Nu mai există niciun dubiu legat de rezultatul alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Ministerul Educației a validat rezultatul, iar prof. univ. dr Marian Barbu va ocupa funcția în următorii 5 ani, dacă, desigur, nu apare între timp o conjunctură care să-l determine să renunțe la post.
„Începând cu data prezentului ordin se confirmă, pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de rector al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, domnul prof. univ. dr. ing. habil. Marian Barbu, care are şi calitatea de ordonator de credite”, scrie în ordinul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, emis pe 15 mai 2024.
Această confirmare a rezultatului alegerilor desfăşurate la sfârşitul lunii aprilie 2024 a fost aşteptată cu interes maxim, având în vedere că rectorul ales la scrutinul precedent, din decembrie 2023, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat de minister ceea ce a declanşat un adevărat război al acuzaţiilor între principalii candidaţi de atunci.
În aceste condiții, este de așteptat ca războiul intern din UDJ să se încheie, asta dacă nu cumva mai sunt niște orgolii „nereparate”. Să nu uităm, totuși, că la mijloc mai sunt o mulțime de funcții, iar desemnarea noilor șefi din eșaloanele 2 și 3 ar pute genera o mulțime de mici lupte intestine cu consecințe imprevizibile.
Odată cu confirmarea profesorului Barbu, mandatul de rector interimar al prof. univ. dr. ing. Daniela Laura Buruiană încetează.
Prof univ. dr Marian Barbu a fost ales la scrutinul din aprilie 2024, în al doilea tur, cu 463 de voturi, iar contracandidatul acestuia, Cătălin Fetecău, obţinut 166 de voturi.
Urmează semnarea contractului de management între noul rector ales şi confirmat şi Senatul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, după care sunt desemnaţi prorectorii, prin numire în funcţie de către rector, în urma consultării senatului universitar şi organizarea concursurilor pentru desemnarea decanilor. Potrivit metodologiei, decanii sunt selectaţi prin concurs public, organizat la nivelul rectoratului de către rectorul nou ales al universităţii.
La concurs pot participa persoane din cadrul instituţiei de învăţământ superior sau din orice facultate de profil din ţară ori din străinătate care, pe baza audierii în plenul consiliului facultăţii, au primit avizul acestuia de participare la concurs cu votul majorităţii simple a membrilor acestuia. Consiliul facultăţii are obligaţia de a aviza minimum doi candidaţi.
Unitatea de învăţământ superior gălăţeană este una dintre cele mai importante instituții de acest fel din România. Stă dovadă faptul că în clasamentului mondial Young University Rankings 2024 se numără printre cele patru universităţi din țara noastră prezente în ierarhizarea internaţională a universităţilor înfiinţate începând cu anul 1971.