Trist, dar adevărat. Noua lege a pensiilor desființează reducerea cu doi ani, pentru poluare, a vârstei de pensionare a gălățenilor

Am râs noi de minciunile colportate de aparatul de propagandă al primarului PSD al Galațiului, care ne-a împuiat capul că avem cel mai curat aer din Europa, dar uite că guvernanții „au pus botul” și le-au dat o lovitură sub centură gălățenilor care sperau să se pensioneze cu doi ani mai devreme, ca efect al art 65, alin 4-5, din vechea lege a pensiilor (263/2010).

Ei bine, de la 1 septembrie 2024, ca efect al aplicării noii legi a pensiilor, această facilitate dispare. Directorul executiv al Casei Județene de Pensii Galați, Ana Denis Aramă, a explicat: „Referitor la Legea 263/2010, alin. 5 făcea trimitere la alin. 4 al art. 65. De aici se înțelege că cei care locuiau pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea prevăzută la alin 4. Art. 65 vorbește de o pensie anticipată parțială. Acest articol nu mai apare în noua lege, 360/2023. De altfel, pensia anticipată parțial dispare începând cu data de 1 septembrie 2024″.

Așadar, rămâne să vă mulțumiți doar cu impresia că trăiți în orașul cu cel mai curat aer din Europa, deși are-n coastă – de aproape 60 de ani – unul dintre cei mai mari poluatori din România, dacă nu din sud-estul Europei.

Evident, faptul că aproape 150 de localități din România ajunseseră în lista cu siturile grav poluate în ultimii 30 de ani, era o aberație înfiorătoare. Nu de alta, dar poluare ca la Baia Mare, Copșa Mică, Galați, Zlatna sau Hunedoara nu credem să mai existat undeva în alt loc în țară. Însă elanul electoral al politicienilor flâmânzi de voturi a construi o monstruozitate care – iată! – a ajuns să ducă la anularea unor drepturi care lise cuveneau fără tăgadă gălățenilor.

Nu de alta, dar incidența bolilor cronice respiratorii (și al celor asociate) este la Galați mult mai mare decât media pe țară, semn că nu-i tocmai sănătos să respiri decenii la rând aer „îmbunătățit” cu emisii de la cocserii, oțelării sau agregate de laminare care generează unele dintre cele mai toxice fumuri de pe planetă. Trăiască și-nflorească!

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr