Acum vreun an, municipalitatea gălățeană arunca bomba „cel mai curat aer din țară”. Ba chiar, la scurt timp, plusa cu gogomănia „cel mai curat aer urban din Europa”. Aici, în municipiul Galați?! – ne-am mirat noi, după care am început să scotocim prin documentele oficiale.
Evident, după ce am verificat, am descoperit că totul depinde la ce te raportezi căci, dacă e să compari o Dacia din 1975, ținută acum drept coteț pentru găini, cu un Ford din 1992, cu 350.000 de kilometri la bord, o să câștige Fordul, dar asta nu înseamnă că nu-i tot o rablă deși a ieșit pe primul loc.
Așa și cu „cel mai curat aer“ de la Galați. Nicio instituție oficială nu s-a hazardat să zică asta, căci știa că ar minți. Așa că s-a apelat la un intermediar. Un expert, cică. Se cheamă CITY INDEX și se laudă – începând din iunie 2024 – că a făcut „analiza de performanţă urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ”. Evident, poliloghia (o să vedeți de ce-i zicem așa) a fost lansată spre presă pe ocolite, nu printr-un comunicat al autorităților, ci printr-un email către ziariști, de la CITY INDEX.
Băi, ce mișto! – au zis amatorii de copy/paste lejer. Așa a devenit știre de presă că Galațiul are cel mai curat aer din țară. Ce-i drept, în alte vreo 10 orașe din țară a fost împachetată cam la fel știrea (dar pe ideea că orașul lor e cel mai cel), încât ajungi lesne la concluzia stupidă că România are cel mai curat aer din lume, iar acest aer s-a mutat deja la oraș, a fugit din creierul munților, cum ar veni.
Gașca lui Felix Tătaru
De fapt, în spatele aceste frumoase manipulări de date se află Institutul pentru Oraşe Vizionare, o entitate care – în ciuda numelui pompos – este un ONG privat, condus de șmecheri. Marele șef de acolo se numește Felix Tătaru, un domn care de vreo 20 de ani suge cu entuziasm fonduri publice pe filieră politică. A fost consilier de nădejde al lui Traian Băsescu, apoi s-a lipit cu grație de statul paralel, iar de ceva vreme este propagandistul lui Ciolacu. Marcel Ciolacu. De la PSD.
În calitatea de strateg al PSD, Felix Tătaru clocește minciuni electorale. Pardon, concepe strategii! Nu degeaba, ci pe bani grei, căci de la o vreme cutreieră primăriile PSD din țară și vinde piei de cloșcă strategice, dar pe bani frumoși. Taman acum o săptămână a trecut și pe la Galați să ne învețe cum să decolăm de pe planetă, să fim bogați, să murim de deștepți. A încasat porcoiul de bani de la primărie și CJ, apoi a decolat el (nu noi), către alt județ, să mai adune niște cașcaval și de acolo. Iar noi am rămas și cu banii luați, cum s-ar zice. Bravo lui, băiat deștept. Că nu-i prost cine cere, nu-i așa?
Dar să revenim la „gogoașa” cu aerul
După cum zice ONG-ul lui Felix Tătaru, „calitatea aerului este unul dintre cei 51 de indicatori de performanţă măsuraţi de CITY INDEX, ca parte a componentei de CALITATE a locului”. Cum o fi măsurat asta, este un mister, căci minunatul „institut” nu are nici aparatură, nici specialiștii.
Dar stați! Scrie în raportul lor cum au făcut „cercetarea științifică” (îți vine să mori de râs, dacă, de fapt, n-ar fi de plâns, căci banii noștri se duc pe astfel de prostii): „evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor, obținute de pe platforme online precum TripAdvisor sau Google Places”. Pe bune? Asta înseamnă „cercetare”? Dar comentariile de de Facebook ce-au? Numai cele de pe TripAdvisor sunt științifice?
Și-acum să dezumflăm „cel mai curat aer” de la Galați. Conform Indexului de Calitate a Aerului prezentat chiar de CITY INDEX, Reşiţa, Galaţi şi Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) sunt municipiile reşedinţă de judeţ cu cel mai curat aer. Așa, deci! Nu Galațiul. Radiografia primelor zece oraşe mai include Brăila, Târgu Jiu, Focşani, Slobozia, Satu Mare, Tulcea şi Zalău. Aaaaa! Deci Galațiul nu e nici în primele zece orașe reședință de județ.
De fapt, Galaţiul ar ocupa locul 11, dar – na! – primul loc între oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori, în ceea ce priveşte calitatea aerului. Cum ar veni, e cel mai tare din parcare, când parcarea e goală, căci comparația se face doar cu orașele mari – deci îndeobște poluate – fiind ignorate zece municipii reședință de județ (care au aer mai bun, da-s cică prea mici) și alte vreo 90 de municipii și orașe românești care au aer mult mai curat decât Galațiul, dar nu-s capitale de județ. Știință, nene, nu glumă!
Ca să pară și mai credibilă, așa zisa analiză CITY INDEX pomenește și Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNCMA) a Ministerului Mediului, o altă gogoriță de anvergură, căci stațiile respective nu mai funcționează de câțiva ani, după ce senzorii s-au dus, iar ministerul n-a mai avut bani de alții. Așa că stațiile nu măsoară nimic, livrează doar un mare lanț de date greșite. N-ar fi în stare să detecteze poluarea nici dacă explodează o bombă atomică lângă ele.
Băi, dar iese banul, se prostește electoratul, se adună voturile, iar toată lumea e fericită. Mai puțin vreo 15 milioane de români care nu-s branșați la țeava banilor publici. Dar să sufere, că-s niște proști, nu-s „băieți deștepți”.