Vânzarea Electrocentrale Galați se îndreaptă spre un mare eșec. Cumpărătorul nu are banii necesari, iar tranzacția este aproape de anulare

Deși părea o certitudine la sfârșitul anului 2023, vânzarea Electrocentrale (CET) Galați se apropie de un deznodământ nefericit: licitația ar putea fi anulată! Adunarea creditorilor companiei CET Galați a decis amânarea pentru a doua oară, cu încă trei luni, a termenului final până la care adjudecătorul licitației, firma Remat București Sud SRL, trebuie să achite restul de bani pentru cumpărarea fostului producător de energie termică și abur industrial pentru platforma siderurgică gălățeană.

Noul termen de plată este 22 august 2024, sub pretextul că „procedurile sunt mai anevoioase” – de parcă nu s-ar fi știut cum sunt procedurile atunci când s-a organizat licitația – deși ar putea mai mult decât atât. Nu de alta, dar pe site-ul companiei Remat Sud București nu există nici cea mai mică informație despre tranzacție, deși a trecut jumătate de an de la adjudecarea licitație pentru CET Galați.

Vă reamintim că licitația pentru vânzarea Electrocentrale Galați a avut loc în decembrie anul trecut, înainte de Crăciun, pentru suma totală de 12,5 milioane de euro. Singura firmă participantă la licitația organizată de lichidatorul judiciar Maestro SPRL din Constanța a fost Remat București Sud SRL, firmă specializată pe recuperarea materialelor reciclabile sortate.

În prima fază, Remat București Sud a achitat 10% din valoarea totală a activului funcțional Electrocentrale (1,25 milioane de euro), urmând ca diferența de 11,25 milioane de euro să fie achitată în următoarele 60 de zile, adică până în 20 februarie 2024. Lucru care nu s-a mai întâmplat!

Totuși, adunarea creditorilor Electrocentrale a decis prelungirea cu trei luni a termenului final de plată, respectiv până pe 22 mai. Inutil, însă. Firma bucureșteană tot nu a achitat restul de bani, ci numai o parte, pentru stocurile de marfă, pe care deja a început să le ia de la Electrocentrale, deși contractul de vânzare nu a fost încheiat! Situația pare complet ilegală, dacă este să socotim și că, de fapt, statul este proprietarul de fapt al CET, căci 90% dintre creanțe sunt deținut de companii de stat, nu de Remat SRL!

Este ca și cum cineva ar vrea să cumpere de altcineva o vacă, în dă 10% din valoare, apoi începe să o mulgă ca și cum el ar fi proprietarul, deși nu a plătit-o și nici nu-i dă de mâncare!

În ciuda acestor probleme grave, adunarea creditorilor – la care decizia o iau de fapt niște sinecuriști puși politic, nu niște profesioniști! – a dat o nouă prelungire cu trei luni, cea de-a doua, astfel că acum noul termen în care Remat București Sud trebuie să facă plata finală este 22 august 2024. Dacă acest termen va fi cel final rămâne de văzut, dar este cert că deja s-au încălcat prevederile caietului de sarcini privind plata, ceea ce face ca licitație să fie nulă de drept.

„Adjudecătorul a achitat o parte din componentele activului funcțional, respectiv stocurile de marfă, pe care le ia și le duce la depozit. Păstrează la sediul Electrocentrale doar ce îi este necesar. S-a întocmit un proces-verbal de adjudecare parțial, iar contravaloarea stocurilor a fost achitată integral. Termenul final de plată a fost prelungit până pe 22 august”, a confirmat un reprezentant al Maestro SPRL tranzacția, care se pare că este cale să devină o vânzare de stocuri, nu „o continuare a activității”, așa cum era prezentată inițial.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr