Panică și speranță în „mica patrie” ucraineană din căminele studențești ale Universității Dunărea de Jos din Galați

Galațiul găzduiește deja o „colonie” de ucraineni: 85 de studenți ucraineni sunt cazați în căminele Universității Dunărea de Jos (lor li s-au alăturat și familiile și o serie de refugiați – în jur de 200 – în cursul zilelor de sâmbătă și de duminică), iar pentru ei războiul din Ucraina are o cu totul altă semnificație de cât pentru ceilalți studenți. Cei mai mulți sunt foarte îngrijorați, însă în același timp au speranța că războiul se va liniști sau că măcar nu va ajunge și în locurile unde trăiesc părinții lor. Cei mai mulți sunt din localități din partea de nord a Deltei Dunării (sudul Basarabiei istorice), unde momentan nu au fost confruntări militare.

„Am avut o întrevedere astăzi cu aceștia și le-am oferit sprijinul nostru, cu tot ceea ce au nevoie, inclusiv suport psihologic și medical, în caz de nevoie”, a declarat prorectorul UDJ, Alexandru Nechifor.
În același context, Universitatea Dunărea de Jos este pregătită să ofere sprijin profesorilor de la Universitatea din Ismail, Ucraina.

„Am primit o cerere din partea Universității din Ismail. Noi avem nenumărate colaborări cu această universitate din Ucraina. Colegii noștri de la universitatea parteneră ne cer sprijin pentru cazarea lor și a familiilor lor,având în vedere ce se întâmplă în țara vecină. Suntem pregătiți să îi ajutăm în caz de nevoie”, a mai declarat Alexandru Nechifor.

Județul Galați este pregătit să primească refugiați din Ucraina, dacă situația o va impune. Sunt pregătite corturi și cazarmament, alimente și apă, produse de igienă personală. Galațiul poate caza până la 4.000 de refugiați. Consiliul Județean are bani în fondul de rezervă pentru a-i sprijini pe refugiații ucraineni, a anunțat astăzi, președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a anunțat că municipalitatea este pregătită să ofere sprijin refugiaților din țara vecină. „Suntem alături de vecinii şi prietenii noştri ucrainieni, care învaţă şi lucrează la Galaţi, alături de întregul popor ucrainean, în aceste vremuri tulburi. Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug acum din casa şi din ţara lor şi avem speranţa că acest conflict nemeritat se va sfârşi cât mai curând”, a declarat edilul.

Articles You Might Like

Share This Article

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr