Nr.4047, Vineri, 5 Iunie 2020  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 25 ° C
Min : 14 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Orfanii și persoanele cu handicap din Galați, în situație critică. Guvernul nu a mai virat de două luni alocările bugetare pentru ei

      Situație alarmantă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a confirmat că nu mai are bani pentru funcţionare decât până pe la jumătatea lunii iunie, aşa că soarta celor 1.200 de asistaţi din judeţ (orfani, bătrâni, persoane cu handicap) a devenit incertă.

      Banii ar trebui să vină în proporţie de 90% de la Guvern, iar restul de 10% să fie acoperit de Consiliul Judeţean, însă Executivul a alocat mult mai puţine fonduri decât ar fi trebuit. Conform datelor oficiale, DGASPC a primit până acum (aferent a cinci luni) 2,8 milioane de euro de la bugetul naţional, deşi cota sa pentru această perioadă (bugetul anual total fiind de 19 milioane de euro, dintre care 17 milioane de la Guvern şi 2 milioane de la CJ) este 7 milioane de euro, adică de două ori şi jumătate mai mare. Practic, de două luni nu s-a mai plătit nimic d ela bugetul central.

      Lucrurile s-au complicat şi mai mult din cauza pandemiei de Covid-19, care a impus creşterea cheltuielilor peste cele prognozate (din cauza măsurilor de protecţie), iar până acum diferenţa a fost acoperită de Consiliul Judeţean, care însă deja a epuizat cota proprie de cheltuieli pentru tot anul la capitolul respectiv.

      Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea a explicat că dincolo de faptul că a cheltuit fondurile aferente DGASPC pe tot anul, nici nu mai dispune bani în plus deoarece, din cauza pandemiei, a fost nevoit să cheltuiască sume uriaşe pentru spitale.

      „Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem. A venit această pandemie şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro pentru materiale de protecţie şi aparatură de la spitale. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia de a nu mai putea asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC”, ne-a explica Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

      Fotea a precizat că a trimis o informare în acest sens către Guvern, solicitând deblocarea de urgenţă a fondurilor pentru DGASPC.

     
Autor: Silvia Toma
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - Zece zile de coșmar pentru șoferi pe strada Siderurgiștilor. Evitați zona!
Primăria municipiului Galați informează că, în perioada 4-14 iunie 2020, circulația rutieră pe strada Siderurgiștilor, zona Piața Energiei, pe sensul de mers dinspre Viaduct, se va desfășura îngreunat, traficul auto urmând a fi restricț ...(continuare)
Administratie - Statistică alarmantă: 90% din impozitele gălățenilor se duc pe funcționarea instituțiilor publice și cârpeli. Doar 10% ajung la investiții
Execuția bugetului municipiului Galați pe 2019 scoate la iveală o situație alarmantă: peste 498,56 milioane de lei s-au cheltuit pentru funcţionarea primăriei și a instituțiilor subordonate şi doar 47,07 milioane (adică aproximativ 10%) pe ...(continuare)
Administratie - Restricțiile de circulație de pe strada Moruzzi au fost ridicate. Accesul mașinilor și pietonilor este din nou permis în zonă
De miercuri, 3 iunie, restricții de circulație de pe strada Moruzzi, din zona Spitalului CFR (Valea Orașului) au fost ridicate. Reamintim că interzicerea accesului auto și pietonal pe strada Alexandru Moruzzi, între strada Dogăriei și strad ...(continuare)
Administratie - „Cotețăreala” se întoarce. Zece zone din oraș, vizate de primărie pentru amplasarea de chioșcuri și tiribombe
Nu mai puţin de zece amplasamente, toate pe Faleza Inferioară, aprobate prin dispoziţii ale primarului Ionuţ Pucheanu, sunt scoase la licitaţie de Primăria Galaţi pentru comercializarea de îngheţată, produse zaharoase şi de patiserie, bău ...(continuare)
Administratie - Fondurile promise de Pucheanu pentru autobuze hibride s-au făcut atât de mici încât pot intra în ghicitoarea cu „ce-i mai mică și mai mică”
Atunci când Primăria Galați anunța că a împrumutat 30 milioane de lei de la EximBank pentru cumpărarea unor autobuze electrice hibrid )creditul era de 100 de milioane, dar includea și alte ținte), parcă le și vedeam în fața ochilor pe ce ...(continuare)
Administratie - ANCHETĂ Cum se toacă banii gălățenilor. Sumele demente plătite de Primărie pentru dezmățul financiar din teatre și din transportul public
Pare greu de crezut, dar Primăria din Galați a cheltuit în 2019 (datele sunt din raportul privind execuția bugetară, nu-i niciun secret așadar) sume indecent de mari, le-am putea numi chiar demente, pentru a susține dezmățul financiar din tr ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateContact