Nr.3647, Vineri, 16 Februarie 2018  
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer partial noros

Max
: 4 ° C
Min : - 2 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Peste 365.000 de absențe acumulate de elevi în semestrul întâi; conducerea ISJ a apelat la Poliția Locală pentru prevenirea abandonului școlar

     

      Elevii de la școlile din județul Galați au acumulat pe parcursul primului semestru al anului școlar 2017-2018 peste 365.000 de absențe, potrivit unei situații parțiale prezentate, joi, de ISJ Galați. Polițiștii locali, la solicitarea ISJ Galați, au demarat o acțiune pentru prevenirea abandonului școlar, în condițiile în care anul trecut 819 elevi au renunțat să mai meargă la cursuri.

     

     

      Purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, Oana Enache, a declarat, joi, că potrivit unei situații statistice parțiale, în primul semestru al anului școlar 2017-2018, la nivelul unităților de învățământ din județ s-au înregistrat peste 365.000 de absențe, dintre care la învățământul primar 83.000, la gimnaziu 134.000, la forma de învățământ liceu zi 104.000, la liceu seral și fără frecvență 10.000, în învățământul postliceal 9.600, iar la școlile profesionale 24.500. Situația este însă una parțială, întrucât directorii de școli au termen până pe 20 februarie să transmită toate datele privind absențele înregistrate de elevi. În general, cei care renunță la școală provin din familii cu o situație materială precară sau din familii de etnie romă defavorizate, existând însă și situații de copii care renunță să mai frecventeze cursurile școlilor din România pentru a merge alături de părinții lor care lucrează în străinătate.

      De curând, conducerea ISJ Galați a solicitat sprijinul Poliției Locale pentru prevenirea abandonului școlar în condițiile în care în anul școlar 2016-2017 nu mai puțin de 819 elevi au renunțat să mai meargă la cursuri, iar o situație deosebită este la Școala Gimnazială nr.15, unde în semestrul întâi la clasele primare s-au înregistrat 5.407 absențe, iar la clasele gimnaziale alte 6.414 absențe.

      Potrivit unui comunicat al Poliției Locale, 28 de copii de la această școală înregistrează un număr foarte mare de absențe de la orele de curs, motiv pentru care polițiștii Secției nr. 1 Poliție Locală, împreună cu cadre didactice ale unității de învățământ, s-au deplasat la toate adresele unde locuiesc elevii ce se află în risc de abandon școlar. Cu această ocazie oamenii legii au adus la cunoștința părinților sau reprezentanților legali ai elevilor, numărul de absențe cu care sunt înregistrați aceștia, prevederile legii nr.1/2011 și obligațiile părinților/tutorilor. De asemenea, au fost întocmite procese verbale prin care părinții sau reprezentanții legali, ai elevilor cu absențe numeroase, și-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile școlare. În zece dintre cazuri polițiștii locali nu au găsit la adresele indicate de unitatea de învățământ, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor care înregistrează un număr mare de absențe.

      Conform prevederilor legii nr. 1/2011, polițiștii locali împuterniciți de Primarul Municipiului pot aplica sancțiuni părinților sau reprezentanților legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal. „Aceste activități sunt de noutate, deoarece conform prevederilor legii 155/2010, polițiștii locali aveau atribuții îndeosebi pe linie de ordine și siguranță publică, în imediata apropiere a unităților de învățământ. Până în prezent, la solicitarea mai multor unități de învățământ, am demarat activități specifice de verificare a situațiilor sesizate și pentru a avea un cadru organizat de lucru în acest domeniu, am inițiat planul de măsuri „Siguranța în Școli 2018” care se va derula de la 01 martie și până la sfârșitul anului 2018.Trebuie menționat că, potrivit prevederilor art. 380 din Codul Penal „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu” de către părinți ori persoana căreia i-a fost încredințat minorul, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fiind infracțiune”, a declarat Petrică Hahui, directorul general al Poliției Locale Galați.

      În continuare, polițiștii locali din Galați vor merge acasă și la familiile mai multor copii de la Școlile nr. 5, 22 și 17 unde se înregistrează absenețe foarte multe în rândul elevilor. De altfel, pentru următorul an școlar, în baza unui plan ferm de măsuri, polițiștii locali din cadrul Secțiilor de Ordine Publică și cei de la Intervenție Rapidă vor acționa, conform competențelor date de legislația în vigoare, pentru limitarea abandonului școlar, acționând totodată pentru buna desfășurare a procesului de învățământ.

      În județul Galați sunt înregistrați circa 80.000 de elevi.

     

      Video: Facebook/Impartial; sursa Politia Locala Galati
Autor: O.M.
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Social - Patru noi stele variabile au fost descoperite de un elev de la teologie pasionat de observațiile astronomice
Un elev de la Seminarul Teologic din Galați, pasionat de astronomie, a descoperit patru noi stele variabile care vor purta numele comunei Schela, de unde este orginar, după ce și anul trecut el a mai descoperit o astfel de stea, denumită "Schela ...(continuare)
Social - Trei persoane sunt cercetate pentru ultraj, după ce au lovit doi polițiști; pe de altă parte, un polițist a fost filmat în timp ce agresa un bărbat
Trei persoane, care au agresat doi polițiști din Galați chemați să intervină în urma unei sesizări că în fața une case se face grătar chiar pe trotuar și se ascultă muzică la un volum mare, au fost reținute și urmează să fie prezentate instanței ...(continuare)
Social - O sută de bănci noi vor fi amplasate în municipiul Galați
O primă comandă de o sută de bănci noi a ajuns în depozitul societății Gospodărire Urbană. În momentul în care vremea va permite cele o sută de bănci vor fi amplasate în oraș. Băncile noi vor fi instalate în mod special în parcurile ...(continuare)
Social - Amenzi de 54.000 de lei aplicate magazinelor și farmaciilor pentru nerespectarea reglementărilor privind promoțiile
Un număr de 17 magazine și farmacii din județul Galați au primit amenzi care totalizează 54.000 de lei pentru diferite abateri de la prevederile legale privind vânzările cu preț redus la diverse articole de îmbrăcăminte și încălțăminte sau suplim ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieCulturaEvenimentSocial Mica PublicitateContact