Lanțul comercial ALTEX, amendat pentru reducerile false de prețuri la circa 1.000 de produse

Avem de-a face cu o premieră în România. Pentru prima oară, o campanie falsă de reduceri de prețuri este sancționată drastic de autorități. Mai exact, lanțul comercial ALTEX a fost amendat și riscă suspendarea activității, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a constatat practici neconforme pe site-ul retailerului, altex.ro, în campania „Black Friday”. Concret, Altex promova produse cu preț redus fără a fi reduse.

„Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site”, arată ANPC.
Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, purtate cu reprezentanții ANPC, că „ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”.

„Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale”, mai precizează ANPC.

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr