Impozitele și taxele datorate de gălățeni la bugetul local ar putea fi eșalonate. Propunerea este în consultare publică

Contribuabilii gălățeni – persoane fizice – care datorează bugetului local sume de peste 500 de lei vor putea solicita eșalonarea la plată a obligațiilor restante. De asemenea, persoanele juridice care au datorii de peste 3.000 de lei ar putea beneficia de această facilitate, prevăzută în procedura de acordare a eșalonărilor la plata pentru obligațiile restante la bugetul local al municipiului Galați, supusă consultării publice chiar în aceste zile.

Proiectul de hotărâre privind „Aprobarea procedurii de acordare a eșalonărilor la plata pentru obligațiile de plată restante la bugetul local al municipiului Galați” se află în dezbatere publică, după cum a anunțat Primăria Galați.

Documentația poate fi consultată pe site-ul instituției, primariagalati.ro, la secțiunea Transparență decizională sau la sediul instituției din strada Domnească nr. 54, Compartimentul Raport Primar, Transparență Decizională, Informații Publice.

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice se pot depune până pe 12 august 2024, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției, la secțiunea Transparență decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail andreea.ciocarlan@primariagalati.ro sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

Conform documentelor, pentru obligațiile de plată restante datorate bugetului local al municipiului Galați, la cererea temeinic justificata a contribuabilului, se acorda eșalonări la plată.

„Sunt asimilate obligațiilor fiscale amenzile de orice fel administrate de organul fiscal, cât și creanțele bugetare stabilite de alte organe și transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creanțele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotărâri judecătorești sau alte înscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii”, se precizează în document.

Conform procedurii, eșalonarea la plată nu se acordă pentru obligațiile de plată restante în sumă totală mai mică de 500 de lei în cazul persoanelor fizice și de 3.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Perioadele de eșalonare diferă. Astfel, în cazul persoanelor fizice, pentru sumele (debit principal și accesorii) cuprinse între 500 și 3.000 de lei, eșalonarea acordată este până la un an; pentru sume între 3.001 – 6.000 de lei, până la doi ani; între 6.001 – 9.000 de lei, până la trei ani; între 9.000 – 12.000 de lei, până la patru ani, iar peste 12.001 lei, perioada de eșalonare ajunge până la cinci ani. În cazul persoanelor juridice, pentru sume (debit principal și accesorii) cuprinse între 3.000 şi 12.000 de lei, eșalonarea ar fi până la un an, iar pentru sume care depășesc 48.001 lei ajunge până la cinci ani.

Condițiile pentru a beneficia de această înlesnire sunt detaliate în procedura care poate fi găsită (accesul este liber) pe site-ul Primăriei Galați.

MĂDĂLINA DEDIU

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr