Nr.4096, Joi, 13 August 2020  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer senin

Max
: 33 ° C
Min : 22 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Jos denumirile proletcultiste de străzi! Direcția de Cultură propune o listă cu nume mari din istoria orașului și a țării

      Cătălin Negoiță, directorul Direcției pentru Cultură Galați, propune autorităților locale să schimbe denumirilor proletcultiste ale unor străzi cu numele unor mari personalități ale neamului, unele având strânse legături cu municipiul de pe Dunăre.

      „În Galați există o mulțime de străzi cu nume care amintesc de trecutul muncitoresc al urbei: strada Brigadierilor, Textiliștilor, Lăcătușilor, Constructorilor, Oțelarilor, Siderurgiștilor, Aleea CFR 1, Aleea CFR 2, Laterala CFR ori care poartă nume "bizare": Fundătura Energiei, Prelungirea Brăilei etc. În schimb, figuri ilustre ale istoriei, culturii și științei românești, născute la Galați ori cu rezonanță în istoria orașului, lipsesc cu desăvârșire din nomenclatorul străzilor municipiului”, spune Cătălin Negoiță.

      „Iată de ce, la solicitarea Primăriei, Direcția Județeană pentru Cultură Galați a înaintat o listă de propuneri care arată astfel: Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria, Constantin Ressu (fost deputat de Covurlui și primar al Galațiului), Temistocle Popa (compozitor și dirijor), Dimitrie Cuclin (compozitor și muzicolog), Tudor Pamfile (etnolog și folclorist), Fani Tardini (actriță și coordonatoare de trupă teatrală), V.A. Urechia (istoric, scriitor și om politic), Gheorghe Zane (economist, membru al Academiei Române), Virgil Madgearu (economist și om politic), Hortensia Papadat Bengescu (scriitor), Iorgu Iordan (lingvist și filolog, vicepreședinte al Academiei Române), Iosif Ivanovici (compozitor și dirijor, autorul valsului "Valurile Dunării"), Mihai Berza (istoric), Mihail Manoilescu (economist și politician, fost ministru de externe), Barbu Nemțeanu-Benjamin Deutsch (scriitor și gazetar), Nina Cassian (poet și eseist). Lista rămâne deschisă, deoarece urbea de la Dunăre, oraș cosmopolit, cu 22 de consulate, în perioada interbelică, deși era cunoscută drept "oraș cumplit de negustori", a oferit României și lumii, personalități de incomensurabilă valoare”, a mai spus Negoiță.

      Din păcate, inerția autorităților locale în de privește schimbarea denumirilor de străzi este proverbială. În oraș au supraviețuit peste 20 de ani denumirile de străzi ce evocă de personalități comuniste, înlocuirile fiind operate abia în ultimii 4-5 ani.

     
Autor: Silvia Toma
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Politic - Doi fugari de pușcărie, încătușați de polițiștii din Galați după ce au fost descoperiți întâmplător
Alți doi urmăriţi general, care se sustrăgeau executării pedepselor cu închisoarea, au fost capturaţi de poliţiştii din Galaţi, zilele trecute. În ambele cazuri, capturarea s-a produs în urma unor acțiunid e rutină, cu scop de prevenire ...(continuare)
Politic - Politica pumnului în gură: PNL l-a pus pe primul loc în lista pentru CJ Galați pe luptătorul de K1 Cătălin Moroșanu, zis și „Moartea din Carpați”
Mare-i grădina politicii! O demonstrează PNL Galați, care a decis să-l pună pe locul 1 în lista pentru Consiliul Județean (CJ) Galați pe luptătorul de K1 Cătălin Moroșanu. Cum are veni, am revenit la politica pumnului în gură, numai că ...(continuare)
Politic - Pucheanu reinventează sloganul electoral „Iarna nu-i ca vara”. Prezintă înfrunzirea copacilor ca și cum ar fi meritul lui
În ultima perioadă, primarul Ionuț Pucheanu (PSD, că doar nu din altă parte) a început o amplă campanie de imagine. Bine, e de-a dreptul campanie electorală, dar nu putem să zicem asta căci ar însemna că l-am acuza că a furat startul și ...(continuare)
Politic - A început concursul de minciuni electorale pentru scrutinul din septembrie. Cea mai nouă gogoriță: investiții fabuloase pe Faleză
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, au semnat miercuri, 5 august, acordul de parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorifica ...(continuare)
Politic - Sondaj electoral ascuns în spatele unuia pentru îmbunătățirea transportului public. Primăria cheltuie 22.000 de lei pentru asta
Vin alegerile, deci autoritățile au devenit brusc interesate de ceea ce crede electoratul despre una-alta, ca să știe ce minciuni ar fi cele mai potrivite în campanie. Spre exemplu, Primăria Galaţi pune la bătaie 22.000 de lei pentru un sonda ...(continuare)
Politic - Candidatul surpriză propus pentru Primărie de către Pact pentru Galați. Este inginer IT și poet
Am aflat numele încă unui candidat intrat în cursa pentru Primăria municipiului Galaţi, pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Potrivit unui comunicat al PACT pentru Galați (o grupare politică de interes local, „născută” dintr-o ...(continuare)
Politic - Fente politice de Covurlui. Ștefan Baltă a lăsat PNL-ul baltă sau Stângă se pregătește să dea o țeapă USR?
Ceva pute rău la PNL Galați, căci unul dintre liderii importanți ai liberalilor, Ștefan Baltă (fost președinte al organizației municipale, fost candidat la șefia organizației județene, fost „mare speranță locală” etc) a luat-o căti ...(continuare)
Politic - Autodenunț cu iz penal legat de principalii candidați la Primăria Galați. Suspiciuni de abuz și de trafic de influență
Pe Marius Stan îl cam ia gura pe dinainte. I s-a întâmplat și cât a fost primar (când a ajuns să fie renegat și de ambii membri ai coaliției USL), i se întâmplă și acum, când aspiră la fotoliul de edil din partea Pro România. Într-u ...(continuare)
Politic - Grandomanie la Grand Hotel. PNL și USR-PLUS și-au făcut sediu de campanie, la Galați, într-un fost bordel de lux interbelic
Când șef peste dreapta din Galați ajunge unul pe care-l cheamă Stângă, lucrurile n-au cum să iasă chiar cum trebuie. Iar când în lupta contra vânătorilor de ciolan îl propui pe unul Rodeanu, treaba se complică și mai tare. Însă nu de ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact