Patronii din Galați nu prea se înghesuie să-și conecteze casele de marcat la sistemul ANAF. Termenul limită: 30 noiembrie

În caz că nu știați. e bine să aflați. Contribuabilii mici și mijlocii mai au la dispoziție doar două săptămâni (adică până la 30 noiembrie) pentru a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Dacă este să ne uităm peste cifrele făcute publice de către Fisc, lucrurile nu arată deloc bine în județul Galați în privința îndeplinirii acestei obligații. Au fost conectate la sistemul informatic un număr de 8.589 de aparate de marcat electronice fiscale din totalul de 15.279 de aparate de marcat instalate, ceea ce reprezintă doar 56 la sută din total.

Cel mai prost stăm, deloc surprinzător, în cazul contribuabililor mici, unde sunt 6.820 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 13.096 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 52 la sută.

De altfel, neîndeplinirea acestei obligații va atrage o serie de penalități pentru firmele respective, deci nu-i doar o glumiță de-a Fiscului. În același timp, firmele conectate bor beneficia de avantajele importante, cum ar fi acela vor scăpa de corvoada depunerii periodice a unor declarații, rezultând o simplificare a obligațiilor declarative, în condițiile realizării cu succes a procesului, și transmiterea datelor complete.

Legat de aceste proceduri, mai trebuie știut că, în situația în care casele de marcat fiscale sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice, deținătorii au obligația completării și transmiterii declarației F4110, până la termenul anterior menționat. Declarația F4110 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe site-ul ANAF în secțiunea Servicii online – Descărcare Declarații şi se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.

AJFP Galați precizează că nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei.

Pentru informații privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta „Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF”, disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online – Aparate de marcat electronice fiscale, unde există și un formular unic de contact. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60, sau structurile de asistență pentru contribuabili, din cadrul AJFP Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr