Nr.4116, Miercuri, 25 Noiembrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 21 ° C
Min : 5 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Gogorița mega-portului de containere de la Galați. A pornit de la 200 de milioane de euro, s-a micșorat la 90 și s-a înțepenit în licitații

      De vreo 7-8 ani gălățenilor li se vinde, cu repetiție, iluzia unui uriaș port-terminal de containere care să resusciteze economia locală și piața forței de muncă. Discuțiile au fost deschise, pe canale politice evident, încă din 2012, iar în 2014 se anunța, cu surle și trâmbițe, că Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi operatorii portuari Port Bazinul Nou SA şi Metaltrade International SRL au încheiat un acord de colaborare, în vederea materializării acestui proiect.

      De altfel, o primă variantă a parametrilor şi obiectivelor principale ale proiectului s-a conturat până în 2015, mizându-se pe obţinerea de finanţare prin CEF (Mecanismul pentru Interconectarea Europei). Ambiţiile erau pentru un terminal cu o capacitate de 300.000 de containere (TEU)/an, cu investiţii de 200 de milioane de euro.

      Proiectul a fost declarat eligibil de organismele de implementare europene (INEA), dar asta a fost o chestiune pur teoretică, dat fiind că finanțare n-a mai primit. În tot acest timp, însă, au curs râuri de cerneală și s-au câștigat alegeri (și) cu promisiunile legate de magalomanica „investiție”.

      Abia în 2016 s-a acceptat ideea că proiectul e prea mare, deci imposibil de finanțat, așa că a fost reconfigurat la jumătate: un terminal cu capacitate de 150.000 TEU/an şi investiţii estimate la 89,9 milioane de euro, din care UE dă doar 40%. Restul trebuie asigurat din fonduri proprii, adică fie de la operatorii privați (dacă au), fie de la Ministerul Transporturilor (care nu vedem de ce ar turna bani cu găleata într-o investiție de interes eminamente privat, nu foarte necesară în esență). De altfel nici nu-i chiar clar cum va fi asigurat fluxul de mărfuri preconizat (unul uriaș, de 10 ori mai mare decât traficul actual din porturile locale (exceptând Portul Mineralier, unde, oricum, este operată marfă dedicată combinatului siderurgic, deci va rămâne tot acolo și după ce va fi făcut noul terminal).

      Totuși, în ciuda hibelor din studiul de impact, Portul Galați a obținut în 2017 finanțare europeană pentru a deveni primul port la Dunăre din România care va putea opera containere, asemenea portului german Duisburg, investiția totală fiind de aproape 90 milioane de euro. Bucurie mare, noi laude de campanie electorală, speranțe mari.

      Și totuși, proiectul se dovedește în continuare o uriașă gogoriță, dat fiind că beneficiarii proiectului, Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi operatorii portuari, nu reușesc însă să finalizeze licitațiile pentru execuția lucrărilor, deși prima licitație a fost demarată încă din 2018. Deja sunt aproape trei ani de zbateri inutile, răstimp în care toți potențialii ofertanți au atras atenția că finanțarea asigurată nu acoperă decât cam 80-85% din costurile reale de realizare a proiectului. Semn că documentația s-a făcut prost, pe genunchi, sau că la mijloc ar fi o încercare de „tun financiar”.

      Potrivit unor noi estimări, lucrările ar putea începe în 2021 și dacă se vor finaliza la termen, platforma multimodală din portul Galați ar putea deveni funcțională abia în 2023. Desigur, acesta este un scenariu optimist, la fel de optimist precum cel din 2014, când se dădea drept sigur termenul 2018 pentru darea în exploatare.

      Un alt amănunt important este că mega-investiția (acum un pic mai puțin mega decât era; să vedem ce urmează) va crea, de fapt, doar vreo 60 de noi locuri de muncă. Așa, cam cât 20 de chioșcuri de cartier, deci toată zarva este doar o perdea de fum cu iz populist.
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Administratie - A intrat Covidul în taxele și impozitele de la Galați. Activitatea de la ghișee a fost parțial suspendată
Direcția de Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale din cadrul Primăriei municipiul Galați a informat că își suspendă temporar câteva dintre activitățile cu publicul, ca urmare a măsurilor ce se impun după confirmarea unui caz de infectar ...(continuare)
Administratie - Lovitură de teatru în cazul de incompatibilitate al șefului de Direcția de Taxe Galați. Judecătorii au anulat decizia ANI
Lucrurile iau o turnură surprinzătoare în dosarul de incompatibilitate al lui Daniel Stadoleanu, director executiv al Direcţiei Impozite, Taxe şi Alte Venituri Locale din cadrul Primăriei Galaţi. Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dispus ...(continuare)
Administratie - Am avut surse bune: Cezar Bichescu este noul city-manager al municipiului Galați
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, l-a desemnat, vineri, pe Cezar Ionuț Bichescu în funcția de manager public al municipiului Galați. ”Domnul Bichescu este un om de echipă, un om pe care mă pot bază, are expertiza necesară și ...(continuare)
Administratie - Începe haosul rutier în zona de nord a Galațiului. Strada Traian Vuia, în șantier amplu până la primăvară
De miercuri, 11 noiembrie 2020 și până luni, 31 mai 2021, traficul rutier va fi restricționat pe strada Traian Vuia (pe tronsonul cuprins între bulevardul Milcov și bulevardul Henri Coandă), iar Piața „Berthelot" va fi parțial închisă tr ...(continuare)
Administratie - Șef nou la Agenția pentru Protecția Mediului. Evident, fără concurs, adică prin ricoșeu politic
Știați că există o Agenție Județeană pentru Arii Naturale Protejate? Nu? Uite că există! A fost înființată în 2018, din motive știute (nu mai erau suficiente posturi disponibile pentru recompensarea lipitorilor de afișe) și este în e ...(continuare)
Administratie - O ofertă de nerefuzat din partea Primăriei Galați: un miliard de lei vechi ca să te uiți 14 luni la Viaductul către Combinat
În caz că nu știți Viaductul dintre oraș și Combinat nu mai este de ceva vreme al colosului siderurgic (care l-a preluat ca activ la momentul privatizării), ci a fost cedat gratis Primăriei Galați. Bine, odată cu podul municipalitatea a pre ...(continuare)
Administratie - Cine sunt noii viceprimari ai Galațiului și cum s-au împărțit comisiile de specialitate din Consiliul Local
În cadrul ședinței Consiliului Local din 2 noiembrie 2020 au fost aleși cei doi viceprimari ai municipiului Galați. Este vorba despre Enache Cristian-Sorin și Humelnicu Marius. Nimic nou sub soare, căci Enache a ocupat funcția și în precede ...(continuare)
Administratie - Negocieri avansate pentru numirea noului city manager la Galațiului. Cine este favorit la funcție
Deși primarul Ionuț Pucheanu a suflat momentan nicio vorbă despre posibilul înlocuitor al lui Marius Humelnicu în funcția de city manager (vă reamintim că Humelnicu a fost ales viceprimar, dar are șanse mari să fie deputat din 6 decembrie), ...(continuare)
Administratie - Cine sunt noii vicepreședinți ai CJ Galați. Instituția și-a desemnat și comisiile de specialitate
Pe 26 octombrie, în cadrul unei ședințe extraordinare, au fost aleși cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Galați. Deloc surprinzător (având în vedere componența CJ), ambii sunt de la PSD, însă surprinde oarecum faptul că, pen ...(continuare)
Administratie - Ce lefuri încasează „boșii” din Primăria Galați. Surprinzător, nu primarul este cel mai bine plătit
Suntem siguri că vă întrebați deseori, mai ales când vă cad facturile în cap, cam cât de gros poate fi portofelul șefilor din Primăria Galați. Așa că ne-am gândit să vă punem la dispoziție un top al lefurilor din instituție, pe cifr ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact