Nr.4161, Luni, 25 Ianuarie 2021  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 11 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Cum acționează escrocii de pe internet deghizați în cumpărători. Țintele acestora: vânzătorii de diverse lucruri

      După cum avertizează polițiștii din Galați, un nou tip de fraudă a prins contur în această perioadă, în care s-au înmulțit tranzacțiile online pe site-urile de specialitate, în principal cele axate pe comercializarea de produse la preț redus. Oamenii legii atrag atenția că infractorii cibernetici se prefac că sunt interesați să cumpere și fac tot posibilul pentru a obține produsul fără să-l plătească în realitate. Mai mult decât atât, se poate ajunge chiar la golirea conturilor bancare ale celor care vând, și asta printr-o serie de scheme cibernetice la care hackerii au recurs, potrivit polițiștilor, tot mai des în ultima vreme.

      „Operațiunea” începe cu contactarea celui care postează un anunț de vânzare. Un amănunt interesant este că, de regulă, discuțiile de pe platforma comercială sunt mutate rapid, la cererea așa-zisului cumpărător, pe un alt canal de comunicare, sub diferite pretexte. De fapt, scopul este să se șteargă ulterior mai ușor dovada escrocheriei ce tocmai se pregătește.

      „Ulterior, cumpărătorul se declară interesat de achiziție, apoi susține că a efectuat plata și, pentru încasarea sumei respective, vânzătorul ar trebui să acceseze un link trimis de el și să introducă datele cardului pe care urmează să fie virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, după ce primesc datele de card și extrag banii din cont, atacatorii sistând orice conversație cu victima", explică experții în combaterea infracționalității cibernetice.

      Pentru a nu cădea în capcana infractorilor informatici și a rămâne, astfel, și fără bunul vândut și mai ales fără bani în contul bancar, trebuie să ținem cont de anumite indicii, care ne vor scuti de neplăceri. Polițiștii susțin că mare parte dintre metodele prin care se poate preveni o astfel escrocherie depind de un minim de atenție din partea vânătorului, potențială victimă a infracțiunii. Printre măsurile recomandate se numără:

      - să mențină conversațiile doar în mesageria platformei comerciale. Acesta e cel mai sigur canal de comunicare cu alți utilizatori pentru că permite menținerea datele de contact private.

      - să nu ofere nimănui date personale, parola folosită pentru accesarea contului de pe respectiva platformă comercială, date bancare sau fotografii ale unor documente personale.

      - să acorde atenție limbajului folosit de potențialul cumpărător; de multe ori conversațiile sunt traduse cu un motor automat și acest fapt ar trebui să trezească suspiciunea.

      - să nu acceseze linkuri sau atașamente primite din surse necunoscute.

      - să nu ofere interlocutorilor datele complete de card sau codul de validare a tranzacțiilor (CVV). Oricine are acces la aceste informații poate folosi cardul pentru a face plăți.

      - dacă suspectează că a fost victima unei fraude de acest tip, să se adreseze cât mai repede băncii emitente pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont și, ulterior, să depună o plângere la poliție.
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Justitie - Un gălățean cu garajul demolat a dat în judecată Primăria pe motiv că acolo avea „un laborator științific”
Situație ce pare și de râs, dar și de plâns, la Galați. Un locuitor al orașului a dat în judecată Primăria după ce i-a demolat garajul (edificat, conform contractului, drept „construcție provizorie”, pe un teren public), argumentând ...(continuare)
Justitie - Caz șocant la Galați: un individ a șantajat sexual și financiar o tânără cu dizabilități pe care se oferise să o ajute. A fost arestat
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, bărbatul este cercetat acum pentru şantaj în formă continuată şi viol în formă continuată. „Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, în perioada ...(continuare)
Justitie - Consilier județean de Galați, trimis în judecată de DNA pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene
Potrivit procurorilor DNA, Radu Oprea, preşedintele Asociaţiei Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea de Sud-Est, este acuzat de de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi participaţie improprie la ...(continuare)
Justitie - Rețea de trafic de femei anihilată la Galați. Au reușit să „pună deoparte” 300.000 de euro în doar cinci luni
Trei dintre membrii unei reţele de proxeneţi din Galaţi, toţi membri ai aceleaşi familii, au fost plasaţi în arest la domiciliu pe 5 ianuarie 2021 de Tribunalul Galaţi. Este vorba de Puiu Nelu, Puiu Cornel Constantin şi Lupu Dragoş, aceşti ...(continuare)
Justitie - Fost ministru al Mediului, acuzat că a luat mită de la o firmă din Galați. Șpaga a constat în 22 de tone de tablă
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe. Acesta este acuzat de luare de ...(continuare)
Justitie - Cum a ajuns Galațiul numărul 1 în contrabanda europeană cu țigări. Rețeaua infracțională este uriașă
Poate părea neverosimil, dar informațiile date publicității de Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) demonstrează că România, dar în mod special Galațiul, a ajuns să fie punctul de referință al contrabandei cu țigări din toată ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact