Consiliul Local al municipiului Galați a probat zilele trecute execuția bugetară pentru anul 2023. O procedură oarecum de rutină, dar care ne dă prilejul să constatăm pe ce s-au cheltuit banii gălățenilor în anul trecut.
Din document am reținut că orașul are plăți restante a căror valoare depășea 43,94 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) și există un deficit de peste de 6,3 milioane de lei. Pare o sumă importantă, însă dacă ne raportăm la uriașul deficit bugetului național, la Galați e „pistol cu apă”, suma este insignifiantă.
Potrivit datelor din raportul de specialitate, la bugetul local al Galațiului s-au realizat venituri totale de 824,5 milioane de lei și cheltuieli totale de 830,81 milioane de lei.
Destinația celor 830,81 milioane de lei cheltuite de la bugetul local în 2023 a fost următoarea: cheltuieli de personal – 128,65 milioane de lei, bunuri și servicii – 252 milioane de lei, dobânzi – 41,95 milioane de lei, proiecte cu finanțări din fonduri externe nerambursabile – 143,72 milioane de lei, asistență socială – 62,07 milioane de lei, rambursări de credit – 10,45 milioane de lei.
La Secțiunea „Funcționare”, iată unde s-au dus cele mai consistente sume, pe capitole de cheltuieli: „Suma totală cheltuită în anul 2023 la Învățământ a fost de 114,15 milioane de lei, din care cheltuieli de personal – 3,23 milioane de lei, cheltuieli materiale – 35,81 milioane de lei şi 17,92 milioane de lei – cheltuielile cu bursele, ajutoarele sociale și cheltuielile de personal cu bunurile și serviciile pentru unitățile de învățământ particular acreditate”, se explică în raport.
La capitolul „Cultură, recreere și religie”, în 2023 s-a cheltuit suma de 95,02 milioane de lei pentru: asigurarea cheltuielilor totale pentru cele trei teatre și pentru Clubul Sportiv Municipal – 57,14 milioane de lei ; întreținere și prestări servicii în parcuri – 25,42 milioane de lei și asigurarea cheltuielilor cu activitatea sportivă și instituții de cult – 12,44 milioane de lei. Aici ar fi de aflat detalii, căci este cam neclar de ce o parte consistentă din bugetele instituțiilor menționate ajunge către terți din zona media și consultanță, în contracte de prestări subsecvente ce par mai mult un fel de deturnare de fonduri!
Gaura neagră de la Transurb SA (despre care ni s-a povestit în ultima vreme că nu ar mai exista), iese din nou la lumină, deoarece suma totală cheltuită în 2023 la capitolul „Transporturi” a fost de 82,91 milioane de lei, din care numai subvenția pentru transportul public de persoane a depășit 67,25 milioane de lei. Diferența a fost folosită în special pentru reparații curente străzi – 15,66 milioane de lei.
Așadar, Transurb SA înfulecă din banii orașului, doar pentru a funcționa (căci autobuzele noi livrate via Primărie sunt din capitolul investiții, nu sunt incluse aici), în jur de 16 milioane de euro pe an, adică peste 1,3 milioane de euro pe lună. Este ceva de neimaginat, ca să fim sinceri, iar concluzia este că dezastrul financiar de la Transurb nu numai că nu s-a rezolvat, ci s-a și adâncit!
Cine pierde din afacerea asta? Toți gălățenii! Căci alimentarea cu un așa purcoi de bani a societății de transport public lasă municipalitatea cu mai puține fonduri pentru reparațiile la străzi.
Tot în 2023 s-a asigurat o subvenție de la bugetul local pentru diferența de preț pentru populație la energia termică în sumă de 8,33 milioane de lei. Și aici avem de-a face cu o nebuloasă (căci nu prea mai sunt gălățeni în sistem centralizat), însă vom face o cercetare amănunțită pentru a vedea unde ajung de fapt aceste circa 2 milioane de euro.