Nr.4092, Vineri, 23 Octombrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 21 ° C
Min : 5 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Parcului de Soft din Galați i s-a pus cruce. Firmele au fost evacuate, clădirea a fost vândută, dar directorii își iau lefurile în continuare

      Pornit cu surle și trâmbițe acum mai bine de 16 ani, Parcul de Soft de la Galați a eșuat ca o corabie găurită pe malul Dunării. A fost primul din România cu acest profil, dar n-a fost să fie și cel din urmă, căci parcurile similare apărute ulterior (la Cluj, Iași, Timișoara samd) se dezvoltă spectaculos, susțin mii de locuri de muncă și aduc profituri importante.

      Închiderea Parcului de Soft Galați era previzibilă încă de la înființare, căci proiectul nu s-a născut, ca-n alte locuri, din considerente logice (resursă umană, piață de desfacere, facilități samd), ci doar pentru că ministrul (de atunci) Dan Nica a vrut să-i dea un os de ros prietenului și colegului său întru PSD, Viorel Ștefan. Clădirea necesară (care zăcea goală) a fost închiriată de la una dintre firmele acestuia din urmă, iar firma publică însărcinată cu gestionarea administrativă a parcului (ai cărei acționari sunt CJ și CL Galați) a trebuit să plătească o chirie grasă pentru tot imobilul, deși în majoritatea timpului a folosit doar o treime din el. Mai mult, după cum avea să descopere Curtea de Conturi, a plătit energia termică la suprapreț, iar cei doi acționari au fost nevoiți să acopere an de an pierderile din banii gălățenilor.

      Marea Vrăjeală a locurilor de muncă

      Primele rezultate păreau să confirme spusele fondatorilor. În 2006 erau deja peste 30 de firme acolo (mici companii locale de soft, dar și reprezentanțe ale unor giganți mondiali), entitatea fiind responsabilă, cică, de crearea a 500 de locuri de muncă. În 2010 se vorbea deja de 1.000 de locuri de muncă produse de parcul de soft de la Galați. Doar se vorbea. De fapt erau doar 300.

      Apoi, s-a vorbit despre un pol tehnologic Galați-Brăila și de atragerea a zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană. În realitate, finanțările europene obținute de firmele prezente în Parcul de Tehnologia Informațiilor (PTI) de la Galați, special pentru proiecte derulate în orașul de la Dunăre, de-abia depășește 300.000 de euro în ultimii 10 ani.

      Iar numărul de locuri de muncă a crescut doar în promisiunile umflate cu pompa de politicieni în campaniile electorale. În realitate, multe dintre firme, presate politic, au deschis la Parc câte un birou cu 2-3 oameni. Iar „lăudacii” au trecut în catastife toți angajații respectivelor firme, deși aceștia munceau în alte locații, distincte, fără legătură cu investiția publică. Raportări fictive, ca în vremea lui Ceaușescu!

      Parcul se face Facultate. De Medicină

      Clădirea din str. Portului a fost deja cumpărată de Universitatea ”Dunărea de Jos”, pentru Facultatea de Medicină, după cum a confirmat rectorul Puiu Lucian Georgescu. Practic, Parcul de Soft nu mai există.

      „L-am cumpărat, e al nostru, în două-trei săptămâni maximum se mobilează și va putea fi pus la dispoziție imediat cum încep cursurile în preclinic online. Tot spațiul va fi pentru Facultatea de Medicină, anii preclinici, adică primii trei ani. Acolo vor fi săli de seminar, mobilierul e contractat, urmează să vină și va fi totul nou acolo: săli de seminar, de curs, laboratoare. E spectaculos ce este acolo. Mai avem o parte din Farmacie care va rămâne la sediul actual, la fel și o parte din Medicina dentară, dar este cea mai importantă investiție făcută de universitate de la Revoluție încoace”, a declarat rectorul.

      Conform acestuia, valoarea investiției este 5,3 milioane lei, din care s-au plătit 3 milioane, din fonduri proprii, diferența urmând să fie achitată din suplimentarea promisă de guvern. La acestea se adaugă alte 1,2 milioane, valoarea mobilierului.

      Cât privește Parcul de Soft, acesta mai are 5-6 clienți care ar vrea să continue, dar o dilemă studențească: n-au unde. De ce nu se închide taraba și gata? Pentru că la conducerea firmei publice se află câteva cozi de topor plantate pe canale politice, deci e păcat să se piardă sinecurile. Chiar dacă, lună de lună, menținerea lor costă contribuabilii gălățeni câteva zeci de mii de euro. DNA! Să vină să vă ia!

     
Autor: Lili Dediu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Patronul combinatului siderurgic de la Galați vrea să preia oțelăriile ThyssenKrupp, cel mai cunoscut grup siderurgic din istorie
Patronul combinatului siderurgic Liberty Galaţi, indianul Sanjeev Gupta, a anunțat că are în plan o nouă tranzacţie de senzație. Mai eaxct, Liberty Steel a depus o ofertă pentru achiziţionarea diviziei europene de oţel a ThyssenKrupp. Grupu ...(continuare)
Economic - Centura Tecuciului, a patra tentativă. Nimeni nu a fost tras la socoteală pentru eșecurile precedente, care au păgubit bugetul cu peste 10 milioane de euro
Statul român face o nouă tentativă de a finaliza centura ocolitoare a Tecuciului, operațiune care se „desfășoară” de vreo 10 ani și care a produs deja o pagubă de circa 10 milioane de euro bugetul public, fără ca vreuna dintre firmele ...(continuare)
Economic - Cele mai evazioniste activități economice, controlate de ITM Galați. Și ce să vezi? N-au prins mai nimic
Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați a desfășurat, în perioada 14-26 septembrie, două runde de controale cu temă impusă. Una dintre acestea a vizat activitatea desfășurată de zilieri, iar cea de-a doua, respectarea legislației de căt ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact