Nr.3647, Vineri, 16 Februarie 2018  
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer partial noros

Max
: 4 ° C
Min : - 2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

DSP transmite recomandări pentru prevenirea virozelor și gripei

      Având în vedere creșterea numărului de viroze respiratorii și înregistrarea de cazuri de gripă în județul Galați, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică transmit o serie de recomandări populației.

     

      Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, există o serie de virusuri care circulă în această perioada a anului care, dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluția mai ușoară. Gripa este o boală acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii și fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.

      Simptomele pot fi: febra 39 - 400C, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roșu în gât), răgușală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată și obositoare, inapetență (lipsa poftei de mâncare), grețuri, vărsături.

      Simptomele unei viroze respiratorii datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale sunt debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

      Gripa se transmite ușor de la om la om pe cale aeriană, direct (tuse sau strănut) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă etc.), de la omul bolnav la omul sănătos datorită condițiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii și adolescenți.

      Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza apariția sindromului Reye. Consultați medicul de familie. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.

      Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă:

      1. Evitarea aglomerărilor umane;

      2. Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave;

      3. Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave;

      4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 260C);

      5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;

      6. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-200C;

      7. Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;

      8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecților de gripă.

      Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

      Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai față de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Aceasta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicație la vaccinare fiind alergia la proteine de ou. În plus, pentru unitățile sanitare cu paturi s-a decis limitarea accesului vizitatorilor, în special în secțiile cu risc.

     

     
Autor: O.M.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - Contract de aproape 3 milioane de lei fără TVA pentru reamenajarea secției de radioterapie a Spitalului Județean unde va fi un instalat un accelerator liniar de particule
CJ Galați a semnat un contract de aproape 3 milioane de lei, fără TVA, pentru extinderea și reamenajarea secției de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență în vederea instalării unui accelerator liniar de particule pentru pacienții cu afe ...(continuare)
Administratie - Gălățenii își pot schimba actele de identitate cu șase luni înainte de expirare
Pentru a evita aglomerația la ghișee pe perioada sezonului de vară, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Galați vine în întâmpinarea cetățenilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a-și schimba actele ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateContact