Nr.4092, Vineri, 23 Octombrie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 21 ° C
Min : 5 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Tunelul aiuristic, pe sub Dunăre, al lui Marius Stan face o nouă „gaură”, de un milion de euro, în bugetul orașului Galați

      Vă mai amintiți de tunelul lui Marius Stan? Exact, bazaconia aceea fără finanțare, fără vreo șansă de realizare, dar care a păpat deja niște sute de mii de euro pentru studii de fezabilitate inutile. Ei bine, n-am scăpat de fantoma tunelului, iar efectele grandomaniei lui Stan ne ajunge din urmă: tocmai am aflat că orașul este bun de plată 1 milion de euro, drept despăgubiri, pentru firmele care s-au ocupat de studiul tehnic și de fezabilitate.

      Mai exact, primăria Galaţi a pierdut (momentan doar în primă instanţă) procesul intentat de consorţiul care a câştigat licitaţia pentru realizarea documentaţiei tunelului pe sub Dunăre. Magistraţii Tribunalului Galaţi au admis acţiunea deschisă de asocierea dintre Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL, Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services şi SC Ţuca Zbârcea & Asociaţii, obligând Primăria la plata de despăgubiri destul pe usturătoare.

      Litigiul juridic a fost declanșat în decembrie 2017, când Primăria Galaţi a fost dată în judecată de consorţiul care a câştigat licitaţia pentru realizarea documentaţiei subtraversării Dunării. Valoarea contractului (care viza găsirea de soluții tehnice pentru construirea a două tuneluri, de fapt, fiecare cu sens unic) era de 11,7 milioane de lei, fără TVA, plata urmând a se face etapizat. Însă primarul Pucheanu, tocmai ales în 2016, a denunțat contractul și a refuzat orice plată, așa că s-a ajuns în instanță.

      „Obligă pârâtul la plata către reclamanţi a sumei de 2.655.266,67 de lei, din care 2.339.442 lei c/v servicii şi 467.888,4 lei TVA, conform facturilor fiscale nr. 0442/21.03.2017 şi nr. 0443/21.03.2017. Obligă pârâtul la plata către reclamanţi a penalităţilor de întârziere în cuantumul contractual de 0,05 %/zi de întârziere aferente debitului de 2.655.266,67 de lei, începând cu data de 25.04.2017 inclusiv şi până la plata efectivă a debitului", se arată în soluţia pronunţată pe 23 septembrie 2020.

      De asemenea, conform hotărârii instanţei, Primăria este obligată şi la plata sumei totale de 48.273,82 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 19.439,44 de lei taxa judiciară de timbru şi 28.834,38 de lei onorarii experţi. De asemenea, trebuie să plătească 3.880 de lei către expertul Ciobotarenco Ştefan, reprezentând diferenţă onorariu expertiză, şi 1.610 euro la cursul BNR de la data plăţii către specialistul Ţugui Alexandru, reprezentând diferenţă onorariu expertiză.

      În total, suma de plată (din banii gălățenilor) depășește 5 milioane de lei, adică un pic peste 1 milion de euro. Hotărârea instanței nu este definitivă.

     
Autor: Lili Dediu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Justitie - Două angajate de la Evidența Populației Galați, condamnate pentru fapte de corupție. Intermediau vize de domiciliu fictive
Anchetatorii au descoperit că, în cursul anilor 2013-2014, două femei, referente în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei Galaţi, au primit, în mod direct, diverse sume de bani, bunuri sau alte foloase în vederea ...(continuare)
Justitie - Membrii unei rețele de traficanți de droguri, capturați de DIICOT Galați
Judecătorii de la Tribunalul Galați au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a membrilor unei rețele de trafic de droguri ce acționa în Galați și Cluj. Dosarul cu propunerea de arestare a fost înaintat instanței de procurorii Direcț ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact