Nr.3883, Miercuri, 20 Martie 2019  
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
MeteoMax
: ° C
Min : ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Situația blocurilor la care racordurile de preluare ape uzate menajere lipsesc sau sunt defecte

     

     

      Deficiențe majore în ceea ce priveste funcționarea instalațiilor interioare de canalizare la un număr de 130 asociații de proprietari, respectiv la 412 blocuri/scări. Sunt rezultatele unor verificări efectuate de angajații Apă Canal.

     

      Potrivit Apă Canal, racordurile de preluare apă menajeră fie lipsesc (403 blocuri/scări), fie sunt rupte sau deteriorate (9 blocuri/scări), deversarea apelor uzate menajere făcându-se direct în subsolurile blocurilor și pe radierul tunelelor tehnice aferente blocurilor sau domeniului public. „Aceste deficiențe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor și ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilității construcțiilor/blocurilor din zonă și a tunelului tehnic, prin infiltrațiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situația similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa I”,se arată într-un comunicat al Apă-Canal. În plus, arată Apă-Canl, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor și a tunelului tehnic în care sunt pozate rețelele de utilități (dintre care cea mai importanta este rețeaua de alimentare cu apă potabilă), contravine normativelor tehnice și igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecții ce poate pune în pericol sănătatea populației. Nu în ultimul rând, aceste deficiențe conduc la uzura prematură a rețelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri și în tunelele tehnice. „Facem precizarea că în conformitate cu legislația în vigoare (Legea nr. 241/2006, rerepublicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordinul nr.88/2007 al ANRSC care aprobă Regulamentul de alimentare cu apă și de canalizare-art.2) punctul de delimitare dintre instalațiile aflate în exploatarea societății Apa Canal SA Galați și cele aflate în întreținerea proprietarilor, pentru canalizare, este căminul/ punctul de racord la colectorul stradal, care este prima componentă a rețelei publice, în sensul de curgere a apei uzate. Aceleasi acte normative prevăd ca instalațiile interioare de canalizare, reprezintă totalitatea instalațiilor aflate în proprietatea sau în administrarea utilizatorului care asigură preluarea și transportul apei uzate de la instalațiile de utilizare a apei până la căminul de racord din rețeaua publică. Societatea Apa Canal S.A. Galați, în calitate de operator, nu are nici o obligație privind buna funcționare a acestor instalații interioare”, se mai spune în comunicatul Apă Canal.

      Legea nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede ca activitatea de administrare, întreținere și reparații asupra proprietății comune dintr-un condominiu revine asociației de proprietari. Aceeasi lege prevede și modalitatea de stabilire a condițiilor în care pot fi realizate serviciile de întreținere și de reparații curente ale elementelor de construcții și instalații ale clădirii. De asemeni, Legea calității în construcții nr.10/1995 stipulează obligația administratorilor/proprietarilor de a efectua lucrări de întreținere, reparații sau înlocuire a elementelor de construcții și instalații din folosința exclusivă, indiferent dacă sunt în interiorul sau exteriorul clădirii.

      Având în vedere cele prezentate, Societatea APA CANAL S.A. Galați a adus la cunostinta Primăriei Municipiului Galati situația blocurilor din municipiul Galați la care racordurile de preluare ape uzate menajere lipsesc sau sunt defecte și a notificat asociațiile de proprietari în cauza pentru a întreprinde de urgență măsurile necesare remedierii deficiențelor constatate, pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente deosebite, cu consecințe grave asupra construcțiilor și/sau domeniului public. „Interventiile personalului societății noastre pentru curățirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele și nu în colectorul de canalizare. Pentru apariția unor evenimente deosebite în zonă, datorate nesoluționării acestor probleme, Asociațiile de proprietari sunt direct răspunzătoare”, se mai spune în comunicat.

     

      Tabel blocuri la care racordurile de preluare ape uzate menajere lipsesc sau sunt defecte: Facebook/Impartial.
Autor: V.I.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Social - Ecosal preia gratuit deșeurile vegetale
Având în vedere că, în ultima perioadă, la punctele gospodărești, destinate doar deșeurilor menajere, au fost depozitate deșeuri vegetale, Serviciul Public ECOSAL Galați a anunțat toate persoanele fizice că primește la Stația de sortare ...(continuare)
Social - Licitație pentru 40 de autobuze noi
Societatea Transurb a anunțat, marți, că a demarat procedura privind organizarea licitației în vederea achiziționării a 40 de autobuze de mare capacitate pentru transportul public local de persoane. Cele 40 de autobuze Euro 6 vor avea, fiecar ...(continuare)
Social - Poliția Locală derulează anul acesta un nou plan de măsuri ”Siguranța în trafic”
În 2019, la nivelul Poliției Locale Galați este pus în aplicare un nou Plan de măsuri, „Siguranța în trafic”. Astfel, în perioada ianuarie ” decembrie 2019, efectivele de polițiști locali de la Secții de Ordine Publică și Serviciul ...(continuare)
Social - Ministerul Sănătății: Evoluția gripei are un caracter epidemic
În ultimele trei săptămâni, circulația virusului gripal in Romania a avut un caracter epidemic, în care numărul cazurilor de îmbolnăvire prin viroze respiratorii este mai mare față de cel așteptat. “Există o succesiune de trei săptă ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEconomicEvenimentSocial Mica PublicitateContact