Nr.4044, Marti, 2 Iunie 2020  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 25 ° C
Min : 14 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Orfanii și persoanele cu handicap din Galați, în situație critică. Guvernul nu a mai virat de două luni alocările bugetare pentru ei

      Situație alarmantă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a confirmat că nu mai are bani pentru funcţionare decât până pe la jumătatea lunii iunie, aşa că soarta celor 1.200 de asistaţi din judeţ (orfani, bătrâni, persoane cu handicap) a devenit incertă.

      Banii ar trebui să vină în proporţie de 90% de la Guvern, iar restul de 10% să fie acoperit de Consiliul Judeţean, însă Executivul a alocat mult mai puţine fonduri decât ar fi trebuit. Conform datelor oficiale, DGASPC a primit până acum (aferent a cinci luni) 2,8 milioane de euro de la bugetul naţional, deşi cota sa pentru această perioadă (bugetul anual total fiind de 19 milioane de euro, dintre care 17 milioane de la Guvern şi 2 milioane de la CJ) este 7 milioane de euro, adică de două ori şi jumătate mai mare. Practic, de două luni nu s-a mai plătit nimic d ela bugetul central.

      Lucrurile s-au complicat şi mai mult din cauza pandemiei de Covid-19, care a impus creşterea cheltuielilor peste cele prognozate (din cauza măsurilor de protecţie), iar până acum diferenţa a fost acoperită de Consiliul Judeţean, care însă deja a epuizat cota proprie de cheltuieli pentru tot anul la capitolul respectiv.

      Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea a explicat că dincolo de faptul că a cheltuit fondurile aferente DGASPC pe tot anul, nici nu mai dispune bani în plus deoarece, din cauza pandemiei, a fost nevoit să cheltuiască sume uriaşe pentru spitale.

      „Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem. A venit această pandemie şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro pentru materiale de protecţie şi aparatură de la spitale. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia de a nu mai putea asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC”, ne-a explica Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

      Fotea a precizat că a trimis o informare în acest sens către Guvern, solicitând deblocarea de urgenţă a fondurilor pentru DGASPC.

     
Autor: Silvia Toma
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Economic - Laptele, cornul și mărul elevilor gălățeni, la licitație. Ce secrete ascunde contractul de două milioane de euro pe an
Consiliul Județean Galați așteaptă ofertanți până în data de 29 iunie 2020, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cu privire la furnizarea de lapte, mere și cornuri pentru elevii gălățeni în anul școlar 2020-2021. Valoar ...(continuare)
Economic - Patronul Combinatului Siderurgic: „Vrem ca Galaţiul să fie primul combinat din Europa care produce oţel verde”
Miliardarul Sanjeev Gupta, noul proprietar la Combinatului Siderurgic de la Galați (Liberty Steel, după noua denumire) este de două zile în România pentru a analiza situația colosului industrial, dar și pentru a purta discuții cu reprezentan ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSocial Mica PublicitateContact