Situația devine tot mai dramatică la Combinatul siderurgic Liberty Galați. Societatea are termen o săptămână ca să-și achite măcar o parte din facturile restante la energie electrică. În caz contrar, riscă să fie deconectată de la rețea pentru neplată, lucru sinonim cu închiderea activității și cu o provocare dramatică pentru circa 25.000 de gălățeni (angajații și familiile lor) care depind de salariul primit.
Liberty Galați, cel mai mare combinat siderurgic din România și, totodată, cel mai mare producător de oțel din țară, a fost la un pas, vineri, 21 februarie 2025, deconectarea de la rețeaua de energie electrică. Potrivit surselor Economica.net, Liberty ar fi acumulat deja două facturi neplătite către furnizorul lui de energie, Tinmar Energy, în valoare de peste 25 de milioane de lei. Deși deconectarea era programată vineri, combinatul gălățean a mai primit o păsuire de o săptămână.
Potrivit amintitelor surse, combinatul siderurgic și-a redus drastic consumul de energie electrică, ca urmare a restrângerii activității, și a ajuns să mai consume doar undeva la 20 MW bandă, cât să poată țină în funcțiune instalațiile. Din acest motiv a scăzut și valoarea lunară a facturii de energie electrică. Dar, chiar și așa, dacă societatea a reușit să achite anul trecut toate facturile, în acest an nu a reușit încă să plătească pentru primele două luni.
Situația este complicată de mai mult timp la Combinat. Singurul furnal operațional (furnalul 5) este oprit de aproape 9 luni, așa că producția de oțel este, de fapt, zero. O vreme s-a lucrat la laminare din stocuri, însă din octombrie 2024 doar se face dezafectarea unor clădiri și instalații metalice. Iar semnalul cel mai prost este că fierul vechi nici măcar nu este păstrat pentru o eventuală repornire, ci este trimis la export.
Mai mult, au început să fie probleme cu plata salariilor, căci s-a terminat și sprijinul de stat primit de la Guvern (circa 75 de milioane de euro), așa că s-a ajuns la fundul sacului.
Ultima speranță a siderurgiștilor stă în parlamentarii gălățeni și în Guvern. În aceste zile ar urma să se discute un nou ajutor de stat, însă surse de Guvern ne-au mărturisit că este puțin probabil să se întâmple acest lucru deoarece ajutorul anterior nu a mers la reluarea producției – așa cum au promis administratorii combinatului – ci au ajuns tot în salarii.
În același timp, insolvența societății pare tot mai aproape, deoarece datoriile se adună pe zi ce trece, iar furnizorii neplătiți deschid acțiuni în instanță.