De câteva zile, Primăria Galați a pornit o campanie de mistificare a problemei apei potabile din Galați. Așa se face că în principalele publicații (tipărite sau online) din Galați ai apărut articole care glorifică furnizarea apei potabile, prilej cu care ni se spune tuturor că apa nu-i deloc scumpă, deci nu e cum zic „dușmanii poporului” că e. De asemenea, mai nou, suntem informați că aveam și cea mai bună apă potabilă din România, ba chiar de pe planetă, chiar dacă la robinete curge deseori un lichid murdar și urât mirositor.
Evident, prima întrebare care se impune este: de ce face Primăria Galați, din banii gălățenilor, acest tip de propagandă? Bine, din motive deontologice, hai să-i zicem marketing, cum e modern, deși tot propagandă mincinoasă e. Nu de alta, dar nu Primăria furnizează apa, ci o societate comercială – Apă Canal SA – care este operator regional, deci nu-i în subordinea municipalității, ci a unei AGA în care Consiliul Local Galați este asociat minoritar (circa 4% din voturi doar). Oare este legal să facă asta Primăria? Nu-i o deturnare de fonduri? Nu-i de fapt folosirea banilor publici pentru scopuri politice, de publicitate electorală? Căci vin alegerile, iar alegătorii „trebuie să știe” ce destoinic e primarul și, desigur, PSD-ul. Curtea de Conturi ce părere are? Dar Autoritatea Electorală?
A doua întrebare esențială este dacă informațiile sunt exacte. Nouă ni se pare că nu-s, dar poate că nu ne pricepem noi la îmbârligat cifre. Așadar, în privința prețului apei potabile+canalizare, ni se pun în față niște cifre fără TVA, de parcă noi nu plătim și TVA. Totul e să ni se pare mai mic decât e în realitate.
În același scop, cifrele reale sunt măsluite fără scrupule prin neincluderea în tariful final a taxei pentru apa pluvială. Taxă care NU MAI EXISTĂ în județele cu care este comparat tariful practicat de Apă Canal Galați. Taxa respectivă a fost desființată în urma unor acțiuni în contencios administrativ (pornite fie de prefect, cum este cazul Buzăului, fie de ONG-uri), lucru care la Galați nu s-a întâmplat pentru simplul motiv că nimeni nu a făcut o sesizarea a instanței pe tema asta. În tot acest timp, ONG-urile noastre se ocupă cu propaganda politică mascată, în vreme ce politicienii din opoziție taie frunză la câini cu grație.
În ceea ce privește „calitatea extraordinară” a apei potabile de la Galați, în materialele pe care Primăria Galați le-a plătit ca să apară în presă (fără să fie marcate cu „P”, apropo, adică prin încălcarea legii!) este citat un raport național sintetic întocmit de Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC).
Evident, am citit și noi acel raport, pe 2022, care este disponibil oricui, pe internet, la adresa https://insp.gov.ro/cnmrmc/rapoarte/. Iar din el nu rezultă nicăieri că apa de băut ar fi senzațională la Galați, ci că nu au fost probe neconforme. Iar cum sursele noastre de încredere ne-au mărturisit că la Galați sunt înregistrate – „că așa-i ordin de sus” – doar probele conforme, avem tot dreptul să ne îndoim de corectitudinea datelor. Dar poate că sursele noastre greșesc. Dar dacă nu greșesc?
Mai mult, legătura făcută – „apa e scumpă pentru că e bună” – este falsă, artificială, este o simplă invenție cinică, politicianistă. De altfel, mai jos un pic, în raport, se afirmă că măsurile igienico-sanitare legate de apa de la Galați sunt „satisfăcătoare”, ceea ce nu înseamnă nici „excelent”, nici „foarte bine” și nici măcar „bine”. Este doar un pic mai mult decât „nesatisfăcător”, știu asta și copiii de la clasa I-a.
Că municipalitatea din Galați minte de îngheață apele, în stilul raportărilor comuniste de pe vremuri (le știți, alea cu 20 de tone de grâu la hectar), nu-i o surpriză. Însă când o face banii gălățenilor, plătind spațiu publicitar în ziare aservite (fără „P”-ul obligatoriu prin lege) și, mai grav, o face pe chestiuni care țin de sănătatea publică, atunci se impune o reacție fermă a comunității. Trandafire, ONG-urilor, Opoziție, dormiți, mă?