Potrivit unui raport făcut public recent, în a doua jumătate a anului trecut, de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Galați a desfășurat 240 de acțiuni de control privind calitatea produselor alimentare.
Cu acest prilej, au fost întocmite 178 de procese verbale de constatare-contravenție, 19 procese verbale de constatare și 43 de procese verbale de distrugere. Aflăm asta după luni de zile de la producerea problemelor – că-i mai bine să te acoperi cu un bilanț semestrial în loc să informezi consumatorii atunci când se întâmplă, nu? – și deși în spatele cifrelor se află firme cu obiceiuri proaste, al căror nume ar trebui făcute publice, acest lucru nu se întâmplă.
În fine, cei de la OPC mai spun că pe lângă zonele obișnuite de control, cum ar fi piețe, magazine alimentare, supermarketuri, comisarii gălățeni ai Protecției Consumatorilor au vizat și produse și servicii cu impact deosebit asupra consumatorilor, cum ar fi cele din sezonul estival.
Astfel, s-a verificat și respectarea conformității, calității, condițiilor de comercializare și etichetare a alimentelor vândute în chioșcurile și unitățile de alimentație publică din incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum și în zonele de agrement, parcuri de distracție, debarcadere etc.
Abaterile cel mai des constatate pe durata celor șase luni de controale au constat în: vânzarea unor produse expirate sau cu durabilitatea minimală de consum depășită, informarea incorectă sau incompletă a consumatorilor, condiții improprii de depozitare sau expunere la vânzare, oferte promovate cu afirmații care nu puteau fi probate, nerespectarea comercializării produselor pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi sau proteine pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.
În consecință, controalele comisarilor CJPC Galați au avut ca urmare oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 28.000 de lei şi oprirea definitivă a unor produse totalizând 45.483 de lei.
S-au constatat, în total, 303 contravenții, soldate cu 202 avertismente și 171 de amenzi, în valoare cumulată de 939.500 de lei.
Foarte frumos! Însă, între noi fie vorba, ar fi fost corect pentru public să știe că sunt probleme atunci, când se întâmplau, nu după șase luni. Poate că Protecția Consumatorului va înțelege cândva că-i în slujba cetățeanului și că rolul instituției nu e să-i „ardă” neapărat la buzunar pe comercianți, ci să și avertizeze publicul, din vreme, nu doar în bilanțuri generale, ce magazine sau restaurante au obiceiuri proaste. Și ce fel de obiceiuri proaste
Altfel, patronul prins cu mâța în sac are doar de ales între șpagă și amendă, iar afacerea duduie mai departe, căci clienții nu află de nicăieri că trebuie să ocolească stabilimentul cu marfă intenționat proastă, stricată, expirată samd… Amenda trece, năravurile rămân.