Nr.4117, Joi, 26 Noiembrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 21 ° C
Min : 5 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Închiderea piețelor stârnește revoltă la Galați. Trânte politice, dar și înjurături aprige între cei care „cred” și cei care „nu cred” în Covid

      Decizia Guvernului de închide piețele comerciale acoperite din orașe (lăsând în același timp deschise mall-urile) a stârnit furie și la Galați. Este un adevărat tir încrucișat între mai multe tabere, un război bizar din care aproape că lipsesc argumentele logice, însă pasiunea se revarsă din plin, mai ales sub formă de invectivă și ură.

      Pe partea de politică a controverselor, tonul a fost dat de primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, care a criticat dur decizia autorităților centrale de închidere a piețelor.

      „Măsurile sunt fără nicio noimă, la voia întâmplării, parcă împotriva românilor. În scurt timp vom avea și temperaturi de îngheț, așa că nici tarabele exterioare nu vor mai putea rămâne deschise prea mult. Legumele și fructele românești intră și ele ”în carantină”. Guvernul ne trimite pe toți acum la supermarket, să ne înghesuim la marfa din import. Asta în timp ce producătorii și comercianții români nu știu cum se vor mai putea descurca. De parcă virusul atacă mai agresiv în piețele noastre decât în lumina neonului de multinațională. Vedem cum infectările cresc de la o zi la alta, iar măsurile sunt fără nicio noimă, la voia întâmplării, parcă împotriva românilor”, declară edilul Galațiului.

      Mesajul este destul de subtil, căci dincolo de îngrijorarea autorității locale legată de asigurarea unui serviciu comunitar (accesul la hrană al populației), are legătură cu campania electorală și cu PSD. Printre rânduri, răzbate plenar naționalismul clamat de social-democrați, solidaritatea (clamată și mimată, deloc autentică) cu „talpa țării” și atacul la multinaționale (știut fiind că acestea au fost mereu solidare cu partidele de dreapta).

      Interesant este că partidele din arcul guvernamental păstrează o tăcere apăsătoare cu privire la subiect, deși în spațiul virtual este deja „jihad” pe această temă, mai ales între taberele care „cred” și care „nu cred” în Covid. Înjurăturile curg cu duiumul la adresa autorităților, într-o deplină confuzie, căci deși decizia de închidere a piețelor a fost luată de PNL, ținta înjurăturilor au ajuns și primarii, care nu au nicio vină în ecuație: sunt obligați prin lege să se conformeze decizie Guvernului.

      Adevăratul război se poartă însă, în surdină, în piețe. Acolo unde, doar în municipiul Galați, peste 5.000 de oameni își câștigă pâinea (comercianți, șoferi, mici producători). Oamenii sunt realmente disperați de închiderea spațiilor acoperite, având în vedere că vremea se va răci brusc în zilele următoare, deci soluția tarabelor în aer liber nu este o soluție. Ei spun că sunt supuși unui tratament discriminatoriu față de mall-uri, care rămân deschise în continuare.
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Disponibilizări la Șantierul Naval Galați: 120 de oameni au plecat deja, alți 380 pleacă până la sfârșitul lui 2020
La Şantierul Naval Damen Galaţi este în plină derulare un program de restructurare care prevede reducerea cu până la 500 de persoane a numărului de angajaţi, până la sfârşitul anului 2020. Conform surselor sindicale, aproape un sfert dint ...(continuare)
Economic - 42 de străini, plasați în carantină la Galați. Au intrat în contact cu un cetățean cu Covid-19
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi a aprobat, în şedinţa din 24 noiembrie, cazarea a 42 de persoane (41 de afgani şi un egiptean) din cadrul Centrului Regional de Proceduri şi Cazare Imigranţi Galaţi în două cen ...(continuare)
Economic - Curentul electric al gălățenilor trece de la „roșu PSD” la „galben PNL”. Numire politică la șefia SDEE Muntenia Nord
Continuă sarabanda politizării și repolitizării tuturor instituțiilor și societăților aflate în competența Statului, ca și cum le-am fi rezolvat deja pe toate în țara asta, spitalele sunt impecabile, drumurile așijderea, școlile sunt c ...(continuare)
Economic - Drumul expres Galați-Brăila: s-a dat „verde” pentru exproprierile pe amplasamentul propus
Guvernul României a aprobat un proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată de pe traseul „lucrării de utilitate publică de interes național Drum expres Brăila-Galați”. Tr ...(continuare)
Economic - Performanță de excepție la Damen Galați: nave de luptă livrate Marinei Militare din Pakistan
Zilele trecute, în cadrul unei ceremonii desfăşurate ȋn România, Marina Militară din Pakistan a preluat oficial de la Șantierul Naval Damen Galați noua sa Corvetă-tip Damen OPV 1900-cu numele PNS Tabuk. Nava face parte dintr-o serie de dou ...(continuare)
Economic - Șef nou la Direcția Regională a Vămilor. Fără concurs, după ce șeful titular a fost detașat temporar în alt județ
Liberalii continuă sarabanda de numiri de șefi de instituții publice. Evident, totul se face la mișto, fără concurs, la limita legii căci (nu-i așa?) manevrele dubioase galbene nu-s totuna cu manevrele dubioase roșii, iar gălățenii sunt s ...(continuare)
Economic - Gogorița mega-portului de containere de la Galați. A pornit de la 200 de milioane de euro, s-a micșorat la 90 și s-a înțepenit în licitații
De vreo 7-8 ani gălățenilor li se vinde, cu repetiție, iluzia unui uriaș port-terminal de containere care să resusciteze economia locală și piața forței de muncă. Discuțiile au fost deschise, pe canale politice evident, încă din 2012, i ...(continuare)
Economic - Un gigant mondial din industria de Apărare, interesat de o cooperare extinsă cu Universitatea Dunărea de Jos
Directorul diviziei din România a ELBIT Systems a discutat cu reprezentanţii Universităţii ”Dunărea de Jos” despre un potenţial parteneriat ce ar viza competenţele şi resursele materiale şi umane ale instituţiei de învăţământ şi k ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact