Isterie sau prostie la Galați? Luminile observate pe cer, în noaptea de 1-2 aprilie, au stârnit o adevărată teorie a conspirației pe internet

După cum deja știți – iar dacă nu știți aflați acum – în urmă cu câteva zile o dronă rusească a căzut în apropiere de Brăila și a stârnit panică. Pe bună dreptate, mulți gălățeni și brăileni se tem că la un moment dat un astfel de obiect explozibil – în fapt o bombă zburătoare – ar putea cădea într-o zonă dens locuită și ar provoca o catastrofă. Desigur, se poate la fel de bine să nu se întâmple asta, însă teoria drobului de sare este mereu o opțiune.

Întâmplarea cu drona a determinat NATO să reacționeze și să organizeze o serie de misiuni de patrulare aeriană în zona Galați-Brăila-Tulcea. Nimic anormal în asta, este un exercițiu tactic de rutină, însă pe internet a fost un potop de supoziții. Pe ideea că dacă…, sau dacă…

În general habarnisme din seria teoriilor conspirației. Căci imaginația (și prostia) oamenilor nu poate fi ținută în frâu, se știe, mai ales de când rețelele de socializare au dat libertate nelimitată de exprimare oricărui idiot cu mai puține clase decât trenul.

Colac peste pupăză, niște aeronave ale Forţelor Aeriene Române au survolat, luni dimineaţă, cerul deasupra municipiului Galaţi. Astea nu erau în patrulările NATO, ci după cum au informat oficialităţile, „pe 1 aprilie 2024, în intervalul orar 10.00-12.00, cu ocazia campaniei de promovare a ofertei educaţionale a Forţelor Aeriene, aeronave de tip IAR – 99 Şoim şi IAR – 330 au executat zboruri de survolare pe raza municipiului Galaţi”.

Mai precis, Forţele Aeriene Române desfăşoară o amplă campanie de atragere a tinerilor către cariera militară. În cadrul întrunirilor, desfăşurate cu sprijinul centrelor militare judeţene, atât elevii de liceu, cât şi persoanele interesate de o carieră militară, află detalii privind oferta educaţională a învăţământului militar din cadrul Forţelor Aeriene Române, dar şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecţionaţi şi a urma cursurile acestor instituţii militare de învăţământ superior şi postliceal.

În fine, să revenim la isteriile noastre. Ca și cum huruiala din cursul zilei n-ar fi fost de ajuns, pe parcursul nopții de 1-2 aprilie, mai mulți gălățeni au filmat niște luminițe pe cer. Evident, imaginile au ajuns pe Facebook și Tik-Tok. Și să te ții, că a pornit nebunia. Evident, conspiraționiștii au stabilit că, gata, vin rușii. Isterie totală! Ba chiar s-a vorbit despre extratereștri și despre tot felul de bazaconii.

Acuma, ce-i drept, nici autoritățile nu au transpirat încercând să demonteze teoriile fanteziste. Deși ar fi trebuit să o facă. Socotim că ISU, MApN și CJSU ar fi trebuit să dea fără întârziere comunicate lămuritoare. Bănuim că știu ce s-a întâmplat. Iar dacă nu știu, atunci chiar că îți vine să fii de partea istericilor de pe internet.

Apropo de isterii, și Brăila este sub aceeași zodie. În ultimele zile, la ISU au fost o serie de apeluri privind zboruri ale unor drone „cu multe luminițe” care survolau orașul. Filmează lumea, filmează!



Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr