Problemele apărute la noul pod peste Dunăre par să fie fără sfârșit. După ce s-a descoperit că asfaltul prost turnat a făcut „valuri”, că şuruburile de la parapete erau puse de formă și că în blocurile de ancoraj sunt infiltraţii, acum a ieșit la iveală niște tasări alarmante la legătura dintre rampele de acces și podul propriu-zis.
Deja cele două părți (adică statul român prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR, dar mai ales constructorului, asocierea WeBuild SPA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co., Ltd.) caută soluții pentru a dezamorsa situația ce riscă să devină periculoasă pentru trafic dacă se agravează.
Mai exact este vorba de niște tasări la rampa de acces pe viaduct, elementul care face legătura cu tablierul şi blocurile de ancoraj, pe partea dinspre Galați și Brăila a podului. Acestea au fost identificate încă din septembrie 2023 în cadrul acţiunii de monitorizare.
Constructorul a încercat să atenueze efectul aceste tasări, punând în zona respectivă straturi suprapuse de asfalt (în aşa fel încât să se ajungă la cotă), însă din cauza instabilității pământului de dedesubt problema s-a agravat ușor-ușor. În acest moment, diferenţa de nivel dintre rampă și pod este de mai mult de 10 cm și reprezintă un pericol pentru trafic.
Bine, autoritățile numesc asta „disconfort”, deși este evident că nu-i vorba de un simplu „hop”, ci de un fel de bordură care, în anumite circumstanțe, poate duce la avarierea mașinilor și chiar poate duce la un accident rutier.
„Nu este vorba doar despre disconfortul pentru circulaţia rutieră, ci de mult mai mult de atât. Până când constructorul nu va face toate lucrările la standardele promise, CNAIR nu va accepta să facă recepţia lucrărilor”, ne-a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
În acest moment, constructorul execută patru piloţi foraţi pentru stabilizarea tasării, urmând să execute în total 40 de astfel de piloţi, „pe banii şi pe timpul constructorului”, după cum ne-au declarat reprezentanţii CNAIR.
Potrivit acestora, „piloţii foraţi reprezintă o componentă esenţială în construcţia şi consolidarea infrastructurii, oferind stabilitate şi durabilitate şi sunt utilizaţi pentru a susţine structuri, pentru a contracara efectele solului instabil sau pentru a preveni alunecările de teren. Piloţii foraţi sunt elemente de fundaţie lungi şi cilindrice, confecţionaţi din oţel, beton sau alte materiale rezistente, care sunt introduşi în sol prin foraj sau rotaţie. Aceşti piloţi foraţi asigură stabilitatea şi rezistenţa structurilor, distribuind greutatea şi forţele provocate de încărcături sau de mişcările solului”.
Este important de știut că, totuși,aceste tasări nu au nicio legătură cu infiltraţiile descoperite anul trecut, acestea din urmă fiind stopate după lucrările de intervenţie.
Reprezentanții CNAIR au recizat, încă o dată, că statul român va recepţiona lucrările după remedierea tuturor deficienţelor, dar şi după finalizarea tuturor lucrărilor din proiect, inclusiv drumurile de acces, care ar trebui să fie gata, conform celui mai recent desfășurător de lucrări, în octombrie 2024.