Nr.4071, Vineri, 25 Septembrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer insorit

Max
: 31 ° C
Min : 18 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Cine sunt cei 11 candidați care vă cer votul pentru fotoliul de primar al municipiului Galați

      Un număr de 11 candidaţi şi-au depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului Galați, a anunțat Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

      Potrivit sursei citate, pentru Primăria Galaţi şi-au depus candidaturile Ionuţ-Florin Pucheanu (PSD), Cătălin Cristache (PMP), Emanuel Olaru (Re:Start România), Bogdan-Ionel Rodeanu (Alianţa USR PLUS), Cristian Dima (ALDE), Adriana-Elena Tudor (AUR), Ştefan Baltă (PER), Daniela-Simona Vreme (independent), Andrei Velea (PACT), Marius Stan (Pro România) şi Picu Apostol Roman (PPU-social-liberal).

      Pentru Consiliul Local al municipiului Galaţi şi-au înregistrat candidaturile 15 formaţiuni şi alianţe politice şi doi independenţi. Revenind la candidații pentru fotoliul de primar al municipiului Galați, se cuvine să spunem că toți sunt oarecum cunoscuți în comunitate.

      Ionuț Pucheanu (candidatul PSD) este primarul în exercițiu. Este creditat de sondaje cu prima șansă la câștigarea mandatului de primar pentru perioada 2020-2024. Pucheanu s-a remarcat în ultimii ani cu câteva declarații hazardate (se știe că acesta are uneori ieșiri colerice, necontrolate, uneori cu iz iresponsabil), dar și cu câteva investiții importante pentru oraș (mai ales în zona edilitară), chiar dacă unele (cum ar fi pasajul Dunărea) au fost destul de controversate. Cea mai importantă realizare ale lui Pucheanu este, de departe, rezolvarea problemei încălzirii orașului. Programul de subvenții la achiziția de centrale de apartament a dat roade, iar Galațiul a scăpat de povara financiară imensă a sistemului centralizat, în vreme de alte orașe (printre care și Bucureștiul) abia acum au dat de greu.

      Cătălin Cristache, reprezentantul partidului condus (din umbră) de Traian Băsescu, este deputat (la primul mandat) și în teorie este om de afaceri. În practică este doar politician specializat în tactica „bățul prin gard”. Adică nu se prea pricepe la nimic, dar știe să stârnească scandal.

      Emanuel Olaru (Re:Start România) pare venit de nicăieri..

      Bogdan-Ionel Rodeanu (Alianţa USR PLUS) este deputat în exercițiu și este, ca și Cristache, axat pe metoda criticii și foarte puțin priceput la administrarea propriu-zisă a treburilor publice. De altfel, experiența lui managerială se rezumă la scurta perioadă în care a administrat cămine studențești (echivalentul unui administrator de asociație de locatari), adică tinde spre zero, căci nu are nicio legătură cu complexa administrare a unui oraș de dimensiunea Galațiului. Rodeanu este, în esență, doar un personaj „tare-n gură”, adică politician tipic, cu abilități manageriale foarte reduse.

      Cristian Dima (ALDE) și-a construit candidatura pe scheletul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor, pe care o folosește ca un fel de club exclusivist, cu parfum mason. Trecutul controversat este o piatră de moară de piciorul candidatului, care poate fi lejer atacat de oponenți pe seama legăturilor familiei lui cu lumea interlopă.

      Adriana-Elena Tudor (AUR) este singurul candidat fără un istoric politic. Înclinăm să credem că este de etnie romă, având în vedere că reprezintă Alianța pentru Unitatea Romilor, iar unele surse vorbesc că ar fi un „iepuraș” politici trimis la înaintare pentru a rupe din capitalul electoral al candidatului PSD. Nu-i de mirare ca șefa ei directă, Viorica Gotu (cunoscută drept „prefecta țiganilor”), să-i fi convins și pe social-democrați că, de fapt, voturile celorlalți vor fi afectate.

      Ştefan Baltă (PER) are cea mai ciudată candidatură. Conferențiar universitar, Baltă era văzut drept candidatul PNL, însă înțelegerea cu USR PLUS pentru susținerea unui candidat unic (în persoana lui Bogdan Rodeanu) l-a aruncat pe linie moartă. Deși nu a demisionat din PNL, Baltă a acceptat să candideze din partea ecologiștilor, ceea ce arată fie că PNL Galați s-a rupt în două, fie că există o strategie dubioasă cu privire la alianța cu USR PLUS.

      Daniela-Simona Vreme (independent) este consilier local în exercițiu și atrage atenția prin faptul că, așa cum declară pe propria răspundere, nu are niciun fel de proprietăți: nici casă, nici mașină, nici terenuri. Nu are nici economii, dar nici datorii. De meserie este economist și, după ce ce o vreme a lucrat pentru o firmă mică, de când e în politică a ajuns director la o companie importantă, Deltanav SA (controlată de omul de afaceri Amir Ghanadi Mraghe, dar care afaceri foarte multe cu statul român, în agricultură și în domeniul portuar), cu un salariu frumușel, ce depășește 10.000 de lei lunar.

      Andrei Velea (PACT) lucrează la o multinațională, ca inginer IT și este unul dintre cei mai apreciați poeți ai noului val. Este nelipsit de la protestele #rezist, însă vocația lui este de protestatar, nu de edil.

      Marius Stan (Pro România) este fostul primar al Galațiului în perioada 2012-2016 și fost președinte al Oțelul din perioada de glorie a clubului. Este cel mai în vârstă dintre candidați, iar candidatura sa este considerată mai mult o încercare nostalgică. Chiar și așa, este creditat în sondaje cu șansa a treia, ceea ce înseamnă că Pro România ar putea avea un număr important de membri în viitorul CL:

      Picu Apostol Roman (PPU-social-liberal) este viceprimar în funcție al Galațiului și director (suspendat) al Cantinei de Ajutor Social Galați. Este un politician crescut de Eugen Durbacă, la care s-a întors acum după ce a trecut prin alte câteva partide. Are o educație precară, o busolă morală flexibilă și este genul de politician toxic, pentru care scopul scuză mijloacele. Cu siguranță, însă, că are o „bulă” electorală de luat în seamă.

      Vă reamintim că alegerile locale sunt programate pe 27 septembrie 2020 și că se desfășoară într-un singur tur, fiind desemnat câștigător al postului de primar candidatul care obține cele mai multe voturi din cele valabil exprimate. În teorie, Primăria se poate câștiga și cu un singur vot, însă estimările arată că vor vota în jur de 100.000 de oameni, iar câștigătorul va trebui să adune între 30.000 și 40.000 de voturi.

     
Autor: Radu Grigorescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Eveniment - Fază ca-n filme pe o șosea din județul Galați. Un șofer fără permis, care fugea de polițiști, a izbit intenționat o mașină de Poliție care bloca drumul
Caz șocant, în data de 22 septembrie, în județul Galați. Un echipaj de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Griviţa, care se deplasa cu autospeciala pe D.J. 25, între localităţile Călmăţui şi Iveşti, a observat în trafic un autotur ...(continuare)
Eveniment - Jaf spectaculos la Tulucești. Tâlharii au aruncat un bancomat în aer și au fugit cu banii
În noaptea de 14 spre 15 septembrie, poliţiştii gălăţeni au fost sesizaţi printr-un telefon la 112 că persoane necunoscute au aruncat în aer un bancomat în localitatea gălăţeană Tuluceşti, furând apoi banii. „La data de 15.09.2020, ...(continuare)
Eveniment - Crimă oribilă la Galați. Femeie omorâtă în bătaie, la propriu, de cel cu care trăia de 20 de ani sub același acoperiș
Un bărbat din Galaţi a fost arestat preventiv marţi, 8 septembrie, sub acuzaţia de omor în condiţii de violenţă în familie. Individul şi-a bătut concubina cu pumnii şi picioarele până când aceasta nu a mai dat niciun semn de viaţă. ...(continuare)
Eveniment - Drogat și beat la volan, a făcut accident în centrul Galațiului și a fugit. Șoferul este recidivist
Un gălățean prins drogat la volan în urmă cu mai puțin de trei săptămâni a comis un accident de circulație după ce s-a urcat beat la volan și fără carnetul care îi fusese luat după ce polițiștii l-au prins conducând ”fumat” bin ...(continuare)
Eveniment - Accident rutier violent pe Centura Galațiului. Trei oameni au fost răniți grav după ce două mașini s-au izbit frontal
Impactul violent între un autoturism cu mulți cai putere si o mașină de teren,în dreptul cimitirului "Sf. Lazar". Totul s-a întâmplat din cauza unei manevre riscante facute de soferul SUV-ului. Ciocnirea a fost frontală, iar în urma ei trei ...(continuare)
Eveniment - Copil de 16 ani băgat în spital de un șofer care nu i-a acordat prioritate pe zebră. Explicația de doi lei a celui de la volan
Luni, 31 august, poliţiştii Biroului Rutier Galaţi au fost sesizaţi, printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, cu privire la producerea unui accident rutier pe strada Drumul de Centură, din municipiul Galaţi, soldat cu rănirea unui pie ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact