Nr.4161, Luni, 25 Ianuarie 2021  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 11 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Ce se ascunde în spatele așa-zisei liberalizări a prețului energiei. Se scumpește sau nu curentul?

      Dincolo de luptele de stradă din America și de trântele pro și anti Covid, românii sunt bulversați zilele acestea și de chestiunea liberalizării prețului energiei electrice. Pentru că puțini au înțeles ce înseamnă asta, vă oferim câteva elemente importante de ținut minte:

      Unu: prețul energiei electrice nu va mai fi plafonat de stat, deci crește

      Asta înseamnă că furnizorii autorizați de energie din România (lista cuprinde 48 de firme, dintre care doar 5 produc energie, restul sunt „băieți deștepți”) trebuie să negocieze prețul cu clienții. „Negociere” este un termen pretențios, căci, de fapt, consumatorul se poate doar muta de la o firmă la alta, în funcție de oferta de preț. Iar dacă furnizorii (așa cum este de așteptat) se vor înțelege pe din dos (ca vânzătorii de roșii din piață), clienții vor plăti cât li se cere, că n-au încotro.

      Până acum, statul controla prețul, în sensul plafonării adaosului comercial. Acum n-o va mai face, deci adaosul furnizorului poate fi de la zero la infinit. Estimările sunt că în următorii doi ani prețul energiei electrice va crește cu 25-30%, indiferent de furnizorul ales.

      Doi: faci sau nu faci un contract nou?

      Una dintre marile dileme actuale este dacă se impune sau nu încheierea unui nou contract, „concurențial” cu furnizorul. Noi înclinăm să credem că mai degrabă nu. Motivul este unul foarte simplu: oferta așa-zis „concurențială” este de fapt o promoție. Ca la cablu sau la telefonie. Mergi la un alt furnizor și primești o reducere temporară. Apoi gata, revii la normal. Câștigul unui nou contract este în medie, de 80-100 de lei pe primul an. Apoi dispare. Dar oare merită să îți bați capul și să faci atâtea acte pentru suma amintită? Fiecare își știe mai bine socotelile și decide pentru el, evident.

      Trei: dacă nu închei acum un contract rămâi blocat la furnizorul actual?

      O confuzie majoră este că se induce ideea că dacă consumatorii nu încheie urgent contracte de tip concurențial vor rămâne blocați în veci la actualul furnizor. Nimic mai fals. Pe toată durata contractului de furnizare a energie puteți cere rezilierea și să treceți la alt furnizor, pe contract concurențial. Puteți să o faceți și mâine, și în mai, și la anul. E același lucru. Nu este nicio urgență să o faceți în următoarele 3 luni, așa cum se tot spune.

      Patru: există garanția unui preț preferențial, scăzut?

      Răspunsul este un categoric nu! În noile condiții, „concurențiale”, prețul se ajustează prin contract (de regulă la fiecare 6 luni), așa că, în final, n-o să aveți niciun control asupra lui. De asemenea, trebuie știut că multe oferte sunt pur si simplu înșelătoare, căci pe factură nu veți plăti doar prețul propriu-zis al energiei (0,25-0,37 lei per kilowatt, conform ofertelor), ci și taxa de transport, taxa de service, TVA samd. De fapt, kilowatt-ul ajunge tot la 0-7-0,8 lei, cât plătiți la furnizorul actual, deci toată nebunia cu noile contracte e doar o superbă inutilitate. Miza finală e alta: scumpirea per ansamblu a energiei electrice și creșterea profiturilor „băieților deștepți” din distribuția de energie. Să nu ziceți că nu v-am zis!

     

     

     

     
Autor: Dan Popescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Directorul combinatului siderurgic de la Galați a demisionat în urma scandalului de corupție legat de mituirea fostului ministru al Mediului
Surse din cadrul combinatului au anunţat că Bogdan Grecu nu mai este directorul general al Liberty Galaţi. O notă internă care a ajuns și la presă confirmă situați pe care, însă, conducerea Liberty a refuzat să o comenteze pentru mass-med ...(continuare)
Economic - A fost numit un nou șef al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Galați. Fostul director a ieșit la pensie
Așa cum anticipam în articolul în care anunțam vacantarea postului, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (care face parte din cunoscuta structură ANAF) n-a stat fără șef decât câteva zile. Instituția are un nou dire ...(continuare)
Economic - Investiție de 13,5 milioane de euro la Combinatul Siderurgic Galați. Modernizarea vizează cauperul de la Furnalul 5
Liberty Galați anunță finalizarea unei investiții de 13,5 milioane de euro în modernizarea completă a Preîncălzitorului de Aer nr. 1 de la Furnalul nr. 5 al combinatului siderurgic gălățean. Acest proiect, care a fost realizat în ciuda co ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact