Nr.4073, Marti, 14 Iulie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 33 ° C
Min : 22 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Polițist condamnat pentru corupție, dar repus în funcție pe furiș și ilegal. Acuzații grave la Poliția Locală

      Caz uluitor la Poliția Locală Galați, acolo unde un polițist condamnat pentru fapte asimilate celor de corupție a reușit să se întoarcă în sistem pe furiș, fiind pus într-o funcție importantă, care conform legii nu poate fi ocupată de persoane cu cazier penal.

      Condamnat în 2015 la un an de închisoare cu suspendare pentru „furnizarea de informaţii ce nu erau destinate publicităţii” unor persoane care efectuau excavări ilegale de proporţii pentru a fura fier vechi, polițistul Aurelian Podașcă a fost reprimit în structura Poliției Locale Galați în 2018. În 2019, conform documentelor oficiale, omul apărea deja ca șef de birou, semn că are prietenii sus-puși în conducerea orașului, căci altfel nu se explică maxima indulgență în privința lui..

      Din dosarul penal în care a fost condamnat, aflăm că în calitate de șef al Compartimentului Intervenţie Rapidă şi Transport Valori din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, împreună cu o colegă, Vasilica Nenciu, agent la Serviciul Control Agenţi Comerciali, ținea legătura cu firme şi persoane fizice din Galaţi, Şendreni şi Brăila deschiseseră adevărate cariere ilegale de extracţie a fierului vechi din malul Prutului, de pe terenurile Primăriei.

      Anunțați de Podașcă și Nenciu, hoții știau din timp când urmează să se facă un control, scăpând de amenzi sau de confiscarea utilajelor.

      În decursul anchetei, Vasilica Nenciu și patronul firmei protejate și-au recunoscut într-un final vinile și au colaborat cu anchetatorii. Podașcă, în schimb, a negat continuu, însă condamnările n-au fost cu mult diferite. Nenciu a primit opt luni cu suspendare, iar el a luat un an, tot cu suspendare, sentințele rămânând definitive inclusiv în recurs la Înalta Curte.

      Un aspect foarte interesant este că acuzațiile au vizat doar „colaborarea” dintre oamenii legii și hoți, rezultând că aceștia au „sifonat” pe gratis (muncă patriotică sau voluntariat infracțional, deci) datele importante din sistemul polițienesc. Lucru greu de crezut, căci în marea majoritate a cazurilor la mijloc există o mită mai mare sau mai mică. Singurele excepții sunt cele în care protagoniștii sunt rude apropiate, ceea ce nu este cazul în dosarul de față.

      Dată afară din Poliție, Nenciu s-a reprofilat ca asistentă medicală, însă Podașcă a reușit un spectaculos come-back ce pare să fie de-a dreptul ilegal. Mai exact, în urma unui concurs ținut în 2018, Podașcă a ocupat un post de la Serviciul Bază de Date, Dispecerat şi Monitorizare Video, loc unde, pe lângă celelalte cerințe (de studii și vechime), era și cea a „certificatului de operare a staţiilor de radiocomunicaţii”. Pe care el îl avea. Nu avea în schimb altele.

      Spre exemplu, nu îndeplinea condițiile prevăzute de Legea 161/2003 ce completează Statutul funcționarilor publici (Legea 188/1999). Conform Capitolului VI ” Cariera funcționarilor publici, Secțiunea 1 ” Recrutarea funcționarilor publici, art. 49: „Poate ocupa o funcție publică persoana care îndeplinește următoarele condiții: (…)

      h) nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției publice, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea; i) nu a fost destituită dintr-o funcție publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani”.

      La punctul h) se poate invoca reabilitarea de drept a condamnatului: trei ani de la pronunțarea sentinței definitive. Însă Podașcă mai avea 15 zile din interdicție în momentul în care i s-a primit dosarul pentru concurs, acolo unde trebuia să fie și un certificat de cazier curat. Singura explicație (altfel vorbim de fals, uz de fals, abuz în serviciu samd) este că s-a reabilitate pe cale judecătorească, deși nu am găsit la instanțe niciun proces în acest sens.

      Trecând peste punctul h) cu indulgență, însă nu putem să înțelegem ce s-a întâmplat în privința punctului i), unde lucrurile sunt flagrante.

      Concediat în 2015, Podașcă nu mai putea fi angajat în sistem decât cel mai devreme în 2022, în niciun caz în 2018. Avem de-a face cu un grav abuz, așadar, despre care autoritățile locale din Galați sunt datoare să dea urgent explicații publice, iar procurorii sunt datori să se autosesizeze.

     
Autor: Aurelian Popa
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Eveniment - Copil răpit de propriul tată, după o certă cu fosta nevastă. Culmea este că răpitorul s-a autodenunțat
Caz mai puțin obișnuit la Galați. Pe 9 iulie, în jurul orei 5,10, echipajele de ordine publică au fost anunţate de către Dispeceratul Secţiei 3 Poliţie că a fost primit un apel 112 în care era semnalat faptul că un copil este răpit de c ...(continuare)
Eveniment - Cum funcționa rețeaua de hoți care a devalizat calea ferată în zona Tecuci-Galați. Aveau până și un cuptor metalurgic
Mai multe imobile din municipiul Tecuci și sediul unei societăți comerciale din municipiul Bârlad au fost vizitate pe 7 iulie de polițiștii de la Transporturi, în urma repetatele sesizări venite din partea CFR cu privire la furturi în serie ...(continuare)
Eveniment - Gălățean acuzat de piraterie internațională, reținut de polițiști. El va fi extrădat
Caz mai puțin obișnuit în sistemul juridic românesc. Un gălățean a ajuns în arestul poliției la șase ani după ce a comis un act de piraterie pe un vas de croazieră. Bărbatul, acum în vârstă de 30 de ani, ar fi reușit să se sustragă ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact