Nr.4161, Luni, 25 Ianuarie 2021  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 11 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Cum se calculează impozitul majorat pe autoturisme. Ce proprietari sunt afectați cel mai mult de creșterea taxei

      Municipalitatea gălățeană a revenit cu precizările legate de modul cum se calculează impozitul majorate pe mijloacele de transport auto. Din simulările realizate rezultă cât se poate de clar că proprietarii de mașini de mic și mediu litraj (până la 1599 cmc) vor fi foarte puțin afectați, în schimb cei cu mașini puternice vor fi de-a dreptul arși la buzunar.

      Potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 512 din 17 decembrie 2020 privind indexarea impozitelor și taxelor locale începând cu anul 2021, calculul comparativ privind impozitul mijloacelor de transport pentru anii 2020-2021 este după cum urmează:

      Capacit; Imp.2020 (lei); Imp.2021 (lei)

      898 cmc; 40; 62

      1149 cmc; 48; 75

      1390 cmc; 56; 87

      1598 cmc; 64; 100

      1685 cmc; 171; 266

      1896 cmc; 190; 296

      2143 cmc; 836; 1302

      2231 cmc; 912; 1420

      2461 cmc; 988; 1538

      2993 cmc; 2295; 3573

      3198 cmc; 4928; 7673

      În ceea ce privește numărul mașinilor pe categorii (centimetri cubi), situația se prezintă astfel:

      CATEGORIE NUMAR MASINI

     
      1601-2000 24.141

      2001-2600 2.813

      2601-3000 1.851

      >3000 171

      Asta arată că aproximativ 60% din proprietarii de autoturisme din Galați vor suporta majorări între 22 și 36 de lei anual. Alți 35% vor plăti în pus între 80 și 120 de lei, iar restul de 5% sunt adevărații perdanți că au de dat în plus, la taxa pe mașină, de la 400 de lei în sus, ajungând și la o creștere de aproape 3.000 de lei a impozitului. Aici este vorba însă de mașini foarte puternice, cu peste 3.000 cmc, puternic poluante.

      Pentru anul 2021, în cazul mijloacelor de transport hibride, reducerea prevăzută la art. 470 alin. 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 95 %; de exemplu, pentru un mijloc de transport cu capacitate cilindrică de 1997 cm3, impozitul de plată este de 15 lei, în urma aplicării reducerii de 95% (impozitul neredus fiind de 296 lei). Conform art.469, alin. (1), lit.n din Lege anr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, ”nu se datorează impozit pe mijloacele de transport pentru autovehicule acționate electric”.

      Bonificația se acordă contribuabililor persoane fizice și persoane juridice, dacă achită impozitele locale, aferente anului 2021, până la data de 31.03.2021, după cum urmează:

      Pentru contribuabili persoane fizice:

      -În cazul impozitului de clădiri-10%;

      -În cazul impozitului pe teren-10%;

      -În cazul impozitului pe mijlocul de transport-10%.

      Pentru contribuabili persoane juridice:

      -În cazul impozitului de clădiri-3%;

      -În cazul impozitului pe mijlocul de transport-10%.

      Pentru a evita aglomerația la ghișee, contribuabilii-persoane fizice, pot folosi platforma online ghișeul.ro. Cetățenii pot intra în posesia ID-ul și parolei alocate, prin intermediul poștei electronice, trimițând la adresa de e-mail o cerere și copia actului de identitate al titularului de rol fiscal, scanate și atașate, fiscalitate@primariagalati.ro. Persoanele interesate de această modalitate de plată pot solicita Direcției Impozite, Taxe și Alte Venituri Locale, datele de acces pentru plata on-line a taxelor și impozitelor.

      Plata online, prin www.ghiseul.ro, are următoarele avantaje:

      -Confort, rapiditate și independență geografică și temporală (posibilitatea achitării impozitelor şi taxelor locale oricând și oriunde);

      -Site securizat la înalte standarde privind tranzacționarea pe bază de carduri bancare;

      -Evitarea aglomerației la ghișeele instituției;

      -Economisirea de timp, ca urmare a eliminării timpului de deplasare la ghișeele instituției;

      -Modalitate facilă de eliberare a utilizatorului si a parolei de acces;

      -Comision zero pentru tranzacțiile efectuate, acesta fiind suportate de către Primăria municipiului Galați.
Autor: Dan Popescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - Opt blocuri din Galați, modernizate cu fonduri europene. Suma uriașă investită în acest proiect amplu
Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor intra în modernizare, după ce au fost atrase fonduri europene în cadrul unor proiecte de aproximativ 3,5 milioane de euro și au fost semnate contractele de lucrări. Co ...(continuare)
Administratie - Consilierul local care a lăsat pe altcineva să voteze, în fals, în locul lui, va fi sancționat. El va răspunde, însă, și penal
Scandalul legat de ședința de Consiliu Local din 17 decembrie 2020 se apropie de un deznodământ. La comisiile de specialitatea tocmai ce a ajuns un proiect de hotărâre privind sancţionarea consilierului local PSD Gheorghe Bezman pentru „abat ...(continuare)
Administratie - Primăria Galați promite o majorare importantă a burselor pentru elevi. Cu cât ar putea crește acestea
Primăria municipiului Galaţi a anunțat, pe 20 ianuarie, că primarul Ionuț Pucheanu va propune Consiliului Local, la proxima ședință, dublarea și chiar triplarea burselor pentru elevii gălățeni. „Copiii merită toată susținerea. De a ...(continuare)
Administratie - Parcul CFR își schimbă numele și intră în modernizare. Cum se va numi și cât va costa reamenajarea
Municipalitatea a decis: bătrânul parc CFR din Galați îşi va schimba oficial numele în Parcul "Carol I". Evident, așa și-ar dori executivul, mai rămâne de văzut dacă și consilierii locali vor fi de acord. Conform documentelor care au f ...(continuare)
Administratie - Majorarea impozitelor și taxelor locale a fost suspendată. Prefectul a dat în judecată Consiliul Local
Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi, a formulat cererea de chemare în judecată a Consiliului Local Galaţi, prin care a solicitat Tribunalului Galaţi (Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal) constatarea nulităţii absolute parţial ...(continuare)
Administratie - Șantier pe strada Henri Coandă, până la jumătatea lunii martie
Primăria Galați anunță că, până pe 13 martie 2021, se vor executa lucrări la calea de rulare a tramvaiului de pe bulevardul Henri Coandă și la trotuarul de pe partea dreaptă a acestei artere, pe sensul de mers către bulevardul George Coș ...(continuare)
Administratie - Pasajul de la Dunărea, fix ca prostul cu tichie de mărgăritar: are copertine SF, dar plouă în continuare înăuntru
La doar cinci luni de la momentul inaugurării, intrarea în Pasajul "Dunărea" din zona Romarta deja seamănă cu cea de dinainte de reabilitare. E drept, acum are o copertină spectaculoasă, bună de fotografia și d epus pe Facebook, însă chest ...(continuare)
Administratie - Cum se desfășoară traficul pe porțiunea în lucru de pe Siderurgiștilor. Precizări de la administrația orașului
În vederea executării lucrărilor necesare pentru realizarea proiectului "Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918", Primăria municipiului Galați informează că, până pe data 12.02.2021, se vor ex ...(continuare)
Administratie - Drumul expres Galați-Brăila s-a împotmolit în contestații. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București
Lucrurile devin tot mai neclare în privința drumului expres Galați-Brăila. În vreme ce Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) estimează în „Stadiul proiectelor de infrastructură" că în ianuarie 2021 ar p ...(continuare)
Administratie - A explodat impozitul pe mașini la Galați. Creșterea este de 55%, cea mai mare din ultimii 25 de ani
Noul an, dincolo de speranțele în mai bine în lupta cu pandemia, duce deocamdată o veste deloc plăcută pentru gălățeni: cresc impozitele pe mașini. Și nu oricum, ci cu un nivel fără precedent în ultimii 25 de ani. Pe lângă indexarea ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact