Consiliul Local al municipiului Galați a votat, la cea mai recentă ședință a lui, acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului către scriitoarea Florina Zaharia, președintele interimar al filialei sud-est a Uniunii Scriitorilor din România.
Florina Zaharia este una dintre cele mai interesante poete ale tinerei generații, o poetă atipică, originală, dar deosebit de valoroasă. Și veți descoperi de ce. Ea s-a născut la data de 2 decembrie 1975 în Galați. După ce a urmat cursurile școlilor obligatorii a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos”, secția română-engleză. Are și un master în „Teoria și practica textului”.
A debutat destul de timpuriu, cu volumul de versuri „goală pe străzi”, în anul 1998, la prestigioasa editură Eminescu, volum ce a fost premiat, pentru debut, de Uniunea Scriitorilor, Filiala Iași. „Se autoporeclește, căci îi plac chițibușurile lingvistice, «Zaharina», poate pentru că ingredientul nu face rău nici oamenilor grași sau dulci”, spune Victor Cilincă. După ce a umblat „goală pe străzi” a mai publicat volume în aceeași notă inconfundabilă, precum: „Possssssster” (1999), „Alexandru (manuscris de mângâiat)”, Ed. Cartea Românească, 2001, „Nueuflorina (jurnalul lui)”, 2004, „Așteptarea fără brațe” (2007), „eua” (2011) ș.a. A mai participat la publicarea unor cărți experiment, la Mogoșoaia, împreună cu pictorul bucureștean Francisc Chiuariu, precum „cartea interioară”, „cartea trupului” și „cartea pietrei”, toate în anul 2009. Este prezentă și în câteva antologii, atât românești, cât și străine (în engleză, franceză ș.a.). Este o prezență constantă și de substanță în revitele literare prestigioase, cum ar fi: „Luceafărul”, „Contemporanul”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „Bucovina literară”, „Cronica”, „Dacia literară”, „Vatra”, „Porto-Franco”, „Tomis”, „Poezia”, „Contrapunct”, „Familia”, „Tribuna” etc.
Este deținătoarea a peste 35 de premii la concursurile literare la care a participat, iar din anul 2000 este membră a Uniunii Scriitorilor din România. De câțiva ani este redactor-șef al revistei literare „Dunărea de Jos”, revistă în care mulți scriitori buzoieni au publicat, și un excelent organizator de evenimente culturale.