De ce a fost oprit singurul furnal funcțional al Combinatului Siderurgic de la Galați. Dificultățile companiei Liberty se adâncesc

Vești rele dinspre Combinatul siderurgic Liberty Galați, care a întrerupt din nou activitatea la Furnalul nr. 5 – în fapt, singurul rămas funcțional pe platforma siderurgică – ca măsură de adaptare la condițiile dificile de pe piața oțelului.

„Am decis să întrerupem activitatea furnalului pentru o scurtă perioadă și am continuat producția laminoarelor cu stocurile existente de brame, furnizând în continuare oțel românesc de calitate clienților noștri. În prezent, pregătim stocurile de materii prime necesare și repornirea în scurt timp a producției furnalului, după această perioadă în care am efectuat lucrări de întreținere și mentenanță și am consolidat portofoliul de comenzi pe segmentele de piață profitabile. Aceste decizii sunt în linie cu strategia noastră de adaptare la condițiile dificile de piață și de realizare a unui mix de produse finite care să asigure sustenabilitatea afacerii”, a declarat un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

„Astfel de pauze în activitatea furnalului, care nu afectează comenzile către clienți, sunt firești în derularea operațiunilor companiei în acest context geopolitic și în condițiile actuale de piață. Echipele noastre au lucrat și vor lucra cu program întreg, ca de obicei”, a adăugat acesta.

În ultima vreme, oprirea furnalului 5 – de altfel singurul funcțional, așa cum spuneam – a devenit o obișnuință. Ultima dintre opririle Furnalului nr. 5 a avut loc în luna decembrie 2023, iar activitatea a fost reluată abia în februarie 2024.

În aceeași perioadă, Liberty Galați a reușit să acceseze prin Eximbank un credit de 150 milioane de euro, cu garanții de stat, în cadrul unei scheme de ajutor pentru companii românești afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Acest împrumut a fost folosit pentru achiziția de materii prime pentru continuarea activității.

Probleme economice majore la Combinat

Situația financiară a combinatului siderurgic de la Galați rămâne în continuare una complicată. Pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de acțiuni de cereri de insolvență la adresa Liberty Galați, deschise de firme care au de încasat facturi din partea combinatului siderurgic.

Ce-i drept, toate companiile siderurgice europene trec printr-o perioadă cumplită și  trebuie să facă față unor condiții de piață extreme generate de creșterea costurilor la energie și la o serie de materii prime, în paralel cu scăderea prețurilor la produsele metalurgice, ca efect al scăderii cererii pe piață ce a urmat încetinirii creșterii economiei din țările europene. Întreruperea unor lanțuri logistice din cauza războiului din Ucraina, dar și expunerea pieței europene la importuri masive de oțel, inclusiv la preț de dumping, din țări din afara spațiului european, au agravat și mai mult situația.

La nivelul unităților europene parte a Liberty Steel, o situație mai dificilă se înregistrează la Combinatul Liberty Ostrava, unde activitatea este oprită, iar mare parte din cei aproximativ 5.000 de angajaţi sunt în şomaj tehnic. Oficialii cehi şi-au crescut din luna aprilie presiunile asupra Liberty Steel, după ce o decizie judecătorească i-a oferit protecţie faţă de creditori până în luna iunie. Oţelăria din Ostrava are datorii către zeci de furnizori şi parteneri locali, iar statul ceh este unul din creditorii importanţi.

La începutul lunii mai, un purtător de cuvânt al Liberty Steel Group a declarat că problemele de la combinatul din Cehia nu se vor răsfrânge asupra unității de la Galați. „Situația de la Liberty Ostrava nu are niciun impact asupra operațiunilor Liberty Galați. Acesta, spre deosebire de compania din Cehia, a beneficiat de un sprijin constant din partea Guvernului României. Acest suport a permis companiei să accelereze producția, ajungând la volume de peste 136.000 de tone de oțel și 133.000 de tone de brame produse în luna martie”, a spus acesta.

Totuși, la mai puțin de o lună de la aceste declarații, s-a ajuns din nou la oprirea activității la Furnalul nr. 5, ceea ce este departe de a fi un semn bun.

Alarmant este și că afacerile Combinatului siderurgic Liberty Galați au scăzut dramatic în 2023 (și au continuat să scadă și în 2024). Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri a combinatului a scăzut la 3,7 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 740 milioane de euro – n.r.) în 2023, în condițiile în care, în 2022, a fost mai mult decât dublă, adică de 7,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, pierderile financiare raportate de Liberty Galați au crescut de la 821,5 milioane lei, în 2022, la peste 2,3 miliarde de lei, adică echivalentul a 460 milioane de euro, în 2023.

Asistăm și la o scădere lentă a numărului de salariați. Dacă în 2022, Liberty Galați a avut 5.066 de angajați, în 2023 numărul mediu de salariați a scăzut la 4.772 de persoane.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr