Nr.4184, Joi, 25 Februarie 2021  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer acoperit

Max
: 8 ° C
Min : -4 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Caz deosebit de grav la Galați: mai mulți copii de la o școală gimnazială au ajuns la spital cu ochii afectați de o lampă UV

      Incident deosebit de grav la Galaţi, care demonstrează că măsurile de protecție anti-Covid pot face de multe ori mai mult rău decât bine dacă nu sunt aplicate cu cap. Miercuri dimineață, patru copii de la Școala Gimnazială nr.13, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu iritaţii la ochi. Alţi 10 copii, colegi de clasă, s-au plâns şi ei de usturimi la nivelul ochilor.

      Cei patru copii au 10 ani şi sunt colegi de clasă la amintita şcoală din Galaţi. Ei s-au plâns marţi seară părinţilor de usturimi oculare, iar miercuri dimineaţă aceștia i-au dus la spital pentru investigații.

      Medicii susţin că iritaţia s-ar fi produs de la o lampă cu ultraviolete folosită în sala de clasă. De altfel, motivul prezentării a fost „iritaţie oculară post expunere lampă UV”. Copii au primit tratament şi apoi au plecat acasă.

      Ce patru sunt elevi la Şcoala 13, dar învăţă într-o sală de clasă de la Liceul „Emil Racoviţă”, acolo unde au fost relocaţi după ce unitatea de învăţământ a intrat în reabilitare.

      „Marţi seară a ajuns la spital un copil cu simptome puţin mai grave la nivelul ochilor. Mama s-a panicat şi a mers la UPU. Astăzi dimineaţă au mai ajuns alţi trei copii. De asemenea, alţi 10 copii din clasă s-au plâns de usturimi şi senzaţia de nisip sub pleoape. Am observat că din cauza lămpii cu ultraviolete doamna învăţătoarea este bronzată pe o parte a feţei. Și dumneaei a acuzat senzaţia de nisip sub pleoape şi durere de cap. Lampa UV era amplasată în dreptul uşii”, ne-a declarat Otilia Moza, inspector şcolar.

      Inspectoratul Şcolar Galaţi a început o anchetă în aces caz. „Am cerut note de informare de la conducerea şcolii, de la îngrijitoare şi de la învăţătoare. Lampa a fost scoasă din sala de clasă şi este interzisă folosirea ei””, a precizat inspectorul Moza.

      Medicii avertizează că folosirea lămpilor UV poate fi foarte dăunătoare. Deși este acreditată ideea că radiațiile UV distrug coronavirusul SARS-CoV-2, se știe, în același timp, că expunerea la sursa de radiații mai mult de 30-60 de minute poate provoca arsuri ale pielii. De asemenea, ochiul poate avea de suferit. Acesta este și motivul pentru care lămpile UV sunt recomandate pentru dezinfectarea spațiilor (fără oameni), a obiectelor și doar pentru filtre sanitare (expunere de 20-30 de secunde). Cei care au dispus folosirea lămpii cu elevii în clasă riscă inclusiv să răspundă penal, așadar.
Autor: Silvia Toma
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Eveniment - Surpare de proporții la intrarea în Galați, dinspre Tecuci. Traficul este afectat
O surpare apărută marţi dimineaţă pe DN 25 blochează una dintre principalele intrări în oraşul Galaţi. Autorităţile locale au decis restricţionarea totală a traficului rutier şi au comandat de urgenţă o expertiză geotehnică. Prim ...(continuare)
Eveniment - Culmea prostiei pentru un român dat în urmărire internațională: s-a urcat fără bilet în tren și așa a fost prins
Că pe infractori nu prea-i dă afară inteligența din casă, se știa deja, însă cazul unui gălățean de 36 de ani, urmărit internațional deoarece este suspect de comiterea mai multor furturi pe teritoriul Austriei, pare un corolar al prostie ...(continuare)
Eveniment - Fratricid la Munteni. Și-a omorât fratele în bătaie, după o ceartă la beție
Ceartă în familie cu final dramatic în comuna gălățeană Munteni. Un bărbat în vârstă de 62 de ani a murit după s-a luat la harță cu fratele lui, după ce au băut împreună mai multe ore în șir. Lucrurile degenerat rapid în conflict ...(continuare)
Eveniment - Gălățean prins cu două arme fără acte, ascunse sub pat. L-au turnat vecinii la Poliție
Mai multe arme letale a căror proveniență nu este încă cu exactitate cunoscută au fost găsite de polițiști în urma unei descinderi făcute la domiciliul unui gălățean în vârstă de 51 de ani. Percheziția n-a fost tocmai o întâmplare ...(continuare)
Eveniment - Surpare de proporții la intrarea în Galați, dinspre Tecuci. Traficul este afectat grav
O surpare apărută marţi dimineaţă pe DN 25 blochează una dintre principalele intrări în oraşul Galaţi. Autorităţile locale au decis restricţionarea totală a traficului rutier şi au comandat de urgenţă o expertiză geotehnică. Prim ...(continuare)
Eveniment - Polițiști spulberați de o șoferiță din Galați care s-a pierdut cu firea. Victimele dirijau circulația în zona unei surpări la carosabil
Incident rutier mai puțin obișnuit, marți dimineață, în apropiere de Galați (pe DN2B, ieșirea către Tecuci). Doi polițiști care se aflau în zona Tirighina, ca să dirijeze circulaţia după ce în zonă s-a produs o alunecare de teren, au ...(continuare)
Eveniment - Impact frontal cu troleibuzul, pe Domnească. Șoferița implicată avea permis de câteva săptămâni
Accident rutier cam ciudat, luni dimineață, pe strada Domnească, în apropiere de Primărie și de Prefectură. Un autoturism s-a izbit frontal cu un troleibuz (unul din ălea noii, sclipitoare și costisitoare), iar meciul s-a terminat unu la zer ...(continuare)
Eveniment - Incendiu uriaș după un foc pus intenționat, de un dușman al proprietarului, la o fermă din județul Galați
Un incendiu violent s-a declanșat joi noapte la o fermă de pe raza satului Balintești, din comună Măstăcani. Focul a izbucnit în jurul orei 22,00, la fânarul fermei, unde erau depozitați mii de baloți de paie. Flăcările s-au propagat cu r ...(continuare)
Eveniment - Aproape un kilogram de pietre prețioase, găsite ascunse în bagajele unui turist, în Vama Galați
Echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Galaţi rutier a descoperit ascunsă în bagajele unui cetăţean român cantitatea de 927 grame de pietre susceptibile a fi din chihlimbar (considerate pietre se-miprețioa ...(continuare)
Eveniment - Jafuri în cimitir. În interval de doar o oră, un individ înarmat cu un cuțit a atacat două bătrâne
O femeie de 71 de ani, din Galaţi, a trecut pe 6 februarie, prin clipe de groază. Bătrâna se întorcea de la o înmormântare la care participase în cimitirul ”Eternitatea”, iar la un moment dat a fost îmbrâncită de un bărbat cu mască ...(continuare)
Eveniment - Alte trei localități din județul Galați, în scenariul roșu după creșterea rapidă a numărului de cazuri de Covid-19
Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, localităţile Bălăbăneşti, Iveşti şi Vîrlezi intră în scenariul roşu, din cauza infecţiilor COVID. Măsura va intra în vigoare pe 1 februarie, la miezul nopţii şi se ...(continuare)
Eveniment - Opt blocuri din Galați, modernizate cu fonduri europene. Suma uriașă investită în acest proiect amplu
Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor intra în modernizare, după ce au fost atrase fonduri europene în cadrul unor proiecte de aproximativ 3,5 milioane de euro și au fost semnate contractele de lucrări. Un ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateContact