Ioan Vodă cel Cumplit, scos din mizerie. Statuia voievodului va fi restaurată, după decenii de abandonare

Cea mai înaltă statuie din județul Galaţi, ridicată în amintirea ultimei bătălii a voievodului Ioan Vodă cel Viteaz, unde în vremurile comuniste se organizau parade şi serbări câmpenești, va fi reabilitată după aproape trei decenii de abandonare, răstimp în care soclul a fost parțial distrus, iar o parte din decorațiuni au fost furate. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi.

Monumentul dedicat voievodului Moldovei, Ioan Vodă Armeanul sau Ioan Vodă cel Cumplit se află la 70 de kilometri de oraşul Galaţi, pe platoul unui deal, între localităţile Băneasa şi Roşcani.

Cea mai înaltă statuie din județul Galaţi, de 4,5 metri, a fost realizată de către sculptorul brăilean Gheorghe Turcu cu prilejul împlinirii a patru veacuri de la uciderea voievodului, fiind amplasată în anul 1976, pe platoul de lângă pădurea Breana de lângă Roşcani. 

Turnarea în bronz s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Pe platformă în două terase, spre care urcă o scară monumentală, se află soclul de forma unei prisme pătrate, din beton placat cu travertin. Ioan Vodă cel Viteaz este prezentat în picioare, cu mâna dreaptă pe mânerul sabiei pe care se pregăteşte s-o scoată din teacă.

Nu se știe deocamdată cât vor costa lucrările.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr