Nr.3949, Miercuri, 29 Ianuarie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer noros

Max
: 4 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Verdict bizar în cazul stăpânilor de sclavi din Vânători. Cum au justificat judecătorii decizia

      Curtea de Apel Galaţi i-a achitat, printr-o decizie definitivă, pronunţată pe 16 decembrie 2019, pe fraţii Octavian-Marian şi Nicolae-Ionuţ Popov de acuzaţia de trafic de persoane, după ce iniţial Tribunalul îi condamnase la pedepse grele cu închisoarea, de 9 ani şi 6 luni, respectiv 8 ani şi 4 luni. Judecătorii instanţei superioare au apreciat că nu există suficiente probe pentru a dovedi acuzaţia de trafic de persoane.

      Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că, în perioada 2015-2017, cei doi bărbaţi s-au folosit de cinci persoane, cu vârste cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cărora le-au promis salarii de 700 de lei pe lună ca să muncească la o stână pe care o deţineau în judeţul Galaţi.

      Când ajungeau la stână, ciobanii le luau telefoanele mobile şi îi forţau să muncească până la epuizare. Judecătorii i-au obligat iniţial pe ciobani să le plătească la trei dintre angajaţii pe care îi foloseau ca pe sclavi câte 13.500 de lei de fiecare în contul lunilor de muncă neplătite, dar acum victimele vor trebui să deschidă procese civile separat pentru a-şi recupera drepturile cuvenite, ţinând cont că cei doi fraţi au fost achitaţi.

      ”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit şi primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

      Anchetatorii au stabilit că fraţii Popov au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna pe care o deţin şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.

      ”S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ”, susţin procurorii.

      După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a victimelor, cei doi fraţi organizau în incinta stânei repartizarea forţei de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate.

      Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, ciobanii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate când începeau munca, dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, indivizii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.

      ”În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor), ori imaginare, iar uneori erau ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi”, explică procurorii DIICOT Galaţi regimul de teroare instituit de către cei doi.

      În urma anchetei, oamenii legii au constatat că ciobanii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că angajaţii nu depun destule eforturi pentru ca stâna „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lenţi în activităţile desfăşurate, situaţii în care îi loveau cu pumnii şi picioarele şi nu îi lăsau să se odihnească suficient.

     

     
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Justitie - Proxenet internațional, capturat la Galați în timp ce solicita un cazier pentru a se angaja ca șofer
Împrejurările în care s-a produs reținerea bărbatului în vârstă de 36 de ani, din Galați, sunt realmente comice. Acesta s-a prezentat la ghişeul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă din cadrul IPJ Galaţi solic ...(continuare)
Justitie - Peste o sută de percheziții DIICOT în curs de desfășurare, cu privire la un prejudiciu de 2 milioane de euro din achiziții fictive
Peste o sută de percheziţii se desfăşoară la această oră în 25 de judeţe din ţară şi în capitală într-un amplu dosar care vizează infracţiuni de fals şi de serviciu. Vizate sunt persoane care lucrează în cadrul unor instituţii pu ...(continuare)
Justitie - Un tecucean riscă să ajungă la închisoare pentru că i-a făcut „hoți” pe polițiști într-o postare pe Facebook
Caz cu totul neobișnuit, care arată că răspundere civilă și penală poate să fie atrasă de comentariile făcute pe internet. Un comentariu publicat de un şofer român la o postare pe Facebook i-a adus probleme legale serioase în Italia, ace ...(continuare)
Justitie - Femeia care şi-a plătit amantul să-i ucidă soţul italian și-a recunoscut fapta. Povestea ei este șocantă
Ies la iveală noi detalii despre crima petrecută în seara de 30 decembrie 2019 în localitatea Buciumeni, din judeţul Galaţi. Între timp, în seara de 1 ianuarie 2020, magistraţii au decis să emită mandate de arestare pentru 30 de zile pe nu ...(continuare)
Justitie - Ce a pățit un șofer din Galați care a intrat pe interzis și a refuză să se legitimeze în fața polițiștilor
O întâmplare din trafic din prima zi a Anului Nou a stârnit o dezbatere interesantă pe reţelele sociale, numeroşi dintre cei care au comentat fiind de părere că legile din România sunt mult prea blânde atunci când vine vorba de încălcare ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact