Nr.4184, Joi, 25 Februarie 2021  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer acoperit

Max
: 8 ° C
Min : -4 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Combinatul se pregătește să închidă definitiv halda de zgură. Dezbatere publică privind impactul de Mediu

      Deși termenul final pentru închiderea haldei de zgură a Combinatul siderurgic Liberty Galaţi este abia în 2023, compania a lansat deja în dezbatere publică rapoartele privind impactul asupra mediului a acestui demers. La „pachet” cu studiul privind închiderea depozitului de deșeuri vine și un studiu legat de stabilizarea malului drept al cursului de apă Mălina, din extravilanul comunei Şendreni.

      „Prezentarea şi analizarea acestor documente reprezintă un pas necesar în obţinerea acordului de mediu pentru executarea lucrărilor respective”, a precizat compania siderurgică.

      Vă reamintim că depozitul de deşeuri de pe platforma siderurgică gălăţeană a fost deschis în anul 1968, odată cu construirea combinatului siderurgic. Între timp, halda de zgură a ajuns să se întindă pe o suprafaţă de 110 hectare, asigurând depozitarea a peste 54 milioane de tone de deşeuri-zgură de furnal şi oţelărie, resturi tehnologice şi de fier vechi.

      Halda de zgură a avut ca termen de conformare (privind sistarea depozitării, la Directiva privind depozitarea deşeurilor nr. 75/442/CEE din 1995) anul 2009. De altfel, conform prevederilor H.G. nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor şi Avizului de mediu nr. 37 din 18.07.2008 emis de APM Galaţi, compania a sistat depozitarea deşeurilor pe haldă la data de 16 iulie 2009, de atunci toate deșeurile produse fiind selectate și reciclate.

      Tot prin acordul inițial de Mediu, exploatarea haldei de zgură (de unde combinatul adună, împreună cu o firmă parteneră, fierul vechi) ar fi trebuie să se încheie în 2015, însă avizul de exploatare (în vederea reciclării) a fost prelungit până în 2023. Practic, la împlinirea termenului final halda trebuie să devină spațiu verde (va fi acoperită cu iarbă și arbuști. În plus, acolo va exista, se pare un uriaș parc de producere a energiei alternative, „verzi”, format din zeci de instalații eoliene și mii de panouri fotovoltaice.

      Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la Club Sidex (Str. Regiment 11 Siret 2A, din Galaţi) în data de 11 martie 2021, începând cu ora 15,00. Documentele depuse de Liberty Galaţi pot fi consultate şi pe site-ul APM Galați: http://apmgl-old.anpm.ro/rapoarte_eia_si_studii_ea-41121.
Autor: Dan Popescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Combinatul siderurgic Liberty Galați are din 10 februarie un nou director general. Ce experiență are în domeniu
Grupul LIBERTY Steel, parte a GFG Alliance, deținut de Sanjeev Gupta, lider în industria durabilă, a anunțat pe 10 februarie 2021 numirea lui Prasanta Mishra, un specialist cu experiență în domeniu, ca Director General interimar al Combinatulu ...(continuare)
Economic - „Reduceri uriașe” cu parfum de țeapă ordinară. Ce a descoperit Protecția Consumatorilor în magazinele din Galați
Sezonul reducerilor „fenomenale”, „fără precedent”, nemaiîntâlnite”, samd este în plină derulare la Galați, prilej tocmai bun pentru inspectorii de la Protecția Consumatorilor să verifice cât adevăr și câtă minciună se ascund ...(continuare)
Economic - Penele infernale de curent de la Galați ar putea deveni istorie. Investiție uriașă anunțată de Electrica la rețea
Vești bune pentru gălățenii exasperați de penele de curent tot mai dese. Compania Distribuție Energie Electrică România SA (DEER) a lansat o licitație de 73,5 milioane de lei pentru implementarea unui sistem de distribuție inteligentă a en ...(continuare)
Economic - Cum își bate joc APDM Galați de o subvenție europeană de 90 de milioane de euro. Portul multimodal, scufundat de incompetență
Se deschide cutia Pandorei în privința incompetenței din ce în ce mai clare a conducerii numite politic, fără niciun fel de argument profesional, la Administrația Portuară a Dunării Maritime (APDM) Galați. Cel care a ridicat primul piatra ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateContact