Studentă la Medicină, moartă ineplicabil, la doar 21 de ani, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Acuzații grave de malpraxis

Mihaela Anghele, o tânără de de 21 de ani, studentă la Facultatea de Medicină, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi cu dureri mari de spate. Acolo, potrivit afirmațiilor familie, a fost tratată de personalul medical cu un dezinteres cras. De altfel, faptele par să susțină spusele familie: fetei i s-au pus două diagnostice greşite, fiind trimisă acasă de două ori de cadrele medicale.

Mama fetei povesteşte calvarul prin care aceasta a trecut. „Fata mea a acuzat nişte dureri de spate şi pe 28 octombrie, într-un puseu de durere a ajuns la Urgenţe cu salvarea. Am aşteptat şase ore până să i se pună un diagnostic. I s-a spus că are lombosciatică, fără ca medicul să se apropie de ea. Un diagnostic greşit. Ne-au trimis acasă cu tratament, însă durerile nu s-au oprit. Vineri, fata mi-a spus: . Sâmbătă dimineaţă , pe la ora 10.00, am venit din nou la urgenţe. O asistentă de acolo ne-a spus: Au chemat iar doctorul, acelaşi diagnostic, tot aşa, pus de la distanţă: lombosciatică. I s-a dat Indomentacin şi o trimitere către RMN”, povesteşte Carmen Anghele, mama tinerei.

După ce i s-a pus primul diagnostic, care nu necesita internare, fata a plecat din nou acasă, însă la scurt timp starea de sănătate i s-a agravat. Sâmbătă dimineaţa, a descoperit o umflătură, în fapt un abces perianal. A mers la urgenţe din nou și a insistat să fie consultată. Într-un final, după o mulțime de alte tergiversări revoltătoare, o doctoriţă a realizat greşeala făcută de colegii ei și a exclamat: „Chemaţi repede chirurgul pentru că fata asta o să moară”

„De acolo a început calvarul. A chemat un medic chirurg, care nu s-a purtat foarte profesional cu ea, după părerea ma. Ea avea dureri groaznice şi i-a spus fetei că se alintă. M-a dat afară din cabinet. Ea având dureri mari, nu a putut sta la consult. S-a supărat, a aruncat mănuşile. Eu i-am zis să-i dea un un calmant, poate o ajută… şi atunci a început să ţipe la mine: Apoi, i-a spus fetei că dacă nu o operează, o să moară. Atunci fata s-a speriat şi a început să plângă: . Nu mai respira, s-a învineţit… Am plecat acasă, însă duminică, la ora 4.00, m-am întors cu ea… Voma şi făcea temperatură”, povesteşte îndurerată mama fetei.

Ajunsă din nou la spital, au fost nevoite să aştepte o zi întreagă rezultatul testului PCR. Mama spune că fata avea frisoane şi temperatură mare, însă cu toate acestea nimeni nu a venit să-i aducă o pătură.

„Am aşteptat ore în şir rezultatul la testul PCR. Fata avea frisoane, am cerut o pătură, nu mi-au adus nimic. M-am dezbrăcat de haine, am pus hainele peste ea, m-am pus şi eu peste ea să o încălzesc. L-am rugat pe soţ să aducă o pătură din maşină, să o încălzim. Am cerut un termometru asistentelor. Mi-au spus că o să-mi aducă, dar nu au mai venit. Ca să nu le mai deranjez, au tras un paravan. Au intervenit şi oamenii care erau acolo că să ne ajute cu ceva. A venit doamna doctor Şandru, căreia i s-a făcut milă de noi şi i-a administrat o perfuzie, dar târziu, pe la ora 18.00-19.00. Nu i-a dat însă nimeni niciun calmant”, spune mama fetei.

Femeia a povestit că fata avea rezultate relativ bune la analizele făcute înainte de operaţie. Însă, rezultatele au fost dezastruoase după intervenţia chirurgicală, fiind descoperite mai multe bacterii. A cerut inclusiv transferul la alt spital, dar a fost refuzată motivul fiind că pacienta nu este transportabilă. Pe 14 noiembrie, Mihaela a murit.

„Luni dimineaţă m-au sunat că fata este în stare foarte critică şi nu ştiu dacă scapă cu viaţă. Mi-au spus că e nevoie e altă operaţie abdominală. Mi-am dat acordul, au operat-o. A ieşit din operaţie, dar mi-au spus că este în stare gravă şi nu se ştie dacă rezistă. Vineri am fost la domnul doctor, care mi-a spus că nici în ziua de astăzi noi nu ştie cu exactitate diagnosticul fetiţei. Duminică la ora 11.00, analizele ei erau bune, iar după operaţie analizele era dezastruoase… iar a doua zi au început să-i apară Ecoli şi Klebsiell, care ştiu că este infecţie intraspitalicească, i-au cedat organele, au intubat-o. Am cerut transfer de foarte multe ori, mi-au spus că este netransportabilă, că dânşii nu semnează, mi-au spus să o iau eu pe semnătură…, dar vă daţi seama eu ca mamă… Mi-a fost teamă”, spune Carmen Anghele.

Familia fetei a făcut plângere la spital şi vrea să facă și o plângere penală. „Vreau să plătească cei care au greşit, fetiţa mea nu o mai aduce nimeni înapoi…dar nu vreau să nu mai păţească nimeni ce a păţit ea. Vii la urgenţe, ţi se dau două diagnostice greşite, de abia a patra oară se sesizează cineva şi o internează”, spune mama fetei.

Conducerea Spitalului Judeţean Galaţi a început o anchetă, în urma plângerii depuse de familia Mihaelei.

„Pacienta a fost internată în spitalul nostru, unde a beneficiat de toate îngrijirile medicale şi investigaţiile necesare. Aceste îngrijiri au fost adaptate în permanenţă la modificările clinico biologice şi imagistice apărute pe durata spitalizării. Din păcate, evoluţia a fost nefavorabilă. Pe toată durata internării s-a ţinut legătura cu mama pacientei şi, în momentul de faţă, ne pare nespus de rău de pierdere suferită. Sesizare care a fost depusă în cursul dimineţii urmează să fie analizată, rezultatul urmând a fi transmis mamei pacientei”, a declarat Violeta Şapira, reprezentantul Spitalului Judeţean de Urgență din Galați.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr