Un asteroid care se învârte prin sistemul solar va purta numelui unui astronom din Galați, în semn de recunoaștere profesională

Până de curând, asteroidul 664136 se învârtea aproape anonim prin sistemul solar, undeva pe o orbită ce includea vecinătatea planetelor Marte și Jupiter, dar și Soarele. O făcea de niște zeci de milioane de ani, o face în continuarea, însă omenirea a aflat că „bolovanul” de circa un kilometru în diametru există abia la începutul mileniului trei al erei nostre.

Asteroidul 664136 a fost descoperit în anul 2008 la Observatorul Astronomic La Silla, situat în deșertul Atacama din Chile. Acest asteroid se află în centura principală de asteroizi, între orbitele planetelor Marte și Jupiter, având o perioadă de rotație în jurul Soarelui de aproximativ patru ani.

Ei bine, de acum corpul ceresc nu va mai fi cunoscut sub o înșiruire de cifre, ci după numele unui reputat astronom din Galați, ne referim aici la profesorul Ovidiu Tercu.

„Am deosebita plăcere de a vă împărtăși o veste extraordinară! Recent, domnul Dr. Ovidiu Văduvescu, astronom internațional de origine română, a propus Uniunii Astronomice Internaționale (UAI) ca unul dintre asteroizii descoperiți de echipa EURONEAR să poarte numele meu”, a declarat Ovidiu Tercu.

„Această onoare mi-a fost acordată pentru contribuția la realizarea Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, și pentru înființarea Astroclubului Călin Popovici.

În același timp, recunoașterea a vizat și contribuția mea la educația astronomică și promovarea astronomiei în rândul publicului, pentru observațiile asupra asteroizilor și cometelor, precum și pentru descoperirea de stele variabile și rolul de mentor pentru numeroase generații de astronomi amatori și profesioniști. În final, vreau să le mulțumesc domnului Dr. Ovidiu Văduvescu și echipei EURONEAR pentru această distincție extraordinară”, a mai spus astronomul gălățean.

Ce-i drept, până la Ovidiu Tercu, Galațiul nu prea exista în domeniul astronomiei. Ambiția și pasiunea profesorului i-a convins pe cei de la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” să facă o serie de investiții importante, așa că, acum, orașul de la Dunăre are unul dintre cele mai performante și mai active observatoare astronomice din România.

Iar efectele sunt mai importante decât s-ar putea crede la o primă vedere, căci tinerii din Galați au început să facă performanță la olimpiadele de profil, o dovadă cât se poate de clară a geniile există peste tot, trebuie doar să le dai prilejul să iasă la lumină.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr