Nr.3647, Vineri, 16 Februarie 2018  
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer partial noros

Max
: 4 ° C
Min : - 2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

DSP transmite recomandări pentru prevenirea virozelor și gripei

      Având în vedere creșterea numărului de viroze respiratorii și înregistrarea de cazuri de gripă în județul Galați, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică transmit o serie de recomandări populației.

     

      Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, există o serie de virusuri care circulă în această perioada a anului care, dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluția mai ușoară. Gripa este o boală acută, infecțioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii și fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.

      Simptomele pot fi: febra 39 - 400C, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roșu în gât), răgușală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată și obositoare, inapetență (lipsa poftei de mâncare), grețuri, vărsături.

      Simptomele unei viroze respiratorii datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale sunt debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

      Gripa se transmite ușor de la om la om pe cale aeriană, direct (tuse sau strănut) sau indirect (prin obiecte proaspăt contaminate – batistă, prosop, veselă etc.), de la omul bolnav la omul sănătos datorită condițiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivitățile de copii și adolescenți.

      Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza apariția sindromului Reye. Consultați medicul de familie. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.

      Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă:

      1. Evitarea aglomerărilor umane;

      2. Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave;

      3. Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave;

      4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 260C);

      5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;

      6. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-200C;

      7. Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;

      8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecților de gripă.

      Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.

      Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai față de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Aceasta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicație la vaccinare fiind alergia la proteine de ou. În plus, pentru unitățile sanitare cu paturi s-a decis limitarea accesului vizitatorilor, în special în secțiile cu risc.

     

     
Autor: O.M.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Eveniment - Bătaie la o stână; un bărbat a fost reținut pentru tentativă de omor
Un bărbat, de 42 de ani, a fost reținut și va fi prezentat instanței cu propunere de aresatre preventivă, după ce i-a aplicat mai multe lovituri în cap unui alt bărbat, de 55 de ani, punându-i viața în pericol. Totul s-a întîmplat la o stână din ...(continuare)
Eveniment - Accident cu victime multiple pe DE 581
Un accident rutier în urma căruia șapte persoane au fost rănite a avut loc în noaptea de miercuri spre joi pe drumul european DE 581. Două autoutilitare s-au ciocnit violent. Poliția Municipiului Tecuci a fost sesizată cu privire la ...(continuare)
Eveniment - Explozie la o benzinărie din Galați
O explozie s-a produs, luni, la o benzinărie din municipiul Galați, fără să se înregistreze victime, însă o mașină a fost avariată de un capac metalic care a căzut peste aceasta, inspecția de prevenire din cadrul ISU Galați urmând să efectueze ve ...(continuare)
Eveniment - Un bărbat cercetat penal pentru că a luat în mod fictiv în spațiu aproape 1.500 de cetățeni moldoveni a protestat în fața Parchetului
Un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din Galați, cercetat penal pentru că a luat în mod fictiv în spațiu, într-o casă cu două camere, aproape 1.500 de cetățeni moldoveni, astfel încât aceștia să poată obține cetățenia română, a protestat, marți, în ...(continuare)
Eveniment - Șase răniți, după ce un autotren a intrat în coliziune cu un autobuz sub podul de la Filești
Șase persoane aflate într-un autobuz au fost rănite, miercuri, în urma unui accident rutier care a avut loc în apropierea municipiului Galați, sub podul de la Filești, după ce șoferul unui autotren a pierdut controlul volanului și a intrat în col ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateContact