Nr.4184, Joi, 25 Februarie 2021  
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateArhivaContact
Publicitate
Meteo

Cer acoperit

Max
: 8 ° C
Min : -4 ° C
Poza zilei
Curs Valutar

Universitatea din Galați își cumpără vapor. Cum a ajuns rectorul Puiu Georgescu să aspire la rangul de amiral

      Pare o utopie, dar este cât se poate de adevărat: Universitatea „Dunărea de Jos” își cumpără un vapor. Ce-i drept, dezamăgitor pentru militanții conduși de ONG-istul Bogdan Brânzan, nu este vorba de o navă de croazieră pe Dunăre, ci de una de cercetare. Dar tot navă e, la o adică, nu?

      Lăsând gluma la o parte, este de spus că avem de-a face cu unul dintre cele mai importante proiecte din mediul universitar românesc. Și nu este doar un vis, ci ceva în curs de realizare. De fapt, UDJ Galați a lansat luni, 26 ianuarie 2021, licitația pentru nava de cercetare (se zice că ar fi cea mai mare de acest fel din Europa, lucru improbabil, câtă vreme Marea Britanie operează în zona polară o navă de cercetare de 120 de milioane de euro) care va costa cu totul vreo 91 de milioane de lei, din care 27 de milioane de lei nava în sine, restul fiind dotările specializate (laboratoare atât pe navă, cât și în zona terestră).

      Conform procedurii anunțate, ofertele ar urma să fie deschise pe 26 februarie, câștigătorul având 18 luni la dispoziție pentru a livra nava.

      Este important de știut că proiectul este finanțat exclusiv din fonduri europene și vizează o navă de cercetare și un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. Se vor crea în total un număr de 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.

      „Două obiective importante sunt aici: să acoperim Dunărea cu toate tipurile de monitorizare (apă, aer, sol, sedimente, biodiversitate, elemente de cultură socială) și impactul întregului sistem de afluenți. Este vorba de cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei”, declara în iulie, la lansarea proiectului, Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”, cel care, iată, aspiră mai nou la rangul de amiral al flotei universitare.

      Nava poate găzdui în regim de marș o echipă internațională formată din 10 cercetători (cinci români, cinci străini) și va face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele; va putea fi evaluat impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității (speciile migratoare de ihtiofaună și pasările). Nava va face cercetări pe cursul Dunării.

     
Autor: Radu Antonescu
Discutii pe baza articolului de mai sus:
Nume
Opinie
Nu sta in anonimat spune-ti parerea! :
Nume
Opinie

email:

cat face trei adunat cu doi ? :
Social - Prima grădiniță construită de la zero în Galați, după 1989, la un pas de a fi anulată. Ce scandal stupid a generat investiția
Anunțul municipalității cum că va investi o sumă consistentă (în mare parte din fonduri europene) pentru a construit ceva ce nu s-a mai construit în anii democrației modern, adică o grădiniță, are șanse mari să nu se mai materializeze. ...(continuare)
Social - Primele două autobuze hibrid din Galați vor ieși pe trasee în câteva săptămâni. Noile tramvaie, abia în 2022
Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a anunțat că, gata vin autobuzele hibrid cupărate. „Cel mai probabil într-o săptămână sau două, cred că vor ajunge la Galaţi primele două autobuze hibrid din cele 20 pe care le-am achiziţ ...(continuare)
Social - După 31 de ani de nimic educațional, la Galați se va construi din nou o grădiniță „de la zero”
Primăria municipiului Galați a anunțat că a făcut predarea amplasamentului pentru construcția, cu fonduri europene, a primei grădinițe din oraș, după anul 1990. Grădinița se va construi în cartierul Țiglina 2, pe strada Constructorilo ...(continuare)
Social - Galați, redeschis! Din 25 ianuarie, gălățenii au din nou acces în teatre, cinematografe, restaurante și cafenele
Pandemia slăbește la Galați. Începând de luni, 25 ianuarie 2021, restaurantele, barurile și cafenelele din municipiul Galaţi se vor redeschide la interior, iar activitatea teatrelor, cinematografelor şi a altor instituții organizatoare de sp ...(continuare)
Publicitate
Prima pagina
 
Newsletter
Comentarii
Nu s-a facut nici un comentariu.
Home AdministratieEconomicEvenimentJustitiePoliticSanatateSocialSport Mica PublicitateContact