Nr.3962, Duminica, 16 Februarie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer acoperit

Max
: 6 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Cum a aruncat Primăria Galați peste 4 milioane de euro pe un sistem de „undă verde” care este mai mult „undă galbenă”

      Pus în funcțiune în 2016 (după o „combinație” destul de suspectă pe linie PSD-PNL, recte Ciumacenco-Stan), cu costuri de peste 4 milioane de euro - adică vreo 190 de miliarde le lei vechi, pentru o deplină edificare - sistemul de management al traficului cunoscut sub denumirea de „undă verde” s-a dovedit până la urmă una dintre cele mai proaste investiții publice făcute vreodată în municipiul Galați.

      Nu de alta, dar deși acoperea mai puțin de 10% din traficul total din municipiu (adică 35 de intersecții și 28 de treceri de pietoni; fix atât), sistemul construit de asocierea UTI Grup SA & Swarco Traffic România SRL & Mobilis SRL (cunoscut pentru contractele publice controversate derulate și în alte orașe ale țării), nu a funcționat niciodată așa cum scria pe hârtie. Ba chiar a fost mai mult un dezastru, în ciuda costurilor piperate.

      Iar dacă în perioada de garanție (2016-2018) probleme nu s-au observat foarte bine deoarece Primăria îi soma pe contractanți să intervină pentru a repara ceea ce nu mai funcționa (uneori ca-n balada meșterului Manole: ziua repara, noaptea se strica!), din 2019 lucrurile au început să o ia complet razna. Semafoarele au începu să pice într-un ritm aiuritor.

      În 2019, s-a întâmplat prima sincopă majoră, rezolvată cumva, cu 150.000 de lei, exact de UTI, firmă parte în asocierea care a construit sistemul. Pentru cine nu știe, precizăm că UTI este controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, un personaj „ancorat” politic în mai multe partide, dar mai cu seamă cu „priză” la PSD și la fostul PDL (acum disimulat prin PNL). Apoi, încă 125.000 de lei, încasați de celălalt asociat: Swarco SRL (care este subsidiara unei companii internaționale).

      Problemele nu s-au rezolvat însă. De fapt, în zona unde teoretic ar trebui să funcționeze unda verde este mai mult undă galbenă, că semafoarele rămân deseori înțepenite pe galben intermitent, iar traficul devine un haos.

      Așa că municipalitatea a pus la bătaie acum nu mai puţin de 1.500.000 de lei noi, fără TVA (deci vreo 177 de miliarde de lei vechi, cu taxe cu tot) pentru „achiziţionarea unor servicii de mentenanţă a Sistemului de management al traficul existent în municipiul Galaţi”, până la sfârşitul anului 2020. Scump, foarte scump, doar pentru niște servicii de întreținere a unui sistem care era anunțat cândva ca fiind realmente genial.

      Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate-preţ”, iar singura ofertă a fost depusă de asocierea Swarco Traffic Romania - SC El Marp Company SRL, subcontractant fiind Mobilis SRL. Deci tot din zona celor care au construit toată această rețea care nu folosește la nimic în afară de a toca banii orașului și nervii șoferilor și pietonilor.
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - O bucată din bulevardul Coșbuc, modernizată cu o sumă amețitoare: 21 de milioane de euro pe kilometru
Primăria municipiului Galaţi a anunţat că a fost semnat contractul de lucrări pentru modernizarea străzilor Traian Vuia, Henry Coandă şi Bulevardul George Coşbuc (tronson strada Henry Coandă - strada Alexandru Măcelaru, adică de la Patino ...(continuare)
Administratie - Mazepa II devine primul cartier din Galați fără garaje, dar cu două parcări etajate
Edilii gălățeni au anunțat că au dat startul proiectului de restructurare urbană a cartierului Micro 18 (cel mai dezordonat cartier al orașului) și că se pregătește demolarea ultimelor garaje din Mazepa II, care va deveni astfel primul car ...(continuare)
Administratie - Școală din Galați modernizată cu un milion de euro. Ce controverse stârnește proiectul
Primăria municipiului Galaţi a anunțat că a fost semnat contractul pentru reabilitarea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale „Sfântul Grigorie Teologul”, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de peste 1 milion de euro, sumă ce incl ...(continuare)
Administratie - DEZVĂLUIRI Cum a ajuns Galațiul, în interval de doar câteva luni, de la „cel mai curat” la „cel mai poluat” oraș din România
La jumătatea anului 2019, Ministerul Mediului (condus pe atunci de Grațiela Gavrilescu-PSD) emitea un soi de analiză a stării mediului din orașele importante ale României. Cu amintitul prilej, aflam că municipiul Galați ajunsese, cu totul sur ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact