Bani alocați de urgență de CJ pentru a scoate din colaps Protecția Copilului. Guvernul „a uitat” să vireze fondurile necesare

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Galați de la sfârșitul săptămânii, s-au alocat de urgență sumele necesare pentru ca activitatea de la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului să nu fie blocată. Este vorba de 3,2 milioane de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

“Este clar că Protecția Copilului a fost abandonată de către Guvern. Anul acesta, s-a alocat undeva la 40% din suma necesară pentru ca această instituție, care are în grijă peste 1000 de beneficiari, să poată funcționa. Guvernul a alocat mai puțini bani chiar și față de 2020, care a fost un an greu pentru cei de la Protecția Copilului, ceea ce arată lipsa de interes pe care o au pentru acești copii.

Mai mult, ca un gest pe care îmi este greu să-l cataloghez, în luna septembrie, Guvernul a alocat Protecției Copilului Galați doar 107.000 de lei, adică nici măcar banii pentru o zi de funcționare. Practic, din luna mai, Consiliul Județean a asigurat toate cheltuielile acestei instituții, deși normele în vigoare spun clar că Guvernul este cel care trebuie să asigure cea mai mare parte din buget. Astfel, din nou a trebuit să găsim sumele necesare pentru ca activitatea Protecției Copilului să nu se blocheze. Sunt bani pe care îi luăm din cofinanțările pentru proiectele europene sau de la alte investiții”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

De asemenea, tot în ședința de astăzi a Consiliului Județean Galați, s-a aprobat repartizarea sumei de 14.524.000 de lei către UAT-urile din județul Galați.

“A trebuit să venim de urgență în sprijinul localităților batjocorite de către Guvernul României, care în urmă cu doar câteva săptămâni a decis ca, din fondul de rezervă, adică din banii statului român, să aloce primarilor PNL sume mari de bani, pedepsindu-i pe ceilalți primari (PSD, ALDE, PMP, USR, Pro România), cărora le-au alocat sume total insuficiente pentru a-și putea continua activitatea. Mai mult, au fost destule primării care nu au primit nici măcar un leu. Fără intervenția Consiliului Județean, multe din localitățile județului ar fi rămas fără bani pentru încălzirea școlilor, pentru copiii cu dizabilități, plata facturilor sau pentru a putea asigura contribuția necesară desfășurării investițiilor. De aceea, cele mai mari sume de bani au mers tocmai către acele localități”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr