse teme. În esență, Baltă ar vrea să fie rector, dar nu îndeplinește condițiile, pentru că nu are titlul de profesor. A și dat în judecată UDJ, acum câțiva ani, sub pretextul că ar fi discriminat. Iar titlul de profesor nu l-a obținut pentru că „lumea e rea”, nu a îndeplinit criteriile, iar când era să le îndeplinească – pac! – „dușmanii” l-au acuzat de plagiat și l-au sancționat.
Acum, Baltă este în siajul profesorului Fetecău, care i-a promis niscaiva funcții dacă iese rector, la fel cum a promis majorității votanților lui, de ai fi zis că-i universitatea moștenită de la babaci, nu o entitate publică, care ar trebui să funcționeze pe bază de competență. Nu că Puiu Georgescu nu ar fi făcut, de altfel, promisiuni similare, lucru care demonstrează că alegerile de la UDJ au devenit eminamente politice, pe bază de promisiuni și mită electorală, nu mai sunt un concurs de idei academice.
În esență, și acest lucru ar trebui să devină o temă pentru procurori, căci mita electorală se pedepsește penal, așa zice legea, iar regulile acestea nu se aplică doar la alegerile pentru primării sau parlament, ci sunt valabile în orice scrutin care presupune ocuparea unei funcții plătite din bani publici. Cum este cea de rector al unei universități, bunăoară.