Nr.4219, Marti, 13 Aprilie 2021  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialTecuci Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 19 ° C
Min : 6 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Bijuteria tehnologică a industriei navale românești de dinainte de 1989, la finalul existenței. Devine fabrică de containere

      Vești oarecum bune (dar în paralel și foarte triste) despre Elnav SA Galați, întreprinderea unicat care producea până în 1990 elice pentru industria navală românească, dar și exporta în cel puțin 12 țări europene. Bijuteria tehnologică (ave o dotare de excepție, în special de fabricație japoneză) a intrat în faliment la câțiva ani, după ce a fost preluată de afaceristul Corneliu Mangalea, care nu a manifestat niciun interes în a-i menține activitatea de bază, ci a vizat vânzarea la fier vechi a utilajelor, urmată de valorificarea terenului.

      De altfel, terenul de circa nouă hectare al societății a fost cumpărat, recent, de firma gălățeană Palmex, lider național în producția de containere. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ două milioane de euro, fără TVA. Practic, ca urmare a acestei tranzacții, zona industrială amintită se reinventează. Producția de elice oricum a devenit istorie din 1998, așa că acum acolo se vor face containere și elemente metalice prefabricate (panouri sandviș). Cu alte cuvinte, vestea bună este că se vor înființa niște zeci de locuri de muncă, așa că se mai îndulcește din amarul dispariției fabricii unicat de elice navale.

      „Am făcut această achiziție pentru a ne mări capacitatea de producție, vrem să ieșim și pe export în Vest. Este o locație destul de mare și toată producția o vom muta aici, probabil că până la sfârșitul anului, în condițiile în care în ultimii ani am fost numai în chirii", a declarat Florin Palade, administratorul unic al Palmex.

      Business de familie, Palmex produce containere de diverse tipuri: pentru organizare de șantier, tip birou, locuințe modulare, containere tehnice etc. Este lider național în acest domeniu, al construcției de containere. "Am avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 10 milioane de euro (fără TVA), mai mare decât în anul precedent. Luna trecută aveam 131 de angajați și urmează să aducem și 80-90 de muncitori străini non-UE, mai exact din Tadjikistan: sudori, lăcătuși, instalatori. Nu găsim români. Ori nu mai sunt calificați, ori au venit din state UE și așteaptă salarii enorme. Nu putem concura cu cei din afară la salarii", a mai spus administratorul Palmex.
Autor: Dan Popescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Bugetul CJ pe 2021, în dezbatere publică. Câți bani va avea la dispoziție președintele Costel Fotea
Cu o întârziere de vreo 3 luni față de prevederile Codului Fiscal, Consiliului Județean (CJ) Galați a scos în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul în curs. Bine că nu l-a oferit publicului la anul, după ce se cheltuiesc banii! ...(continuare)
Economic - Modernizarea plajei Dunărea s-a mai scumpit o dată. „Prețul cel mai scăzut” a devenit, ușor-ușor, cel mai piperat
Anunțată în decembrie 2018 drept o investiție de 24,9 milioane de lei (oricum o sumă uriașă, dacă ținem cont că terenul e public, iar toate utilitățile există acolo deja) modernizarea plajei Dunărea s-a tot scumpit în urma unor artific ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialTecuci Mica PublicitateContact