Eșecul PNL Galaţi la alegerile locale din iunie 2024 (vă remintim că a luat bătaie chiar și de partidele considerate de buzunar), i-a făcut să reacționeze pe o serie de liberali gălăţeni cu vechime în partid şi cu notorietate. Aceștia s-au mobilizat, în luna august a acestui, şi au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă – dar şi senatoarei Nicoletei Pauliuc,numită coordonator al organizaţiei liberale gălăţene – în care și-au exprimat nemulţumirile.
Ținta principală a fost modul – zic ei, defectuos – în care de George Stângă (președintele între timp demisionat – FOTO) a asigurat conducerea organizaţiei. În același timp, grupul (compus, se pare din câteva sute de membri) și-a oferit sprijinul pentru revigorarea organizaţiei.
Au pus, însă, și o condiție cu caracter de ultimatum revoluționar: George Stângă să se retragă sau să fie debarcat din toate funcţiile din partid. De fapt, dacă ne uităm la dinamica lucrurilor, descoperim că s-a vrut „capul lui Stângă” (după modelul „capul lui Moțoc, vrem!” – cine știe cunoaște; dacă nu, puteți căuta pe Google, că e gratis), adică scoaterea lui completă din jocurile politice liberale. Lucru cam grobian, totuși, că doar nu-i vorba de căderea regimului dictatorial, ci de o mică reformă politică.
Problema este că oamenii din conducerea centrală a PNL n-au prea fost de acord cu sacrificiul în stil aztec (cunoscătorii istoriei știu despre ce-i vorba; care nu, fuga la Google, că-i interesant, mai dobândim niște cultură!), așa că nu i-au „luat glanda”, ci doar l-au convins să demisioneze de la șefia filialei și l-au pus pe un loc eligibil, în teorie, pe listele cu candidaţi la Camera Deputaţilor. Cum ar veni, 1-0 pentru Stângă.
Mai mult, parcă întru sfidarea rebelilor, pe locul 1 pentru Senat, la Galați, a fost importat controversatul Florin Cîțu, personaj care, până de curând, văzuse Galațiul doar din poze și pe Google Maps. Cei drept, este cam rușinos pentru gălățeni – oricât de incapabili de de îngrămădiți intelectual ar fi – să pui un „venetic” chiar în capul listei.
Însă deja a devenit o tradiție ca băștinașii să fie considerați cam de mâna a doua sau a treia, căci și pe la alegerile locale au fost niște surprize rușinoase, prin proțăpirea pe primele poziții a unor personaje care nu aveau nicio legătură cu județul, cum ar fi cunoscutul Cătălin Moroșanu, zis și „moartea din Carpați”, de felul lui caftangiu profesionist. Care a ajuns consilier județean de Galați doar pentru a avea de unde să demisioneze, căci n-a prestat nici măcar un „bună ziua” în funcție.
Dar să revenim la revendicările rebelilor liberali de la Galați, prilej cu care vă prezentăm epistola lor că boșii liberali.
„Listele candidaturilor organizatei PNL Galați aprobate de Biroul Politic National confirmă o dată în plus că pentru unii dintre membrii actualei conduceri a partidului sunt mai importante aranjamentele unor grupuri de interese in deținerea controlului decizional în partid decât respectul pentru principiile liberale.
Este singura explicație pe care o găsim pentru faptul că pe locul doi al listei pentru Camera Deputaților se află George Stângă, un personaj implicat într-o lungă serie de scandaluri, de la afacerile pe bani publici la trafic de influenţă şi chiar coteriile cu grupări interlope.
În cei 8 ani în care a condus organizația, George Stângă, împreună cu apropiații săi, au transformat PNL Galați într-o grupare nefrecventabilă patentând un „liberalism de cumetrie” în care meritocrația a fost abandonată, singurele criterii de promovare având la bază relațiile de rudenie, prietenie s a u obedienta fata de persoana sa.
Noi, vechii liberali și simpatizanți ai ideilor liberale, oameni care ne-am demonstrat prin activitatea noastră de-a lungul anilor performantele profesionale si administrative, ne-am oferit, de mai multe ori în ultimii ani, de a contribui la oprirea derapajelor organizației si refacerea credibilității în dialogul reprezentanților PNL cu electoratul de dreapta. lar pentru ca lucrurile să nu fie interpretate greșit reafirmăm că nu țintim nicio funcție politică sau demnitate publică.
Am făcut o ultimă încercare în luna august, când printr-o scrisoare deschisă adresată conducerii PNL de un grup de alegători gălățeni adepți ai ideilor politice de dreapta, era lansat un apel la refacerea credibilității organizației PNL Galati, singura care este în concordanță cu profilul opțiunilor lor politice.
Răspunsul conducerii PNL, prin plasarea lui George Stângă pe locul doi al listei pentru Camera Deputatilor, dovedește că de la Bucuresti lucrurile se văd diferit. De altfel si la alegerile din 2020 rezultatele filialei Galati au fost slabe, sub media națională a Partidului.
Cu toate astea George Stângă a fost apreciat de conducerea centrala, numele lui fiind vehiculat ca Ministrul Mediului. Pentru că nu s-a putut, a fost consolat cu presedinția comisiei de mediu din Camera Deputaților în condițiile în care pregătirea sa în domeniu este zero atât prin studii cât si prin experienţa profesională.
In opinia noastră, acum lucrurile sunt ireversibile, răul a fost făcut, rămânând ca după alegeri să vedem de partea cui a fost dreptatea. E păcat însă că de fapt punem un fel de rămăsag pe soarta PNL, partidul căruia i-am dedicat zeci de ani si care, de-a lungul timpului, ne-a oferit multe satisfacții.
Îi transmitem presedintelui PNL, Nicolae Ciucă, pentru reflecție, un mesaj care în urmă cu mai mulți ani a fost transmis de unul dintre liderii PNL celorlalți membri ai conducerii centrale a partidului care intenționau o asociere cu partidul lui Dan Voiculescu: „Dacă mergi la vânătoare nu îţi lua sconcsul cu tine!”
Ar mai fi de menţionat că în anii de după 1990, PNL Galati nu a fost în postura de a importa candidati la alegerile parlamentare. Explicatia lui Stânga cum ca a fost pus pe listă Florin Câtu pentru că în judet nu a găsit nicio personalitate, este un afront nemeritat si gratuit adus gălătenilor si denotă o lipsă de de respect si chiar o labilitate psihică. Dar cum spuneam, de la Bucuresti se vede altfel.
Lista de semnături:
Tania Bogdan
Gaiu Margareta
Olimpia Buzia
Cristina Matei
Camelia Nenu
Ligia Pârvu
Delia Neagu
Vasilica Enache
Paul Păcuraru
Paul Ichim
Bors lon
Turcu Mihai
Pârlog Vasile
Galiatatos Alexandros
Cristian Enache
Ursu Nicusor
Ungurieanu Sorin
Ion Dumitru
Trif Viorel
Nicu Brânză
Anton Buliga
Leonard Gogoasă
Mugurel Călin
Băilă Marian
Capră Mihai
Crăciun Marin
Tudor Petre
Strungă Emil
Tuchel Daniel
Anghel Corneliu
Tacea Constantin
Alexe Petru
Mircea Toader
Kramer George
Găvănescu Paul
Popa Didi
Paraschiv Cătălin
Ticu Ciubotaru
Mardare Gheorghe
Busuioc Dorin
Furtună Dorin
Nelu Gălbenus
Săndel Dumitru
lon Murgulet
Mihail Fusea
Jean Nicolau.
P.S.1: Nu știm cine din rândul liberalilor gălățeni a redactat textul (pe care l-am corectat „umpic” din respect față de cititori), însă am recomanda un pic mai multă atenție la limba română. Nu de alta, dar nu se zice „corcordanță”, ci „concordanță” (de la „concordie”), nici „scons”, ci „sconcs”. Cât despre virgulele puse aiurea, pe-alea mai dă-le-ncolo, că prea sunt complicate regulile, nu?
P.S.2: Și mai dați și voi o mână de var pe sediul ăla al vostru, clădire istorică, deoarece arată ca naiba! Aveți cu ce, curaj! Prin voi înșivă, deci!