Un nou val de praf saharian se va abate asupra României în următoarele zile. Ce zone din județul Galați sunt cele mai expuse

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că un val de praf saharian va ajunge deasupra României. Conform ANM, începând cu dimineața zilei de marți, 11 martie, circulația sud-vestică a aerului va favoriza apariția unei mase de aer încărcată cu particule de praf dinspre nordul Africii în sud-estul Europei și deasupra României.

Specialiștii sun că praful nu este toxic (este doar un nisip fin), dar că pot produce probleme persoanelor cu afecțiuni respiratorii și pot cauza necazuri unor instalații de filtrare a aerului.

Depunerile de praf vor putea fi observate și la Galați, în special în partea de sud a județului, în mod deosebit în municipiul Galați, care este pe traseul unor curenți atmosferici de mare înălțime dinspre sud. Fenomenul se va manifesta însă și în zona centrală a județului. Pe teritoriul României se vor manifesta la început în vestul și centrul țării, apoi în sud și sud-est, în intervalele în care va ploua.

Din noaptea de miercuri spre joi (12/13 martie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va îndepărta de țară.

Elena Mateescu, directorul ANM, a venit cu detalii despre praful saharian explicând, de asemenea, că acest fenomen nu este nou pentru țara noastră.

„Împreună cu aerul cald vom avea și un transport de praf saharian peste România”, au precizat meteorologii. Acest praf, compus din particule fine de nisip și minerale, este ridicat de vânturile puternice din nordul Africii și purtat mii de kilometri peste Mediterana, ajungând până la noi”, a explicat meteorologul.

Elena Mateescu a subliniat că praful saharian apare, de obicei, în sezonul de primăvară, din cauza vânturilor puternice care provin din Sahara.

„Fenomenul nu este nou, pentru că România a mai fost afectată de valuri de praf saharian în aprilie 2024 sau februarie 2021, dar de fiecare dată surprinde prin efectele sale vizibile. În sezonul de primăvară, astfel de transporturi sunt mai frecvente din cauza vântului intens din Sahara”, a explicat meteorologul Elena Mateescu.

Dacă ploile anunțate de ANM se vor suprapune cu acest val de căldură, praful saharian se va depune pe sol sub formă de „ploi murdare”. Anul trecut, primul val de praf saharian a atins România la sfârșitul lunii martie, în timp ce în 2023 a avut a ajuns în februarie.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr