Transurb SA rămâne o jenantă „gaură neagră” a Galațiului. În ciuda subvențiilor uriașe, a terminat 2024 cu pierderi de 3,3 milioane lei

De ani de zile scriem despre performanțele economice dezastruoase ale companiei de transport public Transurb SA Galați, însă dinspre administratorii orașului – în frunte cu primarul Ionuț Pucheanu – nu primim decât vorbe goale despre faptul că „o să…” și iar „o să…”.

Promisele reforme – incluzând eliminarea politrucilor de la conducerea și din interiorul companiei – s-au dovedit doar vorbe-n vânt. În ciuda faptului că societatea primește o subvenție anuală de peste 10 milioane de lei, că toate autobuzele, troleibuzele și tramvaiele sunt cumpărate din banii orașului, nu din bugetul Transurb, situația financiară rămâne un dezastru.

Practic, noi, gălățenii, dăm gratis pe mâna conducerii și angajaților Transurb, peste 400 de mijloace de transport, mai dăm și 10 milioane de lei, iar ei nu reușesc, vânzând bilete și folosind mijloacele fixe primite gratis, măcar să iasă pe zero cu bilanțul contabil. În același timp, există firme private de transport care fac profit, deși nu primesc subvenții, iar autobuzele le cumpără, nu vin pe gratis de la Primărie.

În aceste condiții, este clar că Transurb este o „gaură neagră”, un loc unde fie conducerea nu are nicio treabă actul managerial, fie se fură la rupere. Cel mai probabil ambele, altfel nu-i deloc logic ceea ce se întâmplă!

De la un profit de 880.000 de lei, cu care a încheiat anul 2023, compania publică de transport local Transurb SA a revenit la pierdere.

Pe anul 2024, Transurb SA Galați a ieșit pe minus de 3,33 milioane de lei, conform documentelor prezentate Consiliului Local. Faţă de pierderile anilor trecuţi – peste 5,24 milioane de lei în 2022 și, respectiv, 6,29 milioane de lei în 2021 – „gaura” este, totuşi, mai mică, ca să nu mai spunem că – minune! – în 2023 compania a făcut profit vreo 600.000 de lei.

„Operatorul economic înregistrează pierdere contabilă şi plăţi restante pentru a căror reducere prezintă, împreună cu propunerea bugetară, Planul de reorganizare, restructurare şi redresare financiară pentru anul 2025”, scrie în documentele care au ajuns pe masa aleşilor locali.

În bugetul pentru anul 2025, compania de transport îşi propune venituri totale de 110,48 milioane de lei şi cheltuieli totale de 108,88 milioane de lei. Cheltuielile cu personalul reprezintă 81,99 milioane de lei. „Întreprinderea publică propune menţinerea salariilor aflate în plată la 30 noiembrie 2024, menţinerea valorii tichetelor de masă aflate în plată şi a cheltuielilor sociale prevăzute”, se precizează în documente.

În nota de fundamentare, Transurb arată că, în 2024, a înregistrat venituri totale de 106,36 milioane de lei şi cheltuieli totale de 109,69 milioane de lei, de unde rezultă o pierdere de 3,33 milioane de lei.

Compania îşi propune în 2025 un profit de 1,6 milioane de lei şi un număr de personal prognozat de 620 de salariaţi.

Echilibarea bugetului se va face, potrivit proiectului de buget, tot pe spinarea gălățenilor. În știuta tradiție a serviciilor locale, adică prin scumpirea serviciilor (cum face, de ani de zile, și Apă Canal!!!).

Majorarea tarifelor de călătorie de la 1 aprilie 2025 este doar una dintre măsurile propuse de Transurb pentru redresarea economică. O altă măsură concretă este externalizarea activităţii de control bilete şi abonamente (adică „hingherii” vor aduce profit vreunui politruc de la PSD, într-o altă știută tradiție!) şi reducerea punctelor de lucru, datorită extinderii reţelei TVM. De asemenea, este propusă şi reorganizarea activităţii de exploatare cu ocazia intrării pe trasee a 42 de autobuze electrice şi a zece tramvaie.

Bugetul Transurb şi planul de redresare vor fi supuse aprobării aleşilor locali pe 27 martie 2025. Evident, va trece lejer, în timp ce opoziția se va preface că e fată mare și că se opune…

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr