Nr.4161, Luni, 25 Ianuarie 2021  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 11 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

A explodat impozitul pe mașini la Galați. Creșterea este de 55%, cea mai mare din ultimii 25 de ani

      Noul an, dincolo de speranțele în mai bine în lupta cu pandemia, duce deocamdată o veste deloc plăcută pentru gălățeni: cresc impozitele pe mașini. Și nu oricum, ci cu un nivel fără precedent în ultimii 25 de ani.

      Pe lângă indexarea obișnuită cu rata inflaţiei a obligaţiilor fiscale la bugetul local, proprietarii de mijloace de transport obișnuite (pe benzină, motorină, GPL sau orice alt combustibil pe bază de petrol ori bioetanol) vor suporta o majorare suplimentară cu aproximativ 50 la sută a impozitului pe maşină. În total, creșterea în 2021 față de 2020 este, așadar, de circa 55% în privința impozitului pe autoturism.

      Conform calculelor estimative furnizate de administraţia locală la solicitarea presei, dacă în 2020 au achitat 190 de lei impozit pentru o maşină cu o capacitate cilindrică de 1.601 cmc, în 2021 gălățenii ar putea plăti 296 de lei. Calculul nu este deocamdată cel oficial, însă marja de eroare este insignifiantă, de cel mult câțiva lei.

      Primarul Galațiului spune că nu era loc de întors și că majorarea se impunea deoarece orașul este sufocat de mașini. În plus, la Galați taxa a stat pe loc în ultimii ani, în vreme ce în alte orașe a crescut.

      „De ce? Din două motive. Pe de o parte, pentru că gradul de încasare este unul foarte mic aici. Pe de altă parte, încercăm să încurajăm oamenii să îşi cumpere autoturisme nepoluante, pentru că vrem să trăim într-un oraş cât mai verde, cu un aer cât mai bun pentru sănătatea noastră. O maşină cu motor de 6.000 cmc, găsită pe nu ştiu ce site, care ţi-a plăcut ţie de când erai mic, consumă şi scoate fumălăul de pe lume, iar tu, nepermiţându-ţi să-i iei una nouă, poluezi cât o mie de alte maşini mai noi! Cei care nu au maşini şi participă la trafic ca pietoni de ce trebuie să audă în permanenţă zgomotul acela infernal de motor şi să miroasă noxele tuturor? Este o măsură dură, mi-o asum! Cred că e decizia corectă pentru acest oraş", a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

      „În cazul impozitului asupra mijloacelor de transport cu tracțiune mecanică prevăzute la art. 470 alin. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, completată și modificată ulterior, se stabilește o cotă adițională de 50 la sută prevăzută de dispoziţiile art 489 al. (1 ) si al. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, completată si modificată ulterior, începând cu anul 2021. Este vorba despre mijloace de transport cu masa totală autorizată mai mică sau egală cu 12 tone", a comunicat Biroul de presă al Primăriei.

      „Îi încurajăm pe gălățeni să folosească mijloacele de transport în comun și să utilizeze mijloace de transport proprii nepoluante, fie că vorbim de mașini electrice sau hibrid. Astfel, reducerea prevăzută la art .470 alin. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se stabileşte la 95 la sută pentru mașinile hibride și electrice", a mai precizat Primăria.

      Interesant este că în cazul mașinilor electrice, în afara impozitului simbolic, există facilități și în privința locurilor de parcare, dar există și posibilitatea alimentării gratuite la stațiile de încărcare amenajate de municipalitate.

     
Autor: Radu Grigorescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - Opt blocuri din Galați, modernizate cu fonduri europene. Suma uriașă investită în acest proiect amplu
Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor intra în modernizare, după ce au fost atrase fonduri europene în cadrul unor proiecte de aproximativ 3,5 milioane de euro și au fost semnate contractele de lucrări. Co ...(continuare)
Administratie - Consilierul local care a lăsat pe altcineva să voteze, în fals, în locul lui, va fi sancționat. El va răspunde, însă, și penal
Scandalul legat de ședința de Consiliu Local din 17 decembrie 2020 se apropie de un deznodământ. La comisiile de specialitatea tocmai ce a ajuns un proiect de hotărâre privind sancţionarea consilierului local PSD Gheorghe Bezman pentru „abat ...(continuare)
Administratie - Primăria Galați promite o majorare importantă a burselor pentru elevi. Cu cât ar putea crește acestea
Primăria municipiului Galaţi a anunțat, pe 20 ianuarie, că primarul Ionuț Pucheanu va propune Consiliului Local, la proxima ședință, dublarea și chiar triplarea burselor pentru elevii gălățeni. „Copiii merită toată susținerea. De a ...(continuare)
Administratie - Parcul CFR își schimbă numele și intră în modernizare. Cum se va numi și cât va costa reamenajarea
Municipalitatea a decis: bătrânul parc CFR din Galați îşi va schimba oficial numele în Parcul "Carol I". Evident, așa și-ar dori executivul, mai rămâne de văzut dacă și consilierii locali vor fi de acord. Conform documentelor care au f ...(continuare)
Administratie - Majorarea impozitelor și taxelor locale a fost suspendată. Prefectul a dat în judecată Consiliul Local
Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, a formulat cererea de chemare în judecată a Consiliului Local Galaţi, prin care a solicitat Tribunalului Galaţi (Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal) constatarea nulităţii absolute parţial ...(continuare)
Administratie - Șantier pe strada Henri Coandă, până la jumătatea lunii martie
Primăria Galați anunță că, până pe 13 martie 2021, se vor executa lucrări la calea de rulare a tramvaiului de pe bulevardul Henri Coandă și la trotuarul de pe partea dreaptă a acestei artere, pe sensul de mers către bulevardul George Coș ...(continuare)
Administratie - Cum se calculează impozitul majorat pe autoturisme. Ce proprietari sunt afectați cel mai mult de creșterea taxei
Municipalitatea gălățeană a revenit cu precizările legate de modul cum se calculează impozitul majorate pe mijloacele de transport auto. Din simulările realizate rezultă cât se poate de clar că proprietarii de mașini de mic și mediu litra ...(continuare)
Administratie - Pasajul de la Dunărea, fix ca prostul cu tichie de mărgăritar: are copertine SF, dar plouă în continuare înăuntru
La doar cinci luni de la momentul inaugurării, intrarea în Pasajul "Dunărea" din zona Romarta deja seamănă cu cea de dinainte de reabilitare. E drept, acum are o copertină spectaculoasă, bună de fotografia și d epus pe Facebook, însă chest ...(continuare)
Administratie - Cum se desfășoară traficul pe porțiunea în lucru de pe Siderurgiștilor. Precizări de la administrația orașului
În vederea executării lucrărilor necesare pentru realizarea proiectului "Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918", Primăria municipiului Galați informează că, până pe data 12.02.2021, se vor ex ...(continuare)
Administratie - Drumul expres Galați-Brăila s-a împotmolit în contestații. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București
Lucrurile devin tot mai neclare în privința drumului expres Galați-Brăila. În vreme ce Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimează în „Stadiul proiectelor de infrastructură" că în ianuarie 2021 ar p ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact