Nr.3727, Miercuri, 20 Iunie 2018  
Home AdministratieCulturaEvenimentJustitieSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
MeteoMax
: ° C
Min : ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Fostul prefect Bocăneanu, condamnat defintiv la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupție

      Fostul prefect al județului Galați, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a primit o sentință definitivă de executare a unei pedepse de opt de închisoare, după ce a fost acuzat, în 2013, de procurorii DNA de fapte corupție, între care participație improprie la abuz în serviciu în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și delapidare.

     

      Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost condamnat, definitiv, la o pedeapsă de opt ani de închisoare, în urma deciziei Curții de Apel Galați care a respins apelurile formulate la sentința dată inițial de Tribunalul Galați în noiembrie anul trecut. "Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă ICCJ - Direcția Națională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galați, de inculpații Bocăneanu Emanoil Cătălin, Topală Bogdan Valentin, Podia (fostă Cotan) Carmen, Balaban Vasile și de partea civilă Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Galați

      împotriva sentinței penale nr. 669 din 10.11.2017 a Tribunalului Galați. Onorariile avocaților din oficiu în sumă totală de 530 lei vor fi virate către Baroul de Avocați Galați din fondurile Ministerului Justiției (260 lei pentru avocat Sălăvăstru Cosmin și 270 lei pentru avocat Mîndru Liliana). Obligă pe fiecare dintre inculpații Bocăneanu Emanoil Cătălin, Topală Bogdan Valentin, Podia (fostă Cotan) Carmen, Balaban Vasile și de partea civilă Direcția Județeană de Evidența Persoanelor Galați la plata a câte 120 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 11.06.2018", se arată în soluția pe scurt postată pe portalul Curții de Apel Galați.

      Astfel, Bocăneanu a primit o condamnare de 8 ani de închisoare pentru participație improprie la abuz în serviciu în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și delapidare.

      Potrivit unui comunicat al DNA, din 15 noiembrie 2013, fostul prefect Bocăneanu a exercitat amenințări și presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați pentru a o determina să accepte angajarea în instituție a unei anumite persoane, o prietenă a soției inculpatului. Pentru a asigura câștigarea concursului de angajare a persoanei respective, Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, președintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susținerea concursului. În cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcția Județeană pentru Evidența Persoanei Galați va primi contravaloarea contractului, în condițiile în care Instituția Prefectului Județului Galați nu gestiona fondurile acestei unități, ci Consiliul județean Galați. În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duș, baterie duș), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări și a pretins și o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante. Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Galați, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câștigător în urma concursului care s-a desfășurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița să nu-și valorifice corect cunoștințele în vederea ocupării funcției pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al județului Galați, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare și băuturi.

      În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcției deținute, a determinat angajați din cadrul Direcției Județene pentru Evidența Persoanei Galați, să-i prelungească unei angajate a unității suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

      În cursul anului 2013, la solicitarea învinuitului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situații pe lângă pe lângă ofițeri ai Poliției Rutiere Galați, astfel încât subordonatul său să fie sancționat doar cu avertisment pentru depășirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancțiunea de suspendare a permisului de conducere. În perioada august – septembrie 2013, și-a exercitat prerogativele conferite de funcția deținută, traficându-și influența pentru a-i asigura unui administrator de societăți comerciale accesul la conducerea Direcției Regionale de Finanțe Galați, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenții, în repetate rânduri, produse alimentare. În interesul aceluiași administrator, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unități siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând și primind diverse produse alimentare în schimb.

      În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor județene ale Finanțelor Publice, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, folosindu-se de prerogativele conferite de funcția deținută, a exercitat intervenții repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menținerii în funcții a patru persoane, în condițiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea acelor posturi. Totodată, potrivit DANA, în perioada 2012 - 2013, el a impus unei persoane cu funcție de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziționeze din banii Direcției județene pentru Evidența Persoanei Galați, mai multe bunuri.

     

     

     
Autor: O.M.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Noi sensuri uni...
Home AdministratieCulturaEvenimentJustitieSocial Mica PublicitateContact