Nr.3962, Duminica, 16 Februarie 2020  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer acoperit

Max
: 6 ° C
Min : -2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

ANCHETĂ Afacerea „Podețul”. Cum ajung patronii cu carnet de partid să facă profituri colosale din contracte publice la Galați

      Pare o veste bună, deși nu prea este dacă o analizăm din perspectiva contribuabililului care se așteaptă ca banii lui să fie cheltuiți eficient.

      Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că a emis ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului care prevede construirea, în acest an, a nu mai puţin de 5.000 de podeţe pe raza a 34 de localităţi. Este vorba de lucrări de mici dimensiuni, din beton, pentru a asigura accesul la proprietăţile (locuinţe şi terenuri) limitrofe zonelor unde s-au făcut sau se fac modernizări (inclusiv realizarea de şanţuri) la drumurile judeţene.

      Lucrările vor fi realizate pe: DJ 241, localitatea Gohor; DJ 240, în zona localităţilor Munteni, Ţigăneşti şi Ungureni; DJ 251C, localitatea Crăieşti; DJ 253, localitatea Umbăreşti; DJ 242 B, pe traseul Târgu-Bujor-Bereşti; DJ 251, pe traseul Matca-Valea Mărului-Cudalbi; DJ 251, pe traseul Slobozia Conachi-Smârdan; DJ 252, pe traseul Buciumeni-Nicoreşti-Cosmeşti-Movileni-Barcea; DJ 251 A, pe traseul Corod-Drăguşeni; DJ 255, pe traseul Pechea-Măstăcani-DN 26; DJ 242 A, pe traseul Bălăbăneşti -Bereşti-Găneşti; DJ 241 G, localitatea Brăhăşeşti; DJ 260, localitatea Băneasa; DJ 251 C, localitatea Jorăşti; DJ 254, pe traseul Iveşti-Griviţa; DJ251 I, pe traseul Nicoreşti-Poiana-Vişina-Buciumeni.

      Valoarea totală a proiectului este de aproape 13 milioane de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Lucrările vor fi realizate de asocierea dintre firmele Davide Construct SRL şi Tqm Management SRL.

      Până în urmă cu cinci ani, proiectele de modernizare a drumurilor din județul Galați se referea doar la drumuri, șanțuri, refugii și la podețele de la intersecția cu cursuri de apă sau cu alte drumuri. Atât.

      De podețele de la intrarea în curți se ocupa fiecare proprietar în parte, pe banii lui. Din 2015, însă, lucrurile s-au modificat, după ce „aparatul de specialitate” al CJ Galați a concluzionat că este „o necesitate” ca amintitele construcții să fie făcute unitar, pe bani publici.

      Frumoasa idee nu a fost, însă, doar un prilej ca drumurile din județul Galați să arate mai bine. În realitate, s-a deschis oportunitatea unor afaceri grase cu bani publici, pentru firmele „băieților deștepți” de la PSD, dovada că așa este fiind tocmai acest ultim contract, pentru cele 5.000 de podețe. Detaliile le puteți afla în continuare.

      Conform ofertelor firmelor specializate în producerea betonului, prețul unui metru cub de beton de cea mai bună calitate, incluzând aici transportul și turnarea este de maximum 250 de lei cu tot cu TVA. La un podeț intră, pentru umplutură și placă, 1,5-1,8 mc. Zicem 2 mc să fie rotund.

      Tubul din beton armat aferent se vinde și el cu maximum 60 de lei metrul liniar (pentru diametre de 300-400 de milimetri), adică aproximativ 200 de lei pentru un podeț, cu tot cu TVA.

      Manopera (discutată cu trei firme de construcții diferite) este de maximum 500 de lei (cu tot cu TVA și cu toate alte costuri aferente) pentru turnarea betonului și montarea tubului.

      Așadar, costurile aferente realizării unui astfel de podeț se ridică la circa 1.200 de lei, diferența de până la 2.600 de lei bucata fiind profitul firmei contractante. La nivelul întregului contract de 5.000 de podețe, suma câștigată net este, așadar, de peste 7 milioane de lei, adică în jur de 1,5 milioane de euro. Un adevărat „tun”!

      Rata profitului ajunge, astfel, la 116%, de peste 7 ori mai mare decât rata medie a profitului raportată de top 10 cele mai profitabile firme de construcții din România.

      În aparență, numele firmelor câștigătoare ale contractului pentru cele 5.000 de podețe din județul Galați nu spune mare lucru. O analiză atentă arată, însă, că asistăm la o învârteală politică de zile mari, pe linie PSD (partid care domină CJ Galați și care-l dă și pe președintele Costel Fotea).

      Liderul asocierii, Davide Construct SRL, este din satul Matca, județul Galați și se „înhamă” la munca destul de complicată (proiectul arată că sunt zeci de mii de ore muncă necesare pentru manoperă) cu doar 18 salariați (datele sunt de la 31 decembrie 2018, cele mai noi disponibile oficial).

      Până acum patru ani, Davide SRL s-a ocupat de afaceri mărunte, însă din 2016 a început să prindă contracte publice, așa că a sărit la o cifră de afaceri anuală între 4 și 5,5 milioane de lei. Adică, abia pe ultimii trei ani la un loc atinge o cifră de afaceri cât contractul tocmai adjudecat de la CJ Galați. Rata medie profitului este în jur de 10%, adică de 11 ori mai mică decât anticipam că va scoate de data asta, din proaspătul contract, ceea ce înseamnă un salt considerabil.

      Proprietarul firmei este Gică Florea, președintele Organizației PSD Matca, membru al conducerii PSD la nivel județean și consilier local. Afacerile cu statul ale companiei politicianului (vorbim de zeci de contracte și de subcontracte în ultimii ani) au stârnit controverse și în trecut, în prezent fiind pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci un dosar penal în care sunt cercetate presupuse fapte ilegale legate tocmai de respectivele contracte publice.

      Celălalt partener al asocierii, firma TQM Management „locuiește” în satul Boureni din județul Iași, are 5 angajați, iar în ultimii 4 ani (2016-2019) a pus mâna pe nu mai puțin de 161 de contracte publice (majoritatea pe consultanță și proiectare, atribuite direct), în mai toate județele Moldovei. Preferate sunt Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, însă valoarea totală a prestațiilor este mai mică decât noul contract: „doar” 10 milioane de lei.
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Politic - Tandemul Fotea-Pucheanu nominalizat de PSD pentru Primăria și CJ Galați. Lista completă a candidaților desemnați de social-democrați
Gata, s-a terminat suspansul! PSD Galaţi a intrat oficial în cursa pentru alegerile locale după ce, la sfârşitul săptămânii, şi-a desemnat candidaţii la primăriile din judeţ şi la conducerea Consiliului Judeţean. Așa cume ra de aștep ...(continuare)
Politic - Mărioara Gătej a fost numită comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu
Mărioara Gătej a fost numită, marți diminineață, în funcția de comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. Ea fusese nominalizată duminică de Guvernul Orban, prin ministrul Costel Alexe, de la Mediu, pentru a prelua funcția amintită. ...(continuare)
Politic - Reducerea numărului de bugetari a început pe dos la Galați: a fost înființat un nou post de subprefect, care costă 200.000 de lei pe an
Anunțul Guvernului Orban legat de reducerea numărului de bugetari în vederea reducerea cheltuielilor publice pare să fi fost înțeles pe dos la Galați, căci aici se înființează noi posturi pentru angajați la stat în loc să se desființez ...(continuare)
Politic - Grevă la instanțele din Galați. Activitatea este paralizată deoarece magistrații cer să nu li se desființeze pensiile speciale
Judecătorii Tribunalului Galați au hotărât să continue acțiunile de protest, în fapt o grevă mascată și ilegală care blochează accesul contribuabililor la Justiție (și le încalcă drepturile constituționale). Grav este că dincolo d ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocial Mica PublicitateContact