Nr.4093, Luni, 10 August 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 33 ° C
Min : 22 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

A început concursul de minciuni electorale pentru scrutinul din septembrie. Cea mai nouă gogoriță: investiții fabuloase pe Faleză

      Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, au semnat miercuri, 5 august, acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”. Se va elabora astfel documentația tehnico-economică necesară proiectului de investiții în domeniul infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanțare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

      Municipalitatea dorește să obțină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja, grație căruia această zonă emblematică a orașului se va schimba complet, devenind mult mai atractivă atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare și petrecere a timpului liber.

      „Cea mai îndrăgită zonă a orașului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată și pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene și am încheiat astăzi parteneriatul cu Consiliul Județean Galați, fapt pentru care îi mulțumesc și pe această cale domnului președinte Costel Fotea pentru deschidere și sprijin. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de cafenea, două parcări subterane, spații verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural și turistic. Faleza Dunării se va schimba și va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălățeni, dar și pentru cei care ne vizitează,” a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

      La rândul său, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat: „Niciodată nu a existat o mai bună colaborare între Consiliul Județean și Primăria Galați. Iar acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălățeni. Astăzi ne-am unit din nou forțele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Falezei. Aici se află singura expoziție de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galați, am gândit un circuit cultural prin care să punem în valoare această colecție impresionantă de artă modernă, bineînțeles și cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul de Artă Vizuală.”

      Sună fabulos și mai că-ți vine a crede. Însă dacă citești cu atenție datele descoperi că: 1)-nu există bani pentru asta; 2)-nu se mișcă nimic (nici măcar vreo hârtie, în afara acordului) până la anul;3)-chiar dacă se va face ceva, nu consolidarea este prioritatea, ci chioșcăreala. Există deja câțiva „băieți dă băieți” care se laudă deja că au făcut documentele necesare și au și dat șpăguțele aferente pentru restaurante și terase noi pe Faleză, în zona până acum interzisă construcțiilor.

      Bine asta nu-i oprește pe Ionuț Betonuț și pe Il Prezidente să se laude că ne vor umple de cultură și de turism intergalactic. „Unică în sud-estul Europei și spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galați va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural. Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean Galați, prin instituția subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galați, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent. Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 și 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluții urbanistice organizat de Primăria Galați în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialiști în arhitectură și urbanism, vor fi puse la dispoziția ofertantului câștigător”, se afirmă într-un comunicat trimis presei.

      Totuși, printre altele, scot capul și adevăartele intenții, la care făceam referire mai înainte: „Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea infrastructurii publice de turism și a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural și a eco-turismului; regenerarea fizică și creșterea securității spațiilor publice.

      Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete și circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida și extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber și semiacoperite, piste pentru alergători și bicicliști, piațete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc”.

      Iar asta nu e tot, căci deja se vorbește de adevărată „prăpăstii”, imposibil de făcut: „În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului și Bdul Marii Uniri, cu finanțare din alte surse”.

      Românul are o vorbă, valabilă și la alegeri: „Prost nu-i cine cere, prost e ăla care dă”. Așadar, mare atenție cum puneți ștampila!
Autor: Aurelian Popa
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Electrocentrale Galați se pregătește de închidere definitivă. Toți angajații vor fi dați afară din 23 septembrie
Închiderea sistemului centralizat de termoficare din Galați a produs un adevărat cutremur la Electrocentrale Galați. Dacă în 1990 societatea avea aproape 2.000 de angajați, fiind esențială atât pentru oraș, cât și pentru combinatul sider ...(continuare)
Economic - 870 de angajați din șantierele Damen Galați și Mangalia vor fi concediați. Restructurarea este pusă pe seama pandemiei
Grupul olandez Damen, care deține șantierele navale de la Galați și Brăila, a anunțat că va concedia 1.50 dintre angajații săi la nivel global, iar 870 dintre aceștia lucrează în unitățile din România. „La ȋnceputul acestui an, Gr ...(continuare)
Economic - Marea centură a Galațiului va fi făcută de firme abonate la bani publici, controlate de controversatul Dorinel Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”
Gata, se știe cine va construit marea centură ocolitoare a Galațiului, un proiect cu o valoare amețitoare, de aproape un miliard de lei noi (mai exact de circa 800 de miliarde de lei vechi), cu tot cu taxele aferente. O asociere de firme controla ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact