Nr.4047, Vineri, 5 Iunie 2020  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 25 ° C
Min : 14 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Fondurile promise de Pucheanu pentru autobuze hibride s-au făcut atât de mici încât pot intra în ghicitoarea cu „ce-i mai mică și mai mică”

      Atunci când Primăria Galați anunța că a împrumutat 30 milioane de lei de la EximBank pentru cumpărarea unor autobuze electrice hibrid )creditul era de 100 de milioane, dar includea și alte ținte), parcă le și vedeam în fața ochilor pe cele vreo 15-20 de minuni tehnologice. Asta mai ales că primarul Ionuț Pucheanu se-ntrecea pe sine în declarații optimiste, la modul „am făcut și-am dres”, deși nici măcar nu fusese scris caietul de sarcini, iar licitația încă era un vis.

      De altfel, nici la ora când citiți aceste rânduri, la trei ani distanță (creditul a fost luat în 2017), licitația nu s-a concretizat, după trei încercări patetice, în care treaba s-a încâlcit drăcește în ițele caietului de sarcini stufos și plin de erori. În precedentele dăți a exista un singur ofertant (mai precis Solaris Bus & Coach SA) însă ofertele i-au fost respinse ca necorespunzătoare. Nu știm ce înseamnă asta, n-a explicat nimeni, dar e foarte ciudat că restul producătorilor au stat deoparte (cum ar veni, n-au chef să-și vândă marfa), iar Solaris a fost refuzată pentru motive care, totuși, ar merita făcute publice după principiul că vorbim de banii orașului, pe care o să-i dăm înapoi, cu dobândă, noi toți, nu Pucheanu.

      Partea cu adevărat îngrijorătoare, însă, este că banii împrumutați de la Eximbank s-au cam topit. De fapt, dacă și ultima propunere a primarului, pentru realocarea unor fonduri, va fi votată de CL, pentru autobuze vor mai rămâne vreo 3 milioane, sumă din care se poate lua cel mult un autobuz mai mic. Sau și mai multe, dar din alea chinezești, de jucărie.

      Conform ultimei relocări, peste 9,2 milioane de lei ar urma să fie redirecţionate, din nou, către alte obiective de investiţii, printre care reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea", construirea sălii de sport de la Școala 28 sau realizarea celebrului drum ce trece prin ograda Poliției de Frontieră.

      Vă reamintim că în vara anului trecut, prin hotărârea Consiliului Local, Primăria Galaţi a contractat un credit de 100 milioane de lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii, printre care şi achiziţia unor autobuze electrice hibrid. Pentru acestea fuseseră alocate, iniţial, 30 milioane de lei. În octombrie anul trecut, cu votul consilierilor locali, din cele 30 milioane de lei s-au luat 17,7 milioane de lei, care au fost redirecţionate către alte obiective de investiţii. Prin urmare, au mai rămas 12,2 milioane de lei pentru autobuze hibrid. Dacă aleşii locali vor fi de acord, suma rămasă va fi diminuată cu 9,2 milioane de lei, bani care vor finanţa alte obiective de investiţii.

      Există, totuși și o explicație, cam complicată dar detul de credibilă. Confor memoriului justificativ atașat proiectului de HCL, în 2020 trebuie făcute trageri de 40,7 milioane de lei din creditul EximBank. În cazul în care Primăria nu utilizează această sumă până la finele anului, va plăti o penalitate de doi la sută din suma notificată şi netrasă.

     
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Combinatul de la Galați furnizează oțelul pentru construirea a două poduri esențiale de pe noua autostradă din Transilvania
Oțelul produs de siderurgiştii de la combinatul Liberty Galaţi se regăseşte în multe din marile lucrări de infrastructură realizate în ţară. Un exemplu în acest sens este construirea a două poduri peste Mureş (la Rădeşti şi Sâncrai) ...(continuare)
Economic - Laptele, cornul și mărul elevilor gălățeni, la licitație. Ce secrete ascunde contractul de două milioane de euro pe an
Consiliul Județean Galați așteaptă ofertanți până în data de 29 iunie 2020, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cu privire la furnizarea de lapte, mere și cornuri pentru elevii gălățeni în anul școlar 2020-2021. Valoar ...(continuare)
Economic - Patronul Combinatului Siderurgic: „Vrem ca Galaţiul să fie primul combinat din Europa care produce oţel verde”
Miliardarul Sanjeev Gupta, noul proprietar la Combinatului Siderurgic de la Galați (Liberty Steel, după noua denumire) este de două zile în România pentru a analiza situația colosului industrial, dar și pentru a purta discuții cu reprezentan ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateContact