Primăria municipiului Galați informează că a început amplasarea celor 275 de insule ecologice din cartiere, unde se vor putea colecta deșeurile, iar în premieră accesul la acestea va fi pe baza unui card special sau al telefonului mobil.
Insulele ecologice vor deveni funcționale după finalizarea instalării în toate cartierele orașului, adică în cel mult două luni, cel mai târziu de la 1 ianuarie, iar până atunci se vor utiliza actualele containere din punctele de colectare a deșeurilor.
Proiectul „Înființarea de insule ecologice digitalizate în municipiul Galați” prevede livrarea, montarea și instalarea a 125 insule tip 1 și a 150 insule tip 2.
În prezent sunt în curs de montare insulele tip 2, urmând ca la începutul lunii noiembrie să înceapă montarea insulelor tip 1. Ecoinsula Tip 2 este formată din 5 containere supraterane staționare cu următoarele fracții: biodegradabile; reziduale; sticlă; plastic/metal; hârtie/carton. Ecoinsula de tip 1 este o structură modulară din oțel galvanizat ce permite asamblarea pe platforme în diferite forme geometrice, în interiorul modulului fiind cinci containere mobile metalice, fără capac, destinate precolectării acelorași tipuri de fracții.
Accesul la toate tipurile de ecoinsule se va face autorizat electronic: fiecare cetățean va deschide cuvele pe baza unui card și/sau o aplicație mobilă dedicată prin care obține acces la punctele de colectare a deșeurilor.
Deschiderea se va realiza pe baza cartelei de acces sau cu telefoane care sunt echipate cu sistemul NFC. Acest sistem de acces permite înregistrarea și identificarea utilizatorilor, ceea ce facilitează monitorizarea cantității deșeurilor aruncate de fiecare generator de deșeuri. Cardurile RFID (dispozitivele electronice de acces) au imprimate numere unice ce pot fi asociate unui utilizator.
Noile insule ecologice ar urma să fie funcționale până la sfârșitul anului. Proiectul cu o valoare de circa 23 de milioane de lei este finanțat în cadrul PNNR.
Primăria municipiului Galați va mai implementa, tot în cadrul PNRR, un alt proiect privind înființarea a încă 61 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 6,5 milioane lei. Astfel, în final întreg orașul va dispune de un sistem modern de colectarea selectivă a deșeurilor.