Nr.4093, Luni, 10 August 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 33 ° C
Min : 22 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Jos denumirile proletcultiste de străzi! Direcția de Cultură propune o listă cu nume mari din istoria orașului și a țării

      Cătălin Negoiță, directorul Direcției pentru Cultură Galați, propune autorităților locale să schimbe denumirilor proletcultiste ale unor străzi cu numele unor mari personalități ale neamului, unele având strânse legături cu municipiul de pe Dunăre.

      „În Galați există o mulțime de străzi cu nume care amintesc de trecutul muncitoresc al urbei: strada Brigadierilor, Textiliștilor, Lăcătușilor, Constructorilor, Oțelarilor, Siderurgiștilor, Aleea CFR 1, Aleea CFR 2, Laterala CFR ori care poartă nume "bizare": Fundătura Energiei, Prelungirea Brăilei etc. În schimb, figuri ilustre ale istoriei, culturii și științei românești, născute la Galați ori cu rezonanță în istoria orașului, lipsesc cu desăvârșire din nomenclatorul străzilor municipiului”, spune Cătălin Negoiță.

      „Iată de ce, la solicitarea Primăriei, Direcția Județeană pentru Cultură Galați a înaintat o listă de propuneri care arată astfel: Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria, Constantin Ressu (fost deputat de Covurlui și primar al Galațiului), Temistocle Popa (compozitor și dirijor), Dimitrie Cuclin (compozitor și muzicolog), Tudor Pamfile (etnolog și folclorist), Fani Tardini (actriță și coordonatoare de trupă teatrală), V.A. Urechia (istoric, scriitor și om politic), Gheorghe Zane (economist, membru al Academiei Române), Virgil Madgearu (economist și om politic), Hortensia Papadat Bengescu (scriitor), Iorgu Iordan (lingvist și filolog, vicepreședinte al Academiei Române), Iosif Ivanovici (compozitor și dirijor, autorul valsului "Valurile Dunării"), Mihai Berza (istoric), Mihail Manoilescu (economist și politician, fost ministru de externe), Barbu Nemțeanu-Benjamin Deutsch (scriitor și gazetar), Nina Cassian (poet și eseist). Lista rămâne deschisă, deoarece urbea de la Dunăre, oraș cosmopolit, cu 22 de consulate, în perioada interbelică, deși era cunoscută drept "oraș cumplit de negustori", a oferit României și lumii, personalități de incomensurabilă valoare”, a mai spus Negoiță.

      Din păcate, inerția autorităților locale în de privește schimbarea denumirilor de străzi este proverbială. În oraș au supraviețuit peste 20 de ani denumirile de străzi ce evocă de personalități comuniste, înlocuirile fiind operate abia în ultimii 4-5 ani.

     
Autor: Silvia Toma
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Justitie - Comisarul șef Mitică Petcu a fost trimis în judecată pentru 16 șpăgi. Atâta au putut demonstra procurorii DNA
Ancheta penală în ceea ce-l priște pe comisarul șef Mitică Petcu, șpăgarul de la Permise, s-a încheiat. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA)-Serviciul Teritorial Galați au confirmat că dosarul lui Mitică Petcu, comisar-șef ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact